Összefoglaló 2022. április 20., szerda

DVTK - PEAC 58-57

A DVTK a két nyert meccsig tartó bronzcsata második összecsapásán a PEAC együttesét fogadta szerdán este. Elképesztő izgalmakat követően a piros-fehérek a sírból hozták vissza a találkozót, és nyerték meg azt egy ponttal (58-57), így a harmadik hely sorsa vasárnap dől el Pécsett.

DVTK - PEAC 58-57


A bronzmeccs rangjához méltó hangulatban, szépszámú közönség előtt indult útjára a labda az Arénában. Mintegy másfél percnyi csapkodó játék után, Bernáth vágott be egy triplát, de válaszcsapásként ugyanezt tette Dudasová is. Leslie Vorpahl 2+1-esével és Bernáth újabb akciógóljával próbált megugrani a hazai csapat, de az 5. percben utolérte őt a PEAC (8-8). A DVTK következett, Aho és Vorpahl is jól céloztak, azonban Dudasovának továbbra sem találták az ellenszerét a piros-fehérek, Nelson pedig újra kiegyenlített (12-12). Egy szerencsés körülmények között született Green-duplával futottak neki a negyed hajrájának a csapatok, majd Kányási és Kuster lépett pályára. Ez sem zavarta Nelsont, aki hidegvérrel értékesítette büntetőit, sőt a Kiss Virág dobásával a mérkőzésen először megszerezte a vezetést a PEAC. A baranyai center újabb kettese időkérésre késztette Völgyi Pétert is (14-18). A hazai csapat Kiss nevű játékosa, Angelika is bekapcsolódott a pontgyártásba, mégpedig egy csodálatos középtávoli dobással. Erre jött Virág egy büntije, majd Angi újabb kettese zárta le az első etapot (18-19).

Egy negatív szögből elengedett Kuster-duplával indult a második negyed, Kiss V. reagált rá a palánk alól. A következő periódus nagy rohanást és sok rontott dobást hozott, a 15. percben aztán Kányási Veronika törte meg a gólcsöndet egy alapvonal mellett történt bátor befutás után (22-21). Miután a diósgyőriek szőke 7-ese újabb szép kosarat szerzett, ezúttal Csirke Ferenc formált T betűt a kezeivel. A pécsi timeout jól sült el, hiszen Kiss Virág révén hosszú idő után újra betalált a PEAC. A másik oldalon Green verte meg őt, jutalma könnyű kosár volt, Wentzel pedig egy hármassal iratkozott fel a pontszerzők közé (26-26). Kiélezett csata dúlt a pályán, két perc volt hátra a szünetig. Wentzel ugyan bevágott egy újabb triplát, de ezzel csak felbőszítette a diósgyőri lányokat, akik egy huszáros hajrával öt pontos előnyt alakítottak ki a folytatásra (34-29).


A DVTK a fordulás után is ott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta, és Green, illetve Vorpahl találataival gyorsan megduplázta előnyét (39-29). Marshall hármasával ébredezett a PEAC, de hiába ingott meg a diósgyőriek játéka, nem bírta kihasználni ezt, mert a saját játékukba is sok hiba csúszott. A játékrész felénél Bernáth és Dudasová triplaváltása hozott üde színfoltot a mérkőzés menetébe, majd Kiss Virág villant meg ismét (42-37). A DVTK időkérése után továbbra is rengeteg hiba jellemezte az összecsapást, a holtpontról Kiss Angelika és Kuster kosaraival a DVTK lendült ovább hamarabb, és bár Nelson szépített, Bernáth Réka sarokból elengedett nagyszerű hárompontosa szép lezárását jelentette a negyednek (49-39).

Rendkívül pontszegényen kezdődött a záró felvonás is, két perc alatt mindössze két pécsi pont született, de a 33. minutában is csak a vendégek jeleskedtek, így senki sem csodálkozott a csarnokban, amikor Völgyi edző időkérésre szánta el magát (49-45). Hiába, mert Marshall révén folytatta a felzárkózást a vendégcsapat, teljesen nyílt lett a találkozó. A DVTK kátyúba ragadt szekerét Bernáth kezdte el kirángatni a negyed felénél, így ezúttal Csirke Ferenc állíttatta meg az időt (51-47). Nelson, Kiss V. és Dudasová egy-egy pontjával kapaszkodott a Pécs, a másik oldalon egy szép hazai akciót Aho fejezett be 53-50). Green egy büntetőjére Marshall egy triplával válaszolt, ezzel egy pontra olvadt a hazaiak előnye. Két perc maradt már csak hátra, és Dudasová kiegyenlített, az izgalmak a tetőfokukra hágtak. Két Vorpahl-büntetővel a diósgyőriek kerültek közelebb a győzelemhez, de a fantasztikus Dudasová bevágott egy demoralizáló hárompontost. Ezzel még nem volt vége, mert a végső dudaszó előtt négy tizedmásodperccel Greennek ütöttek oda, és az angol center higgadtan értékesítte büntetődobásait ezzel, a DVTK kivívta a harmadik meccs jogát (58-57).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, a 3. helyért, 2. mérkőzés

DVTK - NKA Universitas PEAC 58-57 (18-19, 16-10, 15-10, 9-18)

Miskolc, DVTK Aréna 1245 néző. Játékvezetők: Tözsér Dénes, Csabai-Kaskötő Brigitta, Nagy Viktor.
DVTK: Vorpahl 10/3, Aho 6, Bernáth 14/9, Jovanović, Green 12. Csere: Kányási 4, Kuster 6, Kiss A. 6, Tóth F. Vezetőedző: Völgyi Péter.
PEAC: Marshall, Dudásová, Wentzel, Nelson, Kiss V. Csere: Simon, Brajković. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: - Mindkét csapat nyerhetett volna, végül egylabdás mérkőzés kerekedett a találkozóból. Gratulálok a Pécsnek, mert mínusz tízről vissza tudott jönni, és az enyémnek is, mert bele tudott kapaszkodni az utolsó szalmaszálba. Hasonlóan kemény mérkőzésre számítok vasárnap is.

Csirke Ferenc: - Nehéz megszólalni, de gratulálok a Diósgyőrnek, 1-1. Nem játszottunk jól, minden üres helyzetünket kihagytuk az első három negyedben. Úgy érzem, mi vesztettük el a végén ezt a találkozót, szerencsétlen körülmények között. Letargiába nem szabad esnünk, mert úgy érzem, bebizonyítottuk, mi is rászolgálnánk a bronzéremre.