A DVTK másodéves serdülő birkózója eddig kiválóan teljesített az idei évben. Februárban az eggyel idősebbeknél, a kadet korcsoportban állhatott a dobogó legmagasabb fokára a válogatón, majd májusban a serdülőknél sem talált legyőzőre. Balázs Éda ezt követően az Erdélyben megrendezett Wrestling Challenge Nemzetközi Birkózóversenyen szerezte meg az U15-ös kontinensviadalra a kvótát, ahol szintén aranyérmet akasztottak a nyakába.

- Jó évet zárt Éda - kezdte Juhász Sándor, tanítványa eddigi idényére reflektálva. - Serdülő kora ellenére a kadet korcsoportban is megnyerte a válogatóversenyeket és a korosztály bajnokságán ezüstérmet szerzett. A szövetség döntése alapján viszont végül ebben a korcsoportban nem indulhat az Eb-n, ám a serdülőknél idén ott lehet majd.

A piros-fehérek fiatal tehetsége az elmúlt napokban intenzív edzőtáborban készült a válogatottal Szombathelyen, ahol a kiutazáshoz közeledve egyre jobban csökkent az edzésszám, a napi háromtól a délelőtti átmozgatásokig. Balázs Édának Zágrábban az 58 kilogrammosok mezőnyében szurkolhatunk majd, aki jelenleg kiváló formában van edzője szerint.

- Jó formában van és fejben is nagyon egyben van, ami remélem, hogy így is marad. Nem ismerjük még a mezőnyt, viszont az oroszok és a fehéroroszok kivételével mindenki itt lesz, aki számít. Egy jó sorsolással akár a döntőig is elmehet, de ha nyer kettőt, akkor már elődöntős lehet, amivel elégedettek lennénk. Meglátjuk, hogy alakul majd, hiszen evés közben jön meg az étvágy, érzi a birkózást és érzi az erőt magában.

Nagy segítség lehet a fiatal diósgyőri sportolónak, hogy edzője, Juhász Sándor is a helyszínről segítheti majd őt élete első Európa-bajnokságán.

- Jót fog tenni neki, hogy ott leszek vele Horvátországban - folytatta a DVTK birkózó edzője. - Kolozsváron is ott voltam azon a versenyén, ahol kivívta a válogatottságot, jót tett neki az, hogy beszélgettünk, és a szőnyeg mellől tudtam kiabálni. Ha most is hallótávolságon belülre tudok kerülni, az nagy löketet jelenthet neki. 

Balázs Éda pénteken utazik Zágrábba és már aznap este ismert lesz a sorsolása, amit követően másnap már szőnyegre is lép. Sikeres szereplés estén pedig vasárnap is szurkolhatunk majd a piros-fehérek birkózójának az 58 kilogrammosok küzdelmének utolsó szakaszában.

U15-ös Birkózó Európa-bajnokság - Zágráb

58 kilogramm - Balázs Éda

Július 16. (szombat)

10.30-13.30 Kvalifikációs körök

17.45-19.00 Elődöntők

Július 17. (vasárnap)

18.00-20.00 Döntők