Tóth Anna jó formában várhatja a 2022-es korosztályos világbajnokságot Caliban, hiszen a pár héttel ezelőtti magyar bajnokságon 13.23-al új U20-as országos csúcsot futott, majd Mariborban szintén jó eredménnyel hangolt a kolumbiai megmérettetésre. A korosztályos világranglistán pedig a legjobb európai versenyzőként az ötödik helyet foglalja el amerikai és jamaikai futókat követve.

- Az elmúlt hónapban keményebb edzéseim voltak, és edzőtáborban is voltunk Nyíregyházán, ahol több munkát is végeztünk azért, hogy augusztus elejére már jó formába legyek - kezdte a DVTK háromszoros országos csúcstartója. - Keményen dolgoztunk június közepétől, hogy most legyen a legjobb az állóképességem és az erőm. Az utóbbi két hétben viszont csak a minőségi munkára koncentráltunk, szinte már csak a technikás részre, a robbanékonyságra és a gyorsaságra. Úgy érzem jól időzítettünk, nagyon jó erőbe vagyok, és teljesen felkészült a világbajnokságra.  

A diósgyőriek atlétája a tavalyi évben már igen sikeresen belekóstolhatott az U20-as világbajnokság ízébe Kenyában, idén viszont több dolog is eltérő lesz a csúsztatott 2021-es versenyhez képest Dél-Amerikában.

- Másabb lesz, mint a kenyai, hiszen most én leszek az idősebb a korosztályban. A helyszín is eltérő, hiszen Nairobi és Cali magaslat szempontjából is különbözik. Egy év alatt viszont én is rengeteget változtam. Tavaly egy kicsit nehéz volt a felkészülésem, mivel volt egy makacs serülésem, amivel nehéz volt dolgozni, de idén folyamatosan tudtunk edzeni. 2021-hez képest két tizeddel jobb az egyéni csúcsom, a gyorsaságomon is nagyon sokat tudtam javítani és az erőmet is visszanyertem a sérülés után, amik az edzésmunkában is megmutatkoztak. Illetve sokkal jobb úgy elindulni egy korosztályos vb-re, hogy van már tapasztalatom nemzetközi versenyről, hiszen tejesen más egy hazai és egy külföldi esemény. Kolumbiában az akklimatizáció is nagy szerepet kap majd, és a hangulatában, a nyomásban, illetve a környezetében is eltér majd ez a verseny, de így, hogy már van rutinom magabiztosabb leszek.

Tóth Anna Nairobiban a mezőny egyik legfiatalabbjaként fantasztikus futással állhatott dobogóra, amivel ő lett a magyar atlétika első női sprintere, aki érmet szerezett U20-as vb-n. A piros-fehérek gátfutójának célja Kolumbiára fordulva sem nem változott, ezúttal is szeretné kihozni magából a maximumot.

- A legelégedettebb akkor lennék, ha az országos csúcsomon tudnék faragni, ami nem egy irreális dolog. Benne van, hogy tudok még javítani rajta, ami az elsődleges szempont. Ezen kívül pedig akkor lennék a legboldogabb, ha döntőbe tudnék kerülni, de ez nagyon sok mindentől függ, milyenek a körülmények, milyenek a versenyzők. Ha ez a kettő sikerülne én már teljesen elégedett lennék és boldogan jönnek haza.

Tigyi József, Anna edzője is bizakodóan várja a világbajnokságot a jól sikerült felkészülést követően, ahová ő is elkíséri tanítványát.

- Nagyon jól sikerült a felkészülés, Anna jó formában van - kezdte az atlétaedző. - Gyors és jó időket fut síkon, és ami a lényeg, hogy ezt a gyorsaságot le is tudja adni a gátfutásnál. A vb-re rátérve azt szeretném, ha megjavítaná az egyéni csúcsát, lehetőleg az elődöntőben, mert akkor minden bizonnyal döntőt futhat, ott pedig bármi megtörténhet. Nem helyezésekben gondolkozunk, hanem időeredménybe. Ha bármikor megfutja az egyéni legjobbját, akkor már elégedett leszek.

A DVTK versenyzője edzőjével szombat délelőtt indul útnak Kolumbiába, ahová közel 20 óra múlva, helyi idő szerint éjfélkor érkeznek majd meg. A női 100 méteres gátfutás számai csütörtökön kezdődnek az előfutamokkal, majd helyi idő szerint péntek és szombat este folytatódnak, ami Magyarországon hajnalt jelent.

U20-as Atlétikai Világbajnokság - Cali

Női 100 méteres gátfutás - Tóth Anna - /magyar idő szerint/

Augusztus 4. (csütörtök) - előfutamok /16:05/

Augusztus 5. (péntek) - elődöntők /22:05/

Augusztus 6. (szombat) - döntő /22:40/