Összefoglaló 2022. november 3., csütörtök

EL: DVTK HUN-Therm - Mechelen 79-78

Az Euroliga B csoportjának 2. fordulójában a DVTK kosárlabda csapata a belga Kangoeroes Mechelen gárdáját fogadta a DVTK Arénában. Az első félidőben magabiztosan játszottak a vendégek, és megérdemelten szereztek vezetést maguknak. A fordulás után azonban a diósgyőri játékosok magukra találtak, és fokozatosan felőrölték az ellenfelüket, így megszerezték az első győzelmüket az Euroligában (79-78).

EL: DVTK HUN-Therm - Mechelen 79-78


Az ex-diósgyőri Ziomara Morrison kezdte meg a pontgyártást, majd a Bertsch duplázta meg a vendégek előnyét, míg a hazaiak első dupláját Bernáth jegyezte. A folytatásban aztán jöttek a hárompontosok, Nauwelaers és Jovanović után Berkani is megmutatta, hogy nem jönnek zavarba távoli dobás esetén (5-10). A 4. percben ugyan közelebb jött ellenfeléhez a DVTK, de aztán a belgák domináltak, és bizony Berkani szépségdíjas találatát követően időt kellett kérnie a diósgyőri stábnak (10-18). Jelentős javulás nem következett be a DVTK játékában, Morrison pedig sziporkázott, egyre nőtt a belga csapat előnye (12-25). Milica büntetői úgy kellettek, mint éhezőnek a falat kenyér, erre Bertsch egy 2+1-es akcióval reagált, így kétszer annyi pont állt a megilletődöttség legkisebb jele nélkül játszó Mechelen neve mellett (14-28).

Három nagyszerű diósgyőri triplával indult a második etap, kettőt Garbin, egyet Bernáth szerzett, így rövid időn belül szebb képet mutatott az eredményjelző (24-30). A Mechelen-timeout után Morrison villant kétszer, majd Aho Nina szerzett szemfüles gólt a palánk segítségével. Nem jött jól Rembiszewska hármasa, amivel újra tízen túlra jutott a belga együttes (26-37). A negyed felénél Kiss Angi büntetőzött hibátlanul, viszont a vendégek chilei centerével továbbra sem bírtak a piros-fehérek, Ráadásul Bertsch és Berkani is ponterősnek bizonyultak, így egyre aggasztóbb volt a hazaiak helyzete, még jó, hogy Milica Jovanović a 18. percben megrázta magát. A montenegrói erőcsatár öt pontjával kapaszkodott a DVTK (33-45). A félidő hajrájában a belgák négy újabb pontjukkal visszaverték a DVTK felzárkózási kísérletét, végül Kiss büntetőire Denys válaszolt a palánk alól. Bizony erre a félidei eredményre talán senki nem számított a diósgyőri szurkolók közül (35-51).

Jól kezdte a második félidőt a DVTK, két perc alatt négy pontot faragott a hátrányából, a mecheleni dobások rendre lepattantak a gyűrűről. Green újabb kettese után tíz lett közte, érezhetően más fordulatszámon pörgött a Völgyi-csapat. Guirantes két jó büntetője után sem kért időt Arvid Diels, talán bízott abban, hogy csapata lábon kihordja ezt a mélyrepülést. A belgák hat perc alatt sem dobtak gólt, de néhány véleményes játékvezetői döntés segítette őket abban, hogy őrizzék a vezetésüket. Két Green-büntetőt követően Berkani törte meg a jeget vendég részről, Kányási és Bernáth triplái pedig már csak kikényszerítették azt az időkérést (51-53). Bő két perc volt még hátra a negyedből, Rembiszewska hárompontosára Bernáth válaszolt hasonló dobással, Garbin pedig a büntetővonalról hamarosan ki is egyenlített, tomboltak a nézők. A negyed befejezése azonban a vendégeknek sikerült jobban, négy büntetővel lélegzethez jutottak (56-60).

A záró felvonás első perceiben hol az egyik, hol a másik csapat talált be, a DVTK-nak többször is megvolt a lehetősége, hogy átvegye a vezetést, a távoli dobások ekkor azonban nem sültek (62-64). Guirantes találatával lett újra egál, de Resimont megint csak visszavette a vezetést a kék mezeseknek. A negyed feléhez közeledve aztán Jovanović triplája után végre már diósgyőri vezetést mutatott a tábla (67-66). Ez sem törte meg a Mechelent, játékosai négy ponttal újítani tudtak, de Green és a szemfüles Bernáth dupláival újra a DVTK vezetett, és erre tett rá még egy lapáttal Guirantes (73-70). A kenguruk időkérése után szűk két és fél perce maradt a csapatoknak, hogy döntésre vigyék a dolgot. Bertsch kettesére Green válaszolt a palánk alól, majd Rembiszewska zúdított be egy hármast. Guirantes következett, Berkani 2+1-esével viszont négy másodperccel a vége előtt visszavette a vezetést a Mechelen (77-78). Itt azonban még nem volt vége, mert Guirantes bekígyózott a palánk alá, és ezzel a bátor megmozdulás DVTK-győzelmet ért (79-78).

Euroliga B csoport, 2. forduló

DVTK HUN-Therm - Kangoeroes Mechelen 79-78 (14-28, 21-23, 21-9, 23-18)

Miskolc, DVTK Aréna, 1400 néző. Játékvezetők: Alexandra Stan (román), Paulina Gajdosz (lengyel), Bojan Jovanić (bosnyák). 
DVTK: Guirantes 18, Aho N. 6, Bernáth 13/9, Jovanović 15/9, Green 10. Csere: Kiss A. 6, Kányási 3/3, Garbin 8/6. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Mechelen: Berkani 14/3, Resimont 4, Nauwelaers 7/3, Bertsch 15, Morrison 21/3. Csere: Rembiszewska 11/9, Denys 6, Van Gils. Vezetőedző: Arvid Diels.

Kipontozódott: Nauwelaers (35.)

Összefoglaló

 


Edzői értékelés

Völgyi Péter: - Megint emlékezetes meccset játszottunk. Az első félidőben még nem találtuk a ritmust, nem volt meg az a keménység, ami egy ilyen találkozóhoz kell. A nagy szünet után elsősorban a védekezésünkön változtattunk, labdaszerzésben pedig javultunk. A végjátékot másképp kellett volna játszani, tekintettel az ellenfél személyi hibáira, mégis nagyon boldog vagyok, a lányok nagyon megérdemelték a sikert. Annak is örülök, hogy győzelmünkkel tudtunk csatlakozni a többi magyar kupacsapathoz.