Összefoglaló 2023. január 19., csütörtök

EL: DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 77-75 h. u.

Az Euroliga csoportkörének 10. fordulójában a DVTK HUN-Therm a sorozat címvédőjét, a Sopron Basket együttesét fogadta. Sokáig úgy tűnt, hogy a vendégcsapat kézben tartja a találkozót, és az első három negyedet be is húzta. A záró negyedben azonban a DVTK játékosai egészen elképesztő küzdőszellemről tanúbizonyságot téve Arella Guirantes fantasztikus hármasaival a sírból visszahozták a mérkőzést és kiegyenlítettek. a hosszabbításban a piros-fehérek szurkolótáboruk támogatásával már nem ismertek kegyelmet, és fantasztikus bravúrral megszerezték a győzelmet (77-75).

EL: DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 77-75 h. u.


Fergeteges hangulatban indult útjára a labda, és mindjárt az első támadását góllal fejezte be a DVTK, Guirantes szép középtávolival köszönt be, aztán egymás után többször is nagyszerű védekezést mutattak be a hazaiak. Több mint két percre volt szüksége a Sopronnak, hogy megszerezze első találatát, Turner ment be a gyűrű alá, viszont Arella hármasánál felrobbant a lelátó (5-2). A folytatásban a küzdőszellem dominált, alig esett kosár, mindkét csapat extra védekezést mutatott be. A 6. percben Brooks kettesével utolérte ellenfelét a vendégcsapat, Völgyi Péter pedig időt kért (6-6). Guirantes és Brooks gólváltásával folytatódott a játék, majd a 9. percben a vendégek szerb-amerikai kettős állampolgárságú légiósa a vezetést is megszerezte az övéinek. Ekkor érezhetően elbizonytalanodtak támadásban a piros-fehérek, és bár Aho Nina a büntetővonalról még egalizálta az eredményt, Brook egy triplával megnyerte az első negyedet a Sopronnak (10-13).

Úgy kezdődött a második etap, hogy Magbegor mindkét büntetőjét értékesítette, míg Kiss Angi csak az egyiket. Turner könnyű kosara jelentette a folytatást, majd Bernáth egy jó büntetője és Green közelije után szebb képet mutatott az eredményjelző, de Böröndy 2+1-esét követően már kevésbé. Amikor azonban Bernáth Réka a sarokból bevette a soproni gyűrűt, Gáspár Dávid állíttatta meg az órát (17-20). Talán a megbeszélés hatására féltávnál igencsak rákapcsoltak a látogatók, és a nagyszerű formában játszó Brooks vezérletével tíz pont fölé tornázták előnyüket (19-30). A hazai stáb időkéréssel próbálta orvosolni a gondokat, ami úgy tűnt, sikerült, mert előbb Garbin, majd Green volt eredményes, jött is a soproni timeout (23-31). Stanković középtávolijával lett újra közte tíz, válaszként Nina játszotta meg szépen a palánk alatt üresen hagyott Greent, aki köszönte szépen a lehetőséget. A szünetig még Stanković és Bernáth duplái fértek bele az időbe (27-35).

A térfélcserét követően Brooks ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta, Garbin reagált rá egy remek triplával, majd Guirantes villant meg (32-37). Úgy tűnt, felcsillan a remény a diósgyőrieknek a felzárkózásra, azonban a soproniak egy perc alatt visszaállították a tíz pontos különbséget, sőt, a negyed derekán még növelni is tudták azt (34-47). Jött egy DVTK-timeout, amely után elsősorban Kányási Veronika bátor betörései ragadtatták tapsra a drukkereket, és az ezekből szerzett pontokkal igyekezett tartani a lépést ellenfelével a Diósgyőr, viszont ezt a negyedet is megnyerte a Sopron (43-53).

Hogy nem mondott le a győzelem megszerzéséről a DVTK, azt rögtön Arella Guirantes jelezte a záró felvonás elején egy 2+1-es akcióval. A zsűriasztalnál gondok akadtak az egyik vezetékkel, hosszasan állt a játék emiatt. Ez az intermezzo megtörte a hazaiak lendületét, a zöld mezeseknél Magbegor vitte a prímet, és Fegyverneky is elsüllyesztett egy demoralizáló triplát (47-61). A közönség rendületlenül buzdította kedvenceit, közülük Green érezte meg leginkább, hogy nem szabad feladni a küzdelmet. Az angol center remekül harcolt a mai találkozón is, az ő hét pontjával maradt meccsben a DVTK (53-63). Három perccel a találkozó vége előtt két Green-büntivel és egy Nina-ziccerrel zárkózott a hazai együttes, Brooks pedig csak az egyik büntetőjét értékesítette (59-66). Kissé megzavarodott Gáspár Dávid gárdája, amely talán túl hamar elkönyvelte a győzelmet. Na ekkor jött Arella Guirantes, és két fantasztikus hárompontossal egy pontra hozta fel csapatát, és mivel a második dobásnál még oda is ütöttek neki, büntetőt is dobhatott. A Puerto Ricó-i klasszis megőrizte hidegvérét, és kiegyenlítette az állást (66-66).

A ráadás első perce nem hozott kosarat, de a másodikban a lélektanilag roppant fontos első csapást Garbin vitte be Kányási nagyszerű passza után. Ezután sorra jöttek a büntetők, Stanković bedobta mindkettőt, Kányási csak az elsőt, majd Turner nem hibázott. Grigalauskyte közelijével viszont újfent a hazaiak kerültek lépéselőnybe (71-70). Kettő perc maradt, Kunek egyenlített, sőt, Turner elcsent egy labdát, és az ebből fakadó ziccerét sem hibázta el vezetett a Sopron (71-73). Jött azonban a meccs egyik hőse, Guirantes, aki olyan lazán dobta be a tempóját, mint ha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, majd Green 2+1-esével újra megfordított az állást a DVTK, tombolt a lelátó, mert innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet a Völgyi-csapat. Guirantes még hozzátett egy egységet, Stanković pedig egy duplát, de ez már senkit sem érdekelt a csarnokban, mert elképesztő bravúrt végrehajtva a mérkőzést a DVTK HUN-Therm együttese nyerte meg (77-75).

 

 

Euroliga, B csoport 10. forduló

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 77-75 h. u. (10-13, 17-22, 16-18, 23-13, 11-9)

Miskolc, DVTK Aréna, 1700 néző. Játékvezetők: Blaz Zupancić (szlovén), Andrada Csender (román), Ventsislav Velikov (bolgár).
DVTK: Aho N. 6, Kányási 8, Guirantes 23/9, Garbin 9/3, Green 22. Cserék: Grigalauskytė 2, Bernáth 6/3, Kiss A. 1. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron: Turner 10, Fegyverneky 5/3, Kunek 7/3, Brooks 21/6, Magbegor 15. Csere: Stanković 8, Czukor 6/6, Böröndy 3, Varga A. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.
 

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Nem találtuk a ritmusunkat három negyeden keresztül, nem tudtuk játszani a játékunkat. Jelena Brooks cipelte a hátán ellenfelünket, és igazság szerint nagyobb is lehetett volna a két csapat között a különbség. A harmadik negyedben sikerült ritmust váltanunk, a betöréseink gyorsabbak és határozottabbak lettek. Sikerült több pontot szereznünk külső dobásokból és gyors kosarakat tudtunk dobni, amivel felzárkóztunk az ellenfélre. Ez, és az az energia, amit a szurkolóktól kaptunk, átlendített minket a holtpontokon, és végül sikerült megnyerni a mérkőzést. Én úgy gondolom, hogy a két csapat ismét magas színvonalú mérkőzést játszott, aki itt volt, biztosan nem felejti el egyhamar.

Gáspár Dávid: Először is szeretnék gratulálni a DVTK-nak, így kell 40 percen keresztül hinni a győzelemben. Ez nagyon szívós csapat, amit ma meg is mutattak nekünk. Azt gondolom, a negyedik negyed második feléig nagyon jól játszottunk, de utána elveszítettük a fókuszt. A mi tapasztalatunkkal és a megszerzett előnyünkkel le kellett volna tudnunk menedzselni a végjátékot, de sokat hibáztunk, ami lehetővé tette a DVTK-nak, hogy visszajöjjön a meccsbe - ezzel nem szeretném ugyanakkor az ő érdemeiket kisebbíteni. Nagyon kemény derbi volt, mi most a következő feladatra fókuszálunk, de a sport ilyen: a nagy győzelmek és az ilyen fájó vereségek után is menni kell előre.