Összefoglaló 2023. január 22., vasárnap

DVTK HUN-Therm - Győr 94-87

A hétközi Euroliga-bravúrgyőzelem után újabb komoly feladat várt a DVTK HUN-Therm csapatára, hiszen a bajnokság második helyén álló SERCO UNI Győr csapata érkezett a DVTK Arénába. A végig kiélezett, rangadóhoz méltó, izgalmas összecsapáson a DVTK a hajrában a maga javára döntötte el a mérkőzést.

DVTK HUN-Therm - Győr 94-87


Bár Mompremier révén a győriek dobták az első gólt, az Aho-nővérek gyorsan jobb kedvre derítették szurkolóikat. Előbb Nina ért el egy 2+1-est, majd Tyra vágott be egy hárompontost. Dombai közelijére pedig Green válaszolt szintén 2+1-essel, így elmondható, hogy jól kezdte a találkozót a Völgyi-csapat (9-4). A folytatás is remek játékot hozott, két hármassal felzárkózott a vendégcsapat, de az 5. percben Bacsó Zsófi is megmutatta, hogy nem jön zavarba, ha távolról kell célozni (14-10). Ugyan Mompremier újabb duplájával még szoros volt az állás, Garbin közelije és Guirantes triplája után Cziczás László kénytelen volt időt kérni a negyed derekán (19-12). A timeout olyannyira jó hatással volt a Dubeiékre, hogy egy 9-0-s rohammal időkérésre késztették a hazai stábot (19-21). Három perc volt még hátra a negyedből, Dombai akciógóljára Kányási Veronika válaszolt egy 2+1-essel, majd Bacsó büntetőzött higgadtan, újra megszerezve ezzel a vezetést csapatának (24-23). A játékrész hajrájában a DVTK csapatkapitánya lopta el a show-t, aki egy dupla után a labdát is elcsente az ellenféltől, ebből dobott egy bátor triplát, majd még egy lepattanót is megkaparintott a saját palánkja alatt. Végül Williams kettese és Bernáth két büntetője alakította ki a gólzáporos első etap eredményét (31-26).

Kiss Angi és Bernáth Réka dupláival a DVTK kezdte jobban a második játékrészt, erre Ellenberg válaszolt szintén két egységgel. A folytatásban is a hazai együttes diktálta a tempót, Guirantes 2+1-esével már tíz pont fölé nőtt az előnye, Ellenberg hárompontosával kapaszkodott a SERCO UNI Győr gárdája (39-31). Továbbra is magas színvonalú volt az összecsapás, a győrieknél Ellenberg vitte a prímet, míg a vendéglátóknál Green mutatott be szép megoldásokat (45-37). Persze Kányási és Oroszova sem mutattak rossz formát, ezzel együtt a szünetig összekapta magát a Győr, és teljesen nyílttá tette a találkozót (49-44).

Aho Nina nagyszerű gólpasszából Kiss Angelika szerzett szép kosarat a második félidő felvezetéseként, amelyre Ellenberg süllyesztett el egy újabb hármast válaszcsapásként. Guirantes egy pontja után némileg megtorpant a DVTK, egy pontra zárkózott fel a győri csapat, ezért igazán kellett Bernáth sarokból elengedett triplája, mellyel újra lélegzethez jutott csapata (55-51). A folytatásban is számos lehetősége kínálkozott a vendégeknek arra, hogy átvegyék a vezetést, de négyszer is csak az egyenlítésig jutottak el (61-61). Ami késik, nem múlik, két perccel a negyed befejezése előtt Ellenberg hármasát követően már győri előnyt mutatott az eredményjelző, de csak pillanatokig, mert Guirantes hasonló dobással válaszolni tudott. Green duplája és Garbin triplája következett, zengett is a csarnok a buzdítástól, de Aaryn Ellenberg ellen továbbra sem volt ellenszere a hazaiaknak (69-66).

Fantasztikusan kezdte a záró felvonást Völgyi Péter együttese, ugyanis 65 másodperc alatt Garbin bevágott egy triplát, majd Aho Nina száguldott el a pályán és értékesítette ziccerét, nem csoda, hogy a vendégek stábja gyorsan időt is kért (74-66). Dubei második hármasára egy csodaszép diósgyőri akció volt a reakció, Green asszisztját Kányási váltotta két pontra. Persze Ellenberg sem lankadt, tizenkét kísérletéből a hatodik hárompontosát szerezte az amerikai irányító. A hazai drukkereknek sokkal jobban tetszett Kányási újabb szép találata, a szőke 7-es ellenállhatatlan formában játszott ezen a találkozón is. Arella Guirantes is szépen dolgozott, remek hármasára Mompremier válaszolt egy duplával (81-76). Dubei két büntetője után öt perc maradt az összecsapásból, és rendkívüli izgalmakra nyílt kilátás. Ezt igyekezett elkerülni a diósgyőriek Puerto Ricó-i klasszisa egy újabb triplával, de Dubei duplájával tapadtak a vendégek (84-80). Oroszova egy büntetőt dobott csak be, Green pedig egy igazi centergóllal válaszolt, majd Kiss is bebrusztolt egy duplát, nyeregben volt a DVTK (88-81). Mompremier egy pontja után két perc volt már csak hátra, Dubei kipontozódott, Angelika pedig bedobta mindkét büntijét, de Ellenberg hármasával életben maradtak a győri remények (90-85). Amikor Guirantes egy szép egyéni megmozdulásból idegnyugtató ziccert dobott, a vendégek még egy időkéréssel próbálták megmenteni a találkozót, de a maradék szűk egy percben már nem volt igazi esélyük a fordításra, így megérdemelten győzott a DVTK HUN-Therm (94-87).

 

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 17. forduló

DVTK HUN-Therm - SERCO UNI Győr 94-87 (31-26, 18-18, 20-22, 25-21)

Miskolc, DVTK Aréna 1100 néző. Játékvezetők: Tóth Cecília, Nagy Viktor, Györfy Rúben.
DVTK: Aho T. 3/3, Aho N. 7, Guirantes 23/12, Garbin 10/6, Green 16. Cserék: Bacsó 5/3, Kányási 14/3, Oláh, Grigalauskytė, Bernáth 8/3, Kiss A. 8. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Győr: Ellenberg 30/21, Dubei 10/6, Dombai 10/3, Oroszova 12/3, Mompremier 12. Cserék: Török, Bach, Ruff-Nagy 6, Williams 6, Bach 1, Weninger. Vezetőedző: Cziczás László.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Kemény sorozat közepén járunk, örülök neki, hogy támadásban tudtunk eredményesek lenni, a védekezésünk ma akadozott. A Győr jól használta ki, hogy az első félidőben volt egy olyan mezőnyjátékosuk a pályán, aki erősebb és rutinosabb nálunk, ebből szereztek külső kosarakat, amin változtatnunk kell. Mindkét csapattól jött extra dobóteljesítmény, úgy gondolom, ma csapatként szépen funkcionáltunk, nálunk mindenkinek voltak jó momentumai. A fáradtság is látszott rajtunk, gyakrabban kellett cserélni és más ütemben kellett megcsinálni a rotációkat, mint szoktuk, ez nem volt ideális. Örülök, hogy ez elég volt a győzelemhez, mert a Győr nagyon jó csapat és idegenben is nagyon veszélyesek, amit ma is megmutattak. Most kapnak a lányok egy nap szünetet, majd folytatjuk a felkészülést, hiszen a következő tíz nap nagyon erős lesz, a már elhalasztottnak hitt PEAC elleni meccsünk visszakerült szombatra, a Mersin és a Girona elleni hazai Euroliga-mérkőzés közé, a válogatott szünet előtt pedig még a Vasashoz is utazunk majd. Bízom benne, hogy sérülésmentesen és sikeresen tudjuk zárni ezt az időszakot is.

Cziczás László: Jó ennyi ismerős arcot látni a sajtótájékoztatón, gratulálok az ellenfélnek, nagyon jól felkészültek. Én meg tudom dicsérni a csapatomat, nagyon jól küzdöttek. Nyilván a kapott pont az sok, de egy ilyen atmoszférában így küzdeni ez mindenképp helytálló, látszik, hogy nem vagyunk nagyon messze az Euroligában nagyon jól teljesítő hazai csapattól. Szerintem nagyon jót tett a kosárlabdának, hogy ezt a mérkőzést ma közvetítette a televízió, mert igazán szórakoztató összecsapás volt. Most hét ponttal kaptunk ki, Győrben kilenc ponttal győztünk, ez még jól jöhet számunkra a végelszámolásnál. A Diósgyőrnek szeretnék ismét gratulálni, annak pedig nagyon örülök, hogy Kányási Veronika, aki nálam lett NB I-es játékos, Diósgyőrben már meghatározó játékosnak számít és lassan a magyar válogatottban is az lesz.

Aho Nina: Örülünk annak hogy nyertünk, az mindig egy jó érzés. Szerintem jó mérkőzést játszottunk, büszke vagyok a lányokra, hogy egy ilyen nehéz sorozatban ilyen jól tudunk helytállni. Nyilván adódtak gondjaink, de ezen tudtunk változtatni a félidőben, mindent elkövettünk annak érdekében, hogy nyerjünk, és ez sikerült is.

Sabina Oroszova: Kemény mérkőzés volt, nagyon támadó felfogásban játszott mindkét csapat. Sajnos túl sok pontot engedtünk az ellenfelünknek, ha jobban védekeztünk volna, máshogy alakulhatott volna számunkra ez a mérkőzés.