Beharangozó 2023. március 31., péntek

"Ki kell mondani: nyernünk kell!"

A TFSE botlása és a Veszprém elleni rangadón aratott győzelme után egy pontra zárkóztak a DVTK röplabdázói a női NB I. pontvadászatában. A piros-fehérek számára a hétvégén újabb hazai összecsapás következik, a sereghajtó Jászberény érkezik szombat este 19 órai kezdettel a DVTK Arénába. A találkozó előtt a csapat vezetőedzőjét, Németh Szabolcsot kérdeztük.

"Ki kell mondani: nyernünk kell!"


Röplabda Női NB I. - 19. forduló

2023. április 1., szombat (Miskolc, DVTK Aréna) 
19:00 DVTK - Jászberény Volleyball Team

- Az elmúlt hétvége egyik, számunkra reményt keltő mellékzöngéje volt a TFSE budaörsi pontvesztése volt. Az az összecsapás a mi találkozónkkal párhuzamosan zajlott. Mennyire figyelitek ilyenkor a másik pályán az eredmény alakulását?
- Mérkőzés közben a fókusz természetesen mindig a saját találkozónkon van, leginkább azért, mert itt hatással tudunk lenni az eseményekre, míg egy tőlünk több száz kilométerre zajló összecsapásra semmilyen befolyásunk nincs. Azért is fontos a százszázalékos koncentráltság, hisz a kötelező győzelmek sora komoly mentális teherrel is jár, amit a pálya széléről én tudok a legjobban levenni a játékosaimról. Két szett között – mint edző stáb – ránézünk a többi pálya eredményeire, de az ott és akkor csak egy olyan információ, amit nyugtázunk, nem forognak-e körül a gondolataink. Azzal sem árulok el nagy titkot, hogy mérkőzés után a csapat első dolga is az eredmények megtekintése, de ez természetes, hisz sportolók, versenyzők, akik bajnokok akarnak lenni! Olyan helyzetben vagyunk, hogy ehhez már a TFSE hibái is kellenek, de a sportolói véna azt mondatja velünk, nem az ellenfelünk hibáiért szurkolunk, hanem a magunktól elvárható maximális teljesítményre törekszünk.

- „Fel tudtunk szabadítani a végére olyan gátakat, amik a múlt héten hiányoztak” – nyilatkoztad a Veszprém elleni találkozó után. Miben volt más ez a győztes rangadó, mint mondjuk a két héttel ezelőtti, TFSE elleni összecsapás?
- Egy olyan találkozón vagyunk túl és egy olyan produktummal rukkoltak elő a lányok, ami arra enged következtetni, hogy végre kihasználták egymás erősségeit és igazi csapatként tudtak működni. Egy ilyen rendszerben megvan az, aki a pontokat termeli és megvan, aki a piszkos munkát végzi el – mondhatjuk úgy is: van, aki játszik a zongorán és van, aki cipeli. Ez így van rendjén egy csapatsportágban, ki kell egészíteni egymást, hogy eredményesek lehessünk. Ebből most rengeteget kaptam vissza, ami külön örömmel tölt el. A hátralévő találkozókon már „csak” egy dolgunk van: ilyen szellemben pályára lépni, megnyerni az összecsapásainkat és bízni a szerencsénkben, mert ki kell mondani, most már a mi bajnoki címünkhöz az is kell.

- A sereghajtó Jászberény érkezik a DVTK Arénába. Ki lehet mondani ez alapján, hogy ez egy kötelező győzelem?
- Nem szabad nézni a tabellát, ahogy az előbb is mondtam, nekünk minden találkozót meg kell nyernünk. Mindegy, hogy a dobogós Veszprém vagy az utolsó Jászberény az ellenfelünk, három pontért szállunk harcba minden összecsapáson. Pontosan ezért nyugodtan, mindenféle teher nélkül, nem csak ki lehet, hanem ki is kell mondani, hogy nyernünk kell a Jászberény ellen.

- Egy ilyen összecsapáson lehet-e úgy kalkulálni, mint vezetőedző, hogy azokra a játékosokra, akik csak labdamenetekre kaptak eddig szerepet a bajnokság során, egy picivel nagyobb rivaldafényt vetítesz a több játékperccel?
- A bajnokság végén szerettünk volna egy kicsit több lehetőséget adni azon fiataloknak, akiknek amúgy kevés játékperc adatott meg az eddigi mérkőzések folyamán. Mivel azonban továbbra is rendkívül szoros a versenyfutás a bajnoki címért – és egyben fontos, hogy magabiztos, nagyarányú győzelmeket arassunk – így picit változott a koncepciónk. Elsődlegesen mindent az eredményességnek rendelünk alá, aztán ha a mérkőzés képe és az eredmény megengedi, természetesen érkezni fognak a fiatalok is.