A DVTK fiatal lovasa Szuhai Péter tavaly év végén lett az olimpiai díjugrató program teljes értékű tagja, amely csapattal a nagymultú Sunshine Touron kezdte meg a szezont az intenzív németországi felkészülését követően. 

- Jól sikerült a félkészülés az edzőkkel és az olimpiai program lovaival a szezon előtt - kezdte Szuhai Péter a Diósgyőr díjugratója. - A fedeles pályákról, a hidegből, a jóval melegebb Spanyolországba érkeztünk meg, ezért az első hetekben csak kisebb számokban indultunk, hogy fokozatosan építsük fel a lovakat és minél jobban összeszokjunk velük a nagyobb szabadtéri füves pályákon. Már ez is nagyon jó tapasztalatszerzés volt, tudtam jó eredményeket elérni és a lovak is rengeteget fejlődtek, mivel minden nap más pályán versenyeztünk, ami rám is jó hatást tett. Illetve az is sokat nyomott a latba, hogy hat lóval versenyezhettem összesen Andalucíában. Qickchinnel a programlovammal pedig az első közös négy csillagos nagydíjunkon - amire a beminősülés sem volt már egyszerű a 150 cm-es minősítő számban - egy fával sikerült megszereznünk az első MER minősítést is.

A piros-fehérek lovasa a szükséges háromból az elsőként megszerzett minősítés után a 37. Gróf Széchenyi István Emlékversenyen fantasztikusan teljesítve újabb lépést tett a párizsi ötkarikás játékok felé. 

- Nagyon jó volt végre itthon versenyezni, és az pedig különösen, hogy a magyar közönség előtt is jól tudtam szerepelni, ahogyan a csapattársaim is. Az első napon sikerült megnyernem a 145 cm-es minősítőt, utána pedig a világkupa és olimpiai minősítőben másodiknak lennem. Ott az alappályát hiba nélkül tudtuk teljesíteni egy jó pályát lovagolva, utána pedig az összevetésben próbáltam minél gyorsabban menni és ez így ezüstérmet ért, aminek nagyon örültem. A harmadik nap már nem is indultam Chacco Girl Starral, az edzők úgy látták, hogy jól teljesítettünk és nem akarták a lovat még egyszer ugratni, mert majd a közelgő sopoti nagydíjon szeretnénk vele beminősülni, és remélhetőleg ott is jól szerepelni.

A DVTK olimpiai reménysége a számos külföldi versenyen elért szép helyezése mellett különösen büszke a Magyarországon megszerzett rangos ezüstérmére, hiszen nemrég még a fiatal lovasok közt indult.

- Elég nagy eredménynek élem meg, hiszen tavaly még fiatal lovas voltam, ez pedig az első felnőtt évem. Előtte is mentem már három csillagos versenyeken a saját lovammal és értem el szép helyezéskét, de ezzel a világkupa pontokat és MER minősítést adó számban szerzett ezüstéremmel az egyik legnagyobb eredményemet értem el három csillagos világkupán.

A sajószentpéteri díjugrató a két minősítést szerző lovával, Qickchinnel és Chacco Girl Staral is jól összeszokott már, azonban szerinte mindig lehet javítani és fejlődni, amire első öt csillagos versenyén is lesz majd lehetősége.

- Mindig van hová fejlődni, mindig van még mit hova csiszolni a lovakkal az összeszokás tekintetében. Ezt folyamatosan próbáljuk megvalósítani. A budapesti verseny után két csillagos versenyeken állok rajthoz, majd jön a sopoti öt csillagos viadal, ahol Nemzetek Díját is lovaglok. Ez már egy nagyobb szintű verseny lesz, amilyenhez hasonlón még nem indultam korábban. De ahogy mindenhol itt is próbálom majd kihozni magamból és a lóból is a maximumot, amit nagyon várok már. A jó eredményhez azonban mindennek passzolni kell, a ló felkészítésében, az egészségügyi állapotában és nekem is ott kell lennem fejben, tehát nagyon sok összetevőn múlik egy jó pálya.

A DVTK díjugratója a magyar csapattal kvalifikálhat a jövő évi ötkarikás játékokra, amihez a július 28-30. közötti prágai olimpiai minősítőn át vezet a rögös út, ám lovasunk szerint jól haladnak a válogatottal.

- Nagyon jól állunk. Korábban Mannheimban is mentünk csapatot, ahol csak kis hibáink voltak és a Nemzeti Lovardában is minden csapattag jól teljesített, többen szereztek minősítést is. A csapat már összeállt, most már csak dolgozni kell és finomítani az apróságokon. A sopoti verseny vízválasztó lesz, hiszen ez már öt csillagos megmérettetés, ami jó felkészítés lesz a prágai fő minősítőre, ahol, ha a nagy és nívós nemzetköz mezőnyben az első két hely valamelyikén végzünk kijuthatunk az olimpiára.