Hogy az Aluinvent DVTK a Szekszárd legyőzésével és a Győr elleni vereséggel, a PINKK a PEAC kiütésével és a Sopron elleni sima búcsúval jutott el a bronzmérkőzésekig, vagy hogy az első meccsen 66-53-ra Maikel López, a másodikon 62-55-re a Sandro Orlando tanítványai nyertek, az mind mellékes volt szerda este. Aki a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen több pontot dob, annak a nyakába akasztják a bronzérmet - ilyen egyszerű volt a képlet.

Ennek megfelelő hangulatban várták a szurkolók a találkozót, az ultrák koreográfiával is készültek. Pécsről háromtucatnyi szurkoló érkezett, akik több, mint ezer hazaival próbálták felvenni a harcot.

2015/2016 NB I. bronzmérkőzés 3. mérkőzés: Aluinvent DVTK - PINKK-Pécsi 424 1
Látványos koreográfiával kezdődött a mérkőzés (Fotók: Szabó Krisztián)


A sérülés miatt hiányzó Alyssia Brewer és Horti Dóra távollétében (a magyar válogatott centere civilben biztatta a társakat a kispadnál) a Czank Tímea, Roneeka Hodges, Taccjana Lihtarovics, Szécsi Dóra, Tina Jovanović kezdőötössel vágott neki az Aluinvent DVTK a mérkőzésnek.

Nagy D. hármasával indult a mérkőzés, amire két kihagyott diósgyőri távoli dobást követően Szécsi válaszolt (2-3). Néhány újabb kihagyott kísérlet után Babkina növelte a vendégpontok számát, amikor Czank az ellenfél térfelén szerzett labdát, és értékesítette a ziccert (4-5). Jovanović büntetőből egyenlített, igaz az első lehetőség kimaradt (5-5). Nem ment a távoli dobás ebben az időszakban, öt diósgyőri dobásból egy sem ment be a hárompontoson túlról. A védekezés rendben volt, igaz Jovanović egymás után szedett össze két személyi hibát (Sarok egyet dobott be a büntetőkből), ezért Maikel López gyorsan Bálint Rékát küldte helyette pályára, aki elsőre még célt tévesztett, a következő támadásban azonban faultos kosarat dobott és a büntető is bement (8-6). Kovalcsik egyenlített, de Szécsi szép befordulás után eleresztett dobása ült, és újra a DVTK-nál volt az előny (10-8). Kovalcsik ismét csak félmunkát végzett a büntetővonalról, Handy viszont kétpontos kosarat dobott közelről (10-11). Ekkor Szécsi szerepelt az 5-ös poszton, a vendégek érezhető magassági fölényben játszottak. Időkérést követően, Bálint ellen szabálytalankodtak, és mivel összegyűlt az öt csapathiba, a büntetővonalhoz állhatott, de sajnos csak az elsőnél célzott pontosan (11-11). A másik oldalon Sarok kapott hasonló lehetőséget, ő mindkettővel élt (11-13). Rasheed Rita váltotta a folytatásban Hodgest, Szécsi pedig a center helyéről dobott ziccert (13-13). Robertson-Warren és Czank váltott kosarat az újabb időkérés előtt (15-15). Robertson-Warren és Babkina kosarával próbált meglépni a PINKK, de Szécsi egy szép tempódobással nem hagyta (17-19). Horváth Bernadett (Czank helyett) kapott lehetőséget, hogy új lendületet adjon a csapatnak. Az utolsó támadást nagyszerűen védekezte ki a DVTK, azonban éppen a dudaszó pillanatában sikerült megszerezni a labdát, így maradt az állás (17-19).

2015/2016 NB I. bronzmérkőzés 3. mérkőzés: Aluinvent DVTK - PINKK-Pécsi 424 2
Czank Tímea 13 pontig jutott (Fotók: Szabó Krisztián)


A folytatásban továbbra is Szécsi birkózott a palánk alatt Robertson-Warrennel, aki amint nem kapott hajszálpontos labdát, volt esélye a mi lányunknak is. Bálint büntetőből egalizált a másik oldalon (19-19), majd visszatért Jovanović és Hodges. Ismét kimaradt néhány támadás, például azért, mert Rasheed szerzett labdát a saját térfélen, de Sarok olyan mozdulattal rántotta le, ami focipályán is sárga lapot ért volna. Mivel kosárpályán vagyunk, a sárga lap elmaradt, viszont Rasheed dobott - be - két büntetőt, és a DVTK-nál maradt a labda (21-19). Nem ment be, miként a pécsi kísérlet sem, azonban Babkina gyorsan kapcsolt, és bedobta a lepattanót. Nem hagyhatta ezt Hodges, aki távolról válaszolt, sajnos csak két pontot ért (23-21). Jovanivić büntetőjével egy pillanatra három pont lett a különbség, azonban Drammeh középtávolról zárkóztatta csapatát (24-23), viszont egy szép Hodges-Jovanović kombinációt követően újra visszaállt a hárompontos különbség (26-23). Hullottak a kosarak, előbb Nagy D. középtávolról, majd Bálint a büntetővonalról talált be, mindketten egy alkalommal (27-25). A frissen beállt Sánta triplájával átvették a vendégek a vezetést (27-28). Szemre is látványos volt a DVTK rohanó kosárlabdája, kár, hogy a végén mindig hiba csúszott a dobásokba, a lepattanót pedig a pécsiek szedték össze. Kovalcsik két büntetőjével a fekete mezesek már három ponttal mentek, amit Czank triplája éppen egalizált volna, azonban a labda úgy gondolta, hogy a fizika törvényei ellenére van visszaút a gyűrű “mélyéből”. De nem szegte a diósgyőri kapitány kedvét a balszerencse, a következőt is elvállalta, ez csont nélkül hullott a gyűrűbe (30-30) Sánta kosarára is a DVTK csékája válaszolt közelről (32-32), rossz hírt jelentett viszont, hogy Szécsi pillanatok alatt kapott két személyit, ami összesen három hibát jelentett, nem is kockáztatta tovább játékát Maikel López. Nagy D. büntetőivel ismét a pécsiek mentek, az előnyt ugyanő duplázhatta volna meg, de csak az egyik labda esett be a gyűrűbe, a lepattanó után még Lihtarovics próbálkozott a dudaszó előtt a félpályáról, de nem járt sikerrel (32-35).

2015/2016 NB I. bronzmérkőzés 3. mérkőzés: Aluinvent DVTK - PINKK-Pécsi 424 3
Bálint Réka 7 pontot dobott (Fotók: Szabó Krisztián)


A második félidő Jovanović két büntetőjével indult (34-35), majd ő dobott faultos kosarat eredményes ráadás nélkül, igaz közben Nagy D. is betalált (36-37). Ismét a pécsiek, Drammeh következett (36-39) Szépen támadott a DVTK sorra alakította ki a csapat a tiszta dobóhelyzeteket, ami sajnos továbbra is kimaradt, pedig Jovanović az ellenfél palánkja alatt is elkezdte szedni a lepattanókat. A vendégek Drammeh révén két büntetőt és egy gyűrűről felpattanót, majt a hálóba eső triplát szereztek, így pillanatok alatt 8 pontra nőtt az előnyük (36-44). A visszaálló Rasheed szíve a helyén volt, magabiztosan dobta a büntetőket, és Jovanović is jókor köszönt újra be (40-44). Drammeh értékesített még egy ziccert, mire Maikel López időt kért. Egyre többet reklamáltak a játékosok, ez is jelezte, micsoda indulatok vannak a pályán. Jovanović nem is tudott kellőképpen koncentrálni, két büntetőjéből egy sem ment be. Babkina viszont faulttal együtt volt eredményes, és a ráadáspontot is megszerezte (40-49). Rasheed száguldott be a palánk alá és dobott ziccert, amit a játékvezetők lökés miatt anulláltak, majd rögtön utána azért forrtak az indulatok, mert Horváthot lassították mezfogással egy szabad labdáért folyó harcban, utána pedig a támadóidő lejártát nem vették időben észre. és ahogy ilyenkor lenni szokott, végül még a pécsiek dobhattak büntetőt túlzott reklamálás miatt. Babkina bedobta, maradt náluk a labda, de ennyi elég volt a jóból, az ellenkező oldalra is ítéltek egyet a játékvezetők. Amikor ismét a kosárlabdáé lett a főszerep, Szécsi dobott be két büntetőt, Horváth pedig egy triplát (45-50). zengett a csarnok! Diósgyőri ziccerek maradtak ki, a másik oldalon viszont Handy nem hibázott, így ahelyett, hogy csökkent volna a hátrány, végül nőtt (45-52).

Tíz perc maradt arra, hogy ledolgozza a DVTK hétpontos hátrányát. Rasheed büntetői után 6 pont lett a hátrány, majd ugyanőt ütközték le ziccerben, de a narancssárga mezesek lépéshibát fújtak (46-55). Ruják növelte az előnyt, majd a Rasheed ellen megítélt sportszerűtlen hibát Sarok csak egy ponttal büntette (46-55). Marad a vendégeknél a labda, a dudaszó pillanatában javított Sarok egy duplával (46-57). A közönség tartotta a lelket a csapatba. Időkérést követően a DVTK kijött egész pályás letámadásra, támadásban pedig Jovanović gyorsan dobott egy duplát (48-57). Újabb kivédekezett támadás után Czankot ketten borították fel, mégis csak két másodperccel később fújtak a játékvezetők, amikor Jovanovićot döngölték a földbe. Robertson-Warren és Jovanović váltott gyors kosarat (50-59), majd Babkina duplájára Czank triplával válaszolt (53-61, 3:52-vel a vége előtt). Szécsi kezdte a végső rohamot egy triplával (56-61). Rasheed két büntetője pontosan a helyére került (58-61, 2:42), egy emberként szólt a lelátóról a hajrá, Diósgyőr!. Robertson-Warren pontosan dobott, Jovanović viszont nem, egyik büntetője sem ment be (58-63, 2:01). Robertson-Warren ismét két pontot szerzett, Czank is büntetőből (59-65, 1:46). Jovanović osztott ki egy takarót a saját palánk alatt, de maradt a vendégeknél a labda. Közben időkéréssel gyűjtöttek erőt az utolsó másfél percre. Ezután Czankra játszotta ki a DVTK a figurát, aki tiszta helyzetből dobott is, azonban a labda kijött a gyűrűből, míg a másik oldalon Babkina mindkét büntetőt bedobta (59-67). Lihtarović jó dobása is a gyűrűből jött ki, majd Rasheedé a gyűrű tövéről, Lihtarović pedig végső elkeseredésében még egyszer elengedte, de ez sem volt pontos. Az eredmény már nem változott, 67-59-re a PINKK győzött, így az ő nyakukba kerültek a bronzérmek.

2015/2016 NB I. bronzmérkőzés 3. mérkőzés: Aluinvent DVTK - PINKK-Pécsi 424 4
Az utolsó közös kép a szurkolókkal (Fotók: Szabó Krisztián)


A diósgyőri közönség a vereség ellenére megtapsolta csapatát, mert nem felejtették, hogy milyen sok örömet okoztak a lányok egész évben. A Magyar Kupa felejthetetlen élmény mindannak, aki a helyszínen szurkolt, de sokáig fogjuk emlegetni a nemzetközi menetelést, melynek során az Európa Kupa 5. helyét szerezte meg az Aluinvent DVTK.

Női kosárlabda NB I/A 3. helyért, 3. mérkőzés

Aluinvent DVTK Miskolc - PINKK Pécsi 424 59-67 (17-19, 15-16, 13-17, 14-15)

Miskolc, Generali Aréna, 1200 néző. Játékvezető: Győrffy, Söjtöry, Jakab
Aluinvent DVTK: Czank 13/6, Hodges 2, Lihtarovics, Szécsi 13/3, Jovanović 14. Csere: Bálint 7, Rasheed 7, Horváth B. 3/3 Vezetőedző: Maikel López.
PINKK: Ruják 5/3, Nagy D. 7, Babkina 14, Drammeh 11/3, Robertson-Warren 12. Csere: Sarok 6, Kovalcsik 5, Handy 2, Sánta 5/3. Vezetőedző: Sandro Orlando.

Kipontozódott: Sarok a 37., Ruják a 39. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája

Edzői értékelések

Maikel López: - Nagy tempóban játszottunk és az utolsó leheletünkig küzdöttünk. Nagyszerű játéksosaink vannak, persze ma voltak hibák, sok büntetőt hibáztunk, és olyan dobások sem mentek be, ami pihenten sose maradt volna ki. Sokan lemondtak rólunk, amikor Alyssia Brewer és Horti Dóra megsérült, ennek ellenére hajszálon múlt, hogy az elődöntő második mérkőzését megnyerjük, és döntőbe jusssunk, és a PINKK ellen is győzelemmel kezdtük a párharcot, de a végére elfogytunk. Minden körülményt figyelembe véve megérdemeltük volna az érmet!
Sandro Orlando: - Ez a siker a csapat érdeme! Nem volt egyszerű, mert a DVTK jó csapat a sérültek ellenére. Pontosan játszottunk, és saját erősségeinket kidomborítva nyertünk. Gratulálok a Diósgyőrnek és a közönségének is!

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook odalán!