Kisteleki István úr
elnök
Magyar Labdarúgó Szövetség

Tisztelt Elnök úr!

Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, az elmúlt hétvégén lejátszott Nyíregyháza-Diósgyőr NBI-es labdarúgó-mérkőzésen - immár nem első alkalommal - a közvéleményt is foglalkoztató, negatív események is lezajlottak. A találkozót követő - több szemtanú beszámolója szerint is - feltehetően szakszerűtlen rendőri intézkedést ismereteim szerint az illetékes szervek ez idő szerint is elemzik, és annak vizsgálata egyébként sem a Magyar Labdarúgó Szövetség kompetenciájába tartozik. Mindazonáltal meglepve értesültem a sajtóból, hogy a találkozó ellenőre csak részinformációkkal rendelkezik a mérkőzés megrendezésének körülményeit illetően. Minden tiszteletem Boros Tiboré, aki reményeim szerint a legteljesebb alapossággal és szakszerűséggel járt el ellenőri megbízatásában, ám engedje meg Elnök úr, hogy a teljes kép megismerése érdekében tájékoztassam néhány igen fontos körülményről.

 A szabolcsi megyeszékhelyen évtizedes hagyomány, hogy a mérkőzésre érkező nagyobb létszámú, vasúton érkező vendégszurkolói csoportokat egész egyszerűen rendőri kísérettel végigterelik a városon. Sajnos ez a - messze nem korszerű - megoldás kizárólag arra jó alkalom, hogy a drukkerek megtapasztalhassák a helyi lakosok provokatív megnyilvánulásainak teljes tárházát. A nyíregyháziak eképp elévülhetetlen érdemeket szereznek abban, hogy a vendégszurkolók kellő indulatokkal érkezzenek a stadionba. Nem tisztem Nyíregyháza város, illetve a helyi labdarúgó-csapatot üzemeltető gazdasági társaság zsebeiben vájkálni, azonban elgondolkodtató, hogy bár Miskolcon is nagy a távolság a pályaudvar és a stadion között, mégis megoldott a nagyobb létszámú szurkolói csoportok különbuszokkal történő utaztatása. Ennek elsősorban biztonsági okai vannak. Amennyiben azonban egy rendező csapat ezt financiálisan nem engedheti meg magának, úgy inkorrekt és felháborító a szurkolók személyi szabadságának ilyen fokú korlátozása.

Az ellenőr nyilatkozata alapján megállapítható az is, hogy a vendégszurkolók beléptetésének megfelelő feltételeiről minimális információval sem rendelkezett a hazai klub. Mindez azért meglepő, mert korunk technikai vívmányainak egész sora állt rendelkezésére a rendező csapatnak ahhoz, hogy a biztonságos be- és kiléptetés érdekében előzetesen tájékozódjanak. Különösen annak fényében elgondolkodtató mindez, hogy a két csapat múltbéli találkozóin rendszeresen nagy létszámban jelentek meg a Diósgyőr szurkolói. Erre való tekintettel, biztonsági okokból kellett volna a rendező csapatnak gondoskodnia arról, hogy megfelelő mennyiségben, illetve formában álljanak rendelkezésre az érkezést és a távozást szolgáló eszközök, a személyi és technikai feltételek. E kérdéskörhöz tartozik, és bár nem kizárólag az elmúlt mérkőzéshez kötődő jelenség, de a belépőjegyek megvásárlásának olyan szabályozása, amely szerint a vendégszurkolóknak kizárólag saját klubjuk árusítana jegyet, ugyancsak csökkentené a biztonsági kockázatot.

Ugyancsak a mérkőzés krónikájához tartozik még egy lényeges körülmény, bár erről mindenkinek lehetnek ismeretei. Nem új keletű az a felvetés, hogy az NBI-es mérkőzések vajon miért nem egységes, a résztvevő csapatok és különösen a szurkolók számára megfelelő időpontban kerülnek megrendezésre. Üdvözlendő a tény, hogy a jelenlegi kiírásban még nem rendeztek találkozót vasárnap délben, illetve, hogy az MLSZ törekszik a vonatkozó nemzetközi előírásoknak megfelelve a klubokat arra kötelezni, hogy stadionjaikat villanyvilágítással szereljék fel. Feltehetően ugyanezek a szabályozók vonatkoznak a német, az angol és olasz csapatokra is. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az említett országok nemzeti bajnokságaiban nem a legfontosabb szereplők, résztvevők érdekeit veszik figyelembe minden olyan mérkőzés megrendezésénél, amely a televíziós közvetítés okán nem rendkívüli időpontban kezdődik. Elképzelhetetlen ugyanis a nevezett bajnokságok bármelyikében az, hogy a vendégszurkolók számára kizárják a rendezés időpontjában a vasúttal történő visszautazást. Rengeteg, a hétvégi Nyíregyháza-Diósgyőr meccsel kapcsolatos probléma eleve megelőzhető lett volna, amennyiben a vendégszurkolók számára biztosított a menetrend szerinti vonattal történő hazautazás. Nyilvánvaló, hogy az időpont megjelölése részben a csapatok megállapodásától függ, azonban minden lehetséges averziót kizárna az a megoldás, ha a televízióban közvetített mérkőzések kivételével (jelenleg két, a pénteki, illetve a hétfői mérkőzésről beszélhetünk e körben fordulónként) a találkozókat az MLSZ által meghatározott, egységes, délutáni időpontban kellene megrendezni.

A fentiek szerint is egyértelmű, hogy a rendező klub mulasztásából fakadó szervezési és biztonságtechnikai hiba volt a mérkőzés előtt és után a vendégszurkolókat végigvezetni a városon, a ki- és belépés feltételeit nem biztosítani, hozzávetőleg ezer embert indokolatlanul várakoztatni, továbbá a mérkőzést az azt megtekintő szurkolók jelentékeny része számára kirívóan kedvezőtlen időpontban megrendezni.

Kérem Elnök urat, hogy a rendelkezésére álló eszközök útján hasson oda, hogy a nyíregyházi klub a rendezés hiányosságait a jövőben kiküszöbölje, az NBI-es mérkőzések pedig egységes, a szövetség által meghatározott szurkolóbarát időpontban kezdődjenek. E feltételek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a jövőben egy magyar NBI-es mérkőzés ellenőri jelentésébe ne szenzációszámba hajló információként kerüljenek a következő, Boros Tibor által lejegyzettek: "... a jelentésemben úgy becsültem, hogy kb. 1500 DVTK drukker volt jelen a vendégszektorban, annak ellenére, hogy nem volt meccsidő, esett az eső ..."

2008. április 16.

Dr. Szűcs Ákos
elnök
Diósgyőri Labdarúgásért Baráti Kör Egyesület