És eljött a várva-várt nap! A diósgyőri kosárcsapat 19 év után ismét bajnoki döntőt játszik.

Nem volt egyszerű az idáig vezető út, hiszen néhány éve meg is szűnt a csapat, majd tavaly már sikerült megnyerni az alapszakaszt, amit egy negyedik hely követett. Az idei bajnokság alapszakaszát a 3. helyen zárta Maikel Lopez csapata, majd a rájátszásban magabiztosan, idegenben is győzve búcsúztatta a ZTE alakulatát a negyeddöntőben. A döntőbe jutásért nagy falat, a PEAC állt az Aluinvent-DVTK útjába, de a harmadik, mindent eldöntő mérkőzésen 76-72-re győztek Czank Timiék Pécsett.

Már a főszereplők bemutatását hatalmas hangzavar kísérte, amiből a hazaiak mellett a mintegy hetvenfős vendégtábor is kivette a részét, sőt, igazából ők voltak hangosabbak, mint a találkozó nagy részében is.

2014/2015 Sopron - Aluinvent-DVTK 1
Hazai pályát teremtettek a diósgyőri szurkolók
és a mérkőzés végén is megtapsolták a kedvenceket (Fotó: Szabó Gábor)


A DVTK Czank, Allison, Rasheed, Bishop Szécsi összeállításban kezdte a mérkőzést. A találkozó első két pontját Allison szerezte, aki a hazaiak szabálytalanságának köszönhetően rögtön meg is toldotta eggyel. Másfél perccel később Bishop asszisztjából ziccerezett ugyanő (0-5). Csak ezt követően, három és fél percnyi játék után szerezte meg az első hazai pontokat Krnjić. Egy perc múlva újabb első jegyezhettünk fel, Rasheed szórt egy hárompontost (2-8). Krivacsevics duplája és a következő támadásban szerezett egy pontjánál (5-8) nagyobb fejtörést jelentett Maikel Lopez számára, hogy Szécsi ellen befújták a harmadik személyi hibát, így Naignouma Coulibaly lépett pályára, miközben a hazaiak is sűrűn cserélgettek. Krnjić ismét csak egy büntetőt dobott be, míg a másik oldalon Allison mindkettőt bedobta, majd még egy duplával megfejelte (6-12). A soproni időkérés közben jutott idő utánaszámolni, a DVTK 12 pontjából 9-et Rachel Allison szerzett 7:18 játékperc alatt. Amikor visszajöttek a csapatok (a DVTK-ban beállt Szabó Petra), Krnjic ismét csak egy büntetőt dobott be, Allison viszont újfent kettőt (7-14). A játékvezetők rengeteg személyi hibát fújtak, ennek köszönhetően Simon is kipróbálhatta magát a büntetővonalról, neki jobban ment. Néhány másodperccel később pedig távolról is bevágta (12-14). Rasheed dobóformájával sem volt gond, majd Coulibaly szerezte meg első kosarát (12-18). Hartley is beszállt két ponttal a büntetőpárbajba (14-18). Hat másodperccel a vége előtt Allison rázta meg magát, a maradék nyúlfarknyi idő is elég volt ahhoz, hogy Hartley átkígyózzon a pályán és egy triplával lezárja a negyedet (17-20), amiben Allison egészen különleges teljesítményt nyújtva 13 pontot és 4 lepattanót szerzett.

2014/2015 Sopron - Aluinvent-DVTK 2


A második 10 perc Krivacsevics kosarával és Simon újabb triplájával és Hartley gyors indítás utáni ziccerével indult (24-20), Maikel Lopez nem is tehetett mást, mint időt kért. Ki más, mint Allison lendítette túl csapatát a kosárcsenden a támadóidő lejártának pillanatában, és egy lepattanó, ziccer kombinációval tovább gyarapította saját és csapata pontjait. Ezzel őrült rohanás kezdődött, sorra estek a kosarak, itt Coulibaly, ott Krivacsevics, Simon és Hartley, majd ismét itt Dubei (31-28). Egyenlített a DVTK! Új emberként beállt Romina Ciappina, de kosarat Coulibaly szerzett 2+1 eloszlásban (31-31). Stanković két, Coulibaly egy pontot szerzett, majd egy furcsa bírói ítélet után (a labda közlében sem volt diósgyőri, mégis a soproniak jöhettek oldalról) Krivacsevics használata ki a lehetőséget. Coulibaly saját palánk alatt szedett úgy lepattanót, hogy szabálytalankodtak vele szemben, büntetőt dobhatott, amiből egyet értékesített, miközben a soproniak eredményesen támadtak (39-33). Ciappina triplájára égetően szükség volt ahhoz, hogy nem szakadjon le a DVTK (39-36). Bálint Réka is lehetőséget kapott, Coulibaly helyett, és az alacsony szerkezetű DVTK az ő révén volt eredményes (41-38). A soproniaknál Hartley nőtt fel Allison szintjére, 13. pontját dobta (43-38), a másik palánk alatt Bálint harcolt ki egy személyi hibát és értékesítette az érte megítélt büntetőket (43-40). Az első félidő hőse a dupla duplát 20 perc alatt elérő Rachel Allison (17 pont, 10 lepattanó), a másik oldalon pedig Hartley, Krivacsevics és Simon ért el legalább tíz pontot. A játékvezetők összesen 27 szabálytalanságot fújtak 14-13 eloszlásban.

2014/2015 Sopron - Aluinvent-DVTK 3

A nagyszünet után a DVTK a Czank, Allison, Rasheed, Bálint, Bishop összeállításban folytatta. Krivacsevics duplájára Rasheed triplával válaszolt (45-43), majd ismét a soproni center következett. Allison ismét bemutatott az ellenfél palánkja alatt két lepattanó-ziccer kombinációt (49-45), diósgyőri palánk alatt azonban Krnjić majd Krivacsevics is kihasználta a magassági fölényt. Rasheed duplájával zárkózott a piros mezes csapat, de Simon visszaállította a különbséget (55-49). A DVTK szerezhetett volna gyors indításból kosarat, de nem volt pontos a célzás, így két másodpercel később már Simon ziccerezett (57-49). Allison tartotta a lelket a Diósgyőrben, majd a visszaálló Szécsi labdaszerzése és ziccere után már csak 4 pontos hátrányt jelzett az eredményjelző (57-53). Senkit nem lepett meg a soproni időkérés. Mindkét csapat idegesen játszott, amit jelzett a sok reklamálás (egy részének azért volt alapja), a rossz passzok és a lépéshibák. Crvendakić bizonyult higgadtnak kétszer egy pillanatra, Coulibaly mindkét büntetőjét kihagyta, majd Allison is csak egyet értékesített (61-54).

Az utolsó 10 perc előtt mindössze 7 pont volt a DVTK hátránya, ami Coulibaly közeli dobása és Crvendakić büntetője után máris csak 6, Czank két büntetője után 4, Allison tripláját követően 1 lett (62-61). És jött ismét Allison és máris a DVTK-nál volt az előny (62-63), majd felrobbant az MKB Aréna a Diósgyőr-szurkolók üdvrivalgásától. Hartley egy pillanatra egyenlített, de Czank dupkájával ismét itt volt az előny (63-65). Krnjić pillanataival visszavette az előnyt a Sopron (67-65), Krivacsevics büntetőivel pedig tovább hizlalták az előnyt. A bajt csak tetézte, hogy néhány másodpercen belül kipontozódott Bishop és Szécsi, majd követte őket Coulibaly is. És ha még ez sem lett volna elég, akkor Coulibaly ellen szándékos hibát fújtak, ami a második volt a mérkőzésen, így nem csak a parkettet kellett elhagynia, hanem a következő mérkőzésen sem állhat Maikel Lopez rendelkezésére. Közben Krivacsevics értékesítette a büntetőket, de Allison tovább tartotta a lelket a DVTK-ban (71-67). Hartley után ismét Allison jelentkezett szólásra, majd Ciglar jött (75-69). Jöttek sorra a büntetők Szabó és Zsovár 1-1, Rasheed 1+1-et értékesített, de hozzátett még egy duplát is mezőnyből, így 14 másodperccel a vége előtt 2 pont volt a DVTK hátránya. (76-74). Hartley dobhatott két büntetőt, az elsőt kihagyta, a második beesett (77-74), 5 másodperc volt még hátra. Oldalbedobás után Czank még megpróbált egy triplát hinteni, de a gyűrűről lecsorgott a labda, így maradt a 77-74-es állás a végére.

Ezzel 1-0 a Sopron javára, de a diósgyőri közönség győztesnek kijáró ünneplésben részesítette a DVTK játékosait.

2014/2015 Sopron - Aluinvent-DVTK 4


A mérkőzés van utóélete is, az Aluinvent-DVTK megóvta a találkozót. Amikor Coulibaly és Krivacsevics együttes szabálytalanság miatt egyaránt kipontozódott, a helyettük beálló cseréknek kellett volna büntetőket dobni. A DVTK részéről Szabó Petra így is tett, soproni oldalon viszont Crvendakić helyett Zsovár állt a büntetővonalra.

A döntő második mérkőzését csütörtökön 18 órától játsszák a csapatok Miskolcon.

Női kosárlabda NB I. A-csoport rájátszás, döntő 1. mérkőzés

Uniqa-Euroelasing Sopron - Aluinvent-DVTK 77-74 (17-20, 26-20, 18-14, 16-20)

Sopron, MKB Aréna, 1100 néző. Játékvezető: KapitányGellért, Jakab László, Tőzsér Dénes.
Sopron: Ciglar 4, Gaucher, Hartley 17/3, Stanković 4, Krivacsevics 22/3. Csere: Krnjić 10, Simon Zs. 14/6, Crvendakić 5, Zsovár 1. Vezetőedző: Sterbenz László.
Aluinvent-DVTK: Czank 4, Rasheed 14/6, Allison 33/3, Szécsi 2, Bishop. Csere: Coulibaly 11, Dubei 2, Szabó P. 1, Ciappina 3/3, Bálint 4. Vezetőedző: Maikel Lopez.

Kipontozódott: Bishop a 37., Szécsi a 37., Coulibaly és Krivacsevics a 40. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája

Sterbenz László: Az első hét dobásunkat elrontottuk, de utána azért már azt történt, amit mi szerettünk volna. A meccs második felében a fizikai játék dominált, dolgos bajnokit nyertünk meg.
Maikel López: Tudtuk, hogy kemény mérkőzés lesz, ismertük a Sopront, a Magyar Kupa döntőjében megtapasztaltuk, hogy milyen játékerőt képviselnek. Szerettük volna bizonyítani, hogy az akkori a nagy különbségű vereség után fejlődtünk, szerintem ez látszott is. Sajnos, egy olyan személy, aki nem is érdekelt a bajnoki döntőben elérte azt, hogy Coulibaly ne léphessen pályára a második mérkőzésén.

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!