Összefoglaló 2019. december 4., szerda

EK: Basket Landes- Aluinvent DVTK 81-66

Az Európa Kupa 6. fordulójában a francia Basket Landes otthonában lépett pályára az Aluinvent DVTK. A mérkőzés esélyesének számító hazaiak érvényesítették is a papírformát és 81-66-ra megnyerték a találkozót. A piros-fehérek így a harmadik helyet szerezték meg a csoportjukban.

EK: Basket Landes- Aluinvent DVTK 81-66


Idegesen kezdtek a csapatok, a kosárcsöndet a DVTK törte meg. Amikor Maja Škorić a gyűrűbe dobta a labdát, már majdnem két perce tartott a találkozó. A házigazda ugyan a következő minutában egyenlített Dumerc révén, de a piros mezesek a csapatkapitányuk és Walker-Kimbrough góljaival kissé megléptek (2-6). A negyed felénél is vendégelőnyt mutatott az eredményjelző, mert bár a Basket Landes Paget hármasával rövid időre megszerezte ugyan a vezetést, Shatori és Goree duplái jelentették a folytatást (7-10). Toure triplájával ismét egál volt az állás, de innen újra a diósgyőriek léptek el hamarabb. Goree és Morrison után Zele is jól célzott, a büntetővonalról Aby Gaye csökkentette a különbséget, a negyedet azonban az Aluinvent DVTK nyerte (14-17). 

Álomszerűen kezdte a Diósgyőr a második játékrészt, Walker-Kimbrough öt pontja 73 másodperc elteltével időkérésbe hajszolta a hazaiak vezetőedzőjét (14-22). Julie Barennes lányaihoz intézett szózata hatott, ugyanis Paget hárompontosával rövid időn belül felzárkóztak három pontra. Nem csoda, hogy ezúttal Cziczás László állíttatta meg az órát, de hiába, mert Touré újabb triplájával újfent egyenlő lett az állás (24-24). Ezt követően azonban beértek a tréner szavai, hiszen az eddig forgatókönyvnek megfelelően megint a piros-fehérek tudtak újítani. Tori kettese egy 6-0-ás szériát zárt le. Gaye nagyon gyorsan válaszolt, és ekkor még nem sejtettük, hogy ez a találat egy francia rohanást indít meg. A Basket Landes állva hagyta ellenfelét, Dumerc triplája után másodszor is időt kért a vendégcsapat (35-30). Ennek hatására a következő támadását pontosan is fejezte be a Diósgyőr, Pusztai volt eredményes, majd Goree duplájára Mbuyamba-Tshimanga válaszolt (37-34). Egy perc volt hátra a szünetig, ez idő alatt már csak a vendéglátók voltak eredményesek, akik így megnyugtató előnnyel vonulhattak öltözőbe (42-35). 

Sajnos a második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Két és fél perc elteltével Medgyessy törte meg csapata gólínségét, de addigra a vendéglátók már kényelmes előnyre tettek szert (49-38). A folytatásban Ayim góljára Goree válaszolt, majd Walker-Kimbrough középtávolijával tízen belülre került a DVTK (53-44). Innentől megint csak a franciák voltak a pályán, akik Mbuyamba-Tshimanga büntetőivel már tizenöt ponttal is vezettek. A játékrész lezárásaként Pusztai találata szépségtapasznak se volt jó (61-46). 

A záró felvonás elején Morrison jeleskedett, aki előbb kiosztott egy asszisztot Pusztainak, majd maga fejezett be egy akciót. Majd két perc kellett Plouffe duplájához, Zele találata után nem meglepő módon időt is kértek a hazaiak (63-52). Pusztai Petra nem hibázott a büntetővonalról, míg Dumerc csak az egyik dobását értékesítette. Plouffe 2+1-es akciójával nyugtatta meg a Basket Landes drukkereit, akiknek a folytatásban sem nagyon kellett már izgulniuk. A kék-fehérek kontrollálták a találkozót, és a negyed felénél is tartották a tíz pont körüli differenciát (69-58). Sőt, dumerc büntetői és Mbuyamba triplája után végérvényesen eldőlt a győztes kiléte. Több mint két perc szünet után Kiss Angelika büntetődobási találtak utat a hazai gyűrűbe (74-60). Szücs és Walker-Kimbrough kosaraival újra tíz pontra zárkózott az Aluinvent DVTK, és ez nem változott Touré és Tori kosárváltása után sem (76-66). A végeredményt a fiatal Domenger duplája és a remek napot kifogó Touré hármasa alakította ki (81-66). 

Női Kosárlabda Európa Kupa, H csoport, 6. forduló

Basket Landes - Aluinvent DVTK 81-66 (14-17, 28-18, 19-11, 20-20)

Mont de Marsan, Espace Francois Mitterrand, 1000 néző. Játékvezetők: Williams (nagy-britanniai), Pillet, Last (holland).
Basket Landes: Dumerc 11/6, Paget 8/6, Ayim 10/6, Hejdova 3/3, Gaye 5. Csere: Touré 19/9, Plouffe 13, Mbuyamba 10/6, Suarez, Domenger 2. Edző: Julie Barennes.
DVTK: Medgyessy 5/3, Škorić 8, Walker-Kimbrough 19/3, Goree 11, Morrison 9. Csere: Pusztai 6, Zele 4, Kányási, Szücs R. 2., Kiss A. 2. Vezetőedző: Cziczás László.

Edzői értékelés

Cziczás László: - Gratulálok az ellenfelünknek. A nagyon erős hazai pályával rendelkező francia csapatot teljes erőbedobásra késztettük annak érdekében, hogy le tudjanak ma győzni bennünket. Nagyon sok hibával játszottunk, építkező fázisban vagyunk.