Összefoglaló 2020. szeptember 13., vasárnap

"Fel kell hívni a figyelmet a játékvezetői hibákra is!"

Az elmúlt fordulóban sok olyan jelenet borzolta a kedélyeket a lelátón és a pálya szélén, amelyek mellett sajnos a DVTK sem tud elmenni szó nélkül. A klub sportigazgatójával, Benczés Miklóssal beszélgettünk.

"Fel kell hívni a figyelmet a játékvezetői hibákra is!"


- Történt néhány eset a legutóbbi mérkőzésünkön, ami jelentősen felkorbácsolta a kedélyeket. Te hogyan láttad ezeket?

- Fontos megemlíteni, hogy minden egyes mérkőzést értékel a szakmai stáb és jómagam is. A csapatok vezetőedzői és a szakmai stábok közelebbről, más hangulatban élik meg az eseményeket, kérdéses szituációkat, mint én a pályától távolabb. Ez nem jelenti azt, hogy bennem ilyenkor nincsenek indulatok, de ezek sokkal visszafogottabbak, mint a vitatható történések közvetlen közelében lennék.

A szakmai stáb és a játékosok hétről-hétre azon dolgoznak, hogy a hibákat kijavítsák, és az erősségeinket tovább csiszolják. Ez a feladata az MLSZ-nek is, hogy a játékvezetői tévedéseket próbálja meg minimalizálni. Ezzel kapcsolatban a héten meg is jelent egy interjú Puhl Sándorral, talán a szurkolóink is olvasták. A klubvezetésnek minden segítséget meg kell adnia a szakmai stábnak, hogy a fejlődés a játéktéren folyamatos lehessen, ezért meg is teszünk mindent. Úgy gondolom, ezzel párhuzamosan az is kötelességünk, hogy a másik oldal pozitív és negatív történéseit is jelezzük a játékvezetői testület felé.

- A Honvéd elleni mérkőzésen láttál olyat, amit érdemes jelezni?

- Két olyan kiemelt esemény volt, ami az átlagosnál is jobban borzolta a kedélyeket a lelátón illetve a szakmai stábnál is. Az első, amikor a játékvezető nyilvánvaló leshelyzetben engedte el a vendégcsapat támadóját, Gazdag Dánielt. Ilyenkor nem csak a játékvezető hibáját kell vizsgálnunk, hanem hogy ezt a hibát tudtuk volna-e javítani? Szerintem igen.

Polgár Kristóf ugyan jelezte, hogy leshelyzet volt, felemelte a kezét, de mindent el kellett volna követnie, hogy megakadályozza a gólt. Gazdag Dániel is megállt, ő is érezte, hogy lesen kapja a labdát. Nekünk a nyilvánvaló tévedés mellett azt is vizsgálni kell, hogy hogyan tudtuk volna megakadályozni a gólszerzésben az ellenfelet. Megtettünk-e mindent? Szerintem van tanulsága Kristóf számára is az esetnek!

A másik esemény Gheorghe Grozav kiállítása. Gheorghe egy labdaszerzést követően megindult a saját térfelünkről és Kesztyűs Barna messziről indított egy szerelési kísérletet, amivel nem érte el sem a labdát, sem Gheorghe Grozav lábát. Ha akkor eléri, akkor az egy kirívó szabálytalanság lett volna. Ennek következményeként játékosunk hosszan tolta meg a labdát, amit próbált utolérni és ő is becsúszva próbálta megszerezni a játékszert, amit nem ért el, de Gazdag Dániel lábát sem. Az ellenfél játékosa mégis eljátszotta, hogy kontakt történt, és ő ebben megsérült. A játékvezető ezt „megette” és piros lappal büntette játékosunkat, ami téves ítélet volt.

Véleményem szerint Kesztyűs Barnát kellett volna büntetnie a játékvezetőnek, mert egy szándékos szabálytalanságot kísérelt meg, őt mégsem büntette. Volt egy hasonló szituáció az első fordulóban Mirko Ivanovski esetében, ahol egy nyilvánvaló szabálytalanság történt a játékosunk ellen, mégis ő lett az áldozat. Nem mentem fel Mirkót sem, pénzbüntetést is kapott a klubtól, hiszen hátrányba hozta a csapatát egy felesleges és buta kiállítással. Gheorghe kiállítása ugyanakkor egyértelmű játékvezetői tévedés volt, amely a következő fordulóban is hátrányosan érinthet bennünket.

- Tervezi a klub, hogy fellebbez az eset miatt?

- Mint ismert, két kiállítás volt a meccsen. Polgár Kristóf kiállítását nem vitatom, helyes játékvezetői ítélet volt, akkor is, ha ellenünk történt. Nem csukjuk be a szemünket, nem mentünk fel mindig mindenkit, próbálunk reálisan látni. Gheorghe Grozav esetében viszont tárgyalás tartását fogjuk kezdeményezni, ezt már a lefújás után eldöntöttük. Bízom benne, hogy sikerrel fogunk járni. A videófelvételekkel szeretnénk segíteni, hogy ne csak mi ismerhessük be a hibáinkat, remélem, hogy ezt az MLSZ illetékese is megteszi.

- Az ilyen téves ítéletek után mindig felerősödnek a hangok, amelyek a videóbíró rendszer bevezetését hangsúlyozzák.

- Reméljük, hogy erre mielőbb sor kerül, hiszen így korrigálhatóak lesznek a tévedések. Ezek nyilvánvalóan nem szándékosak, nem is feltételezzük, hiszen mindenki hibázik a munkája során, a játékosok is, mi is. De, ha ezzel csökkenthető a súlyos hibák száma, akkor mielőbb be kell vezetni. Nem véletlenül alkalmazzák a nemzetközi topfutballban.