Összefoglaló 2021. március 26., péntek

PEAC - Aluinvent DVTK 81-84

A Női kosárlabda NB I. A-csoport rájátszásában Pécsre látogatott az Aluinvent DVTK csapata. Miután az első találkozóra nem tudott kiállni a PEAC, így azt a szövetség a Diósgyőr javára igazolta. A negyeddöntő második mérkőzése nagy fordulatokat és sok pontot hozott, de egy parádés hajrával a piros-fehérek kerekedtek felül. A 84-81-es győzelem azt jelenti, hogy a bajnokság legjobb négy csapata közé jutott az Aluinvent DVTK.

PEAC - Aluinvent DVTK 81-84


Álomrajtot vett az Aluinvent DVTK, történt ugyanis, hogy a pécsiek hosszú betegségből visszatérő játékosának, Dudasovának kimaradt a kísérlete, Mokango és Medgyessy eldobott labdái viszont sorra elsüllyedtek a gyűrűben. Sánta szerezte a hazai csapat első kosarát (2-9). A következő percekben sem fogták vissza magukat a játékosok, valóságos pontzuhatagot jegyezhettünk fel, felzárkózott a PEAC (9-11). Ez a néhány pontos vendég vezetés aztán a 8. percben fogyott el, amikor Sarok egy hárompontossal kiegyenlített (18-18). A hazaiak fiatal játékosa még ebben a minutumban ezt újra megtette, hiszen Hayes középtávolijára hasonló dobással válaszolt, de a negyed hajrájában megrázta magát a diósgyőriek amerikai légiósa, aminek négypontos DVTK-előny lett az eredménye. Kányási és Dudasová gólváltása ezt már nem befolyásolta (24-28).

A második negyedet elszántan kezdte a PEAC, és Dudasová vezérletével elkezdte szisztematikusan lefaragni a hátrányát, ami bő három perc elteltével sikerült is neki (34-34). A hazaiak szlovák válogatottja tíz pont fölött járt már ekkor, de a borsodi csapatban akadt egy nála is eredményesebb játékos, mégpedig az ihletett formában játszó Medgyessy Dóra, aki 17 egységet termelt alig tizenhárom perc leforgása alatt. Földi Attila időkérése után folytatódott a játék, Strautmane triplájával először vezettek a házigazdák, Megyó egy duplával reagált a másik oldalon. Ekkor a PEAC is megállíttatta az órát, de a lendülete a timeout után is megmaradt. Sánta közelijével és Strautmane 2+1-es akciójával növelték előnyüket a hazaiak, még jó, hogy Hayes is résen volt (42-38). Sarok hármasára a frissen becserélt Vukov válaszolt hasonló dobással, majd újfent Sarok büntetői és Mokango palánk alólija után Starutmane is bezúdított egy hárompontost (50-43). Nem hagyta magát a vendégcsapat, amely Kányási büntetőivel, valamint Medgyessy négy egységével egyre inkább felzárkózott ellenfeléhez. Nem volt meglepetés, hogy egy perccel a nagy szünet előtt jött az újabb PEAC-időkérés. Az első félidő utolsó percében már csak Kiss Virág két büntetődobása volt jó, némi meglepetésre hazai előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok (54-49).

Szinte hihetetlen, hogy egy félidő alatt több pontot (103-at) dobott a két együttes, mint az éppen egy hónappal ezelőtt lejátszott Magyar Kupa elődöntőben, amikor negyven perc alatt mindössze 95-re voltak képesek. Ezek után mindenki kíváncsian várta, mi lesz ennek a váratlan adok-kapoknak a végeredménye. A fordulás után fél perc alatt Kiss V. és Hayes kosárváltásának lehettünk szemtanúi, Mokango és Dudásová pedig hárompontosokkal vétették észre magukat, de a különbség nem változott (61-56). A folytatásban megtört a hazai csapat lendülete, Sarok egy büntetőjével szemben Hayes akcióból, Mokango pedig immár másodszor a mérkőzésen, a hárompontos vonalon túlról talált be, így a 26. perc végére egy pontra olvadt a PEAC vezetése (62-61). Az izgalom egyre fokozódott, közel két és fél percig nem is született újabb találat, aztán a csapatok Kiss nevű játékosai, a hazaiaknál Virág, a diósgyőrieknél Angelika villant meg, így ért véget a harmadik felvonás (64-63).

A záró felvonás első perce nem hozott kosarat, a lélektanilag fontosnak tűnő következő találatot Andusić vitte be, amit Kiss V. toldott meg két büntetővel. Az első DVTK-pontokra két és fél percet kellett várni ebben a negyedben, amikor Mokango célzott pontosan. Kisvártatva újfent a kongói center szerzett könnyű kosarat, így ismét egy pontra csökkent a differencia. Dudasová gólja után Csirke Ferenc kért időt (70-67). Kiss V. és Andusić dobáai között Hayes is betalált, de a hazai gárda fiatal centere remek napot fogott ki, és két büntetővel rontotta a vendégek kilátásait. A Diósgyőr egyre inkább elveszítette a fonalat, míg a pécsi játékosok felszabadultan játszottak, Strautmane demoralizáló hármasával „tíz lett közte” (79-69). Az utolsó reménysugarat egy időkérés jelenthette, ezzel élt is Földi Attila vezetőedző. Ez rövidtávon hatott is, Kányási remek hármasát, illetve Pusztai dupláját követően megfeleződött a fehér mezesek előnye. Senki sem lepődött meg a teremben, hogy ezúttal Csirke Ferenc formált T betűt a kezeivel (79-74). Az időkérés után eladták a labdát a pécsiek, Aho pedig egy triplával büntetett. Andusić törte meg csapata vészes kosárcsöndjét, de Keyona Hayes egy 2+1-es akcióval kiegyenlített (81-81). Tetőfokára hágtak az izgalmak, egy perc sem volt már hátra a találkozóból. Dudásová keze megremegett a büntetővonalon, mindkét dobását elhibázta, nem úgy Kiss Angelika a túloldalon, aki akcióból betalált, és mivel a PEAC már nem tudott újítani, Pusztai pedig bedobott még egy büntit, négy közé jutott az Aluinvent DVTK (81-84).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, negyeddöntő, 2. mérkőzés

PEAC-Pécs - Aluinvent DVTK 81-84 (24-28, 30-21, 10-14, 17-21)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Tözsér Dénes, Söjtöry Tamás.
PEAC: Sánta 6, Dudasová 20/12, Strautmane 12/9, Kiss V. 18, Andusić 13. Csere: Sarok 10/6, Popović 2. Edző: Csirke Ferenc. 
DVTK: Medgyessy 23/6, Aho 3/3, Kányási 10/6, Hayes 19, Mokango 18/6. Csere: Pusztai 3, Kiss A. 5, Vukov 3/3. Vezetőedző: Földi Attila.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelések

Csirke Ferenc: - Gratulálok a Diósgyőrnek és a saját csapatomnak is. Fantasztikusan játszottunk. A vége előtt tíz ponttal vezettünk, és pont ott fogytunk el. Nem bírtuk a végét fejben, de nem tehetek szemrehányást a játékosoknak. Megyünk tovább előre, fontos mérkőzések várnak ránk.

Földi Attila: - Számítottam rá, hogy nehéz mérkőzés lesz, és úgy látszik, ezt nem sikerült eléggé elhitetni a csapatommal. Puhán játszottunk, sok könnyű dobást és gólt engedve az ellenfelünknek, amit kegyetlenül ki is használtak. A végén azonban csodát műveltünk. Egy rizikósabb védekezésre váltottunk, ami bejött, és ezzel bejutottunk a legjobb négy közé.