Összefoglaló 2021. január 2., vasárnap

DVTK - PEAC 75-68

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának 14. fordulójában a PEAC csapatát fogadta a DVTK együttese. Noha az első félidőben még akadozott a hazaiak játéka, a második félidőben összekapták magukat a piros-fehérek és összességében megérdemelten nyerték meg a rangadót 75-68-ra.

DVTK - PEAC 75-68


Leslie Vorpahl sérülés miatt nem állhatott csapata rendelkezésére, hogy emiatt vagy sem, sosem derül ki, de Kiss Virág vezérletével kétségkívül a vendégek kapták el a fonalat a mérkőzés elején, a diósgyőri dobások sorra leperdültek a gyűrűről. A DVTK vészes gólínségét Milica Jovanović törte meg a 4. perc derekán (2-7). A játék menetét ez a momentum sem változtatta meg, nem csoda, hogy Dudásová hármasát követően Völgyi Péter egy időkéréssel és cserékkel igyekezett felrázni csapatát. Úgy tűnt, az edző szavai hatottak, hiszen egy jó védekezés után Kányási szórt egy triplát, csakhogy a másik oldalon Dudásová lemásolta ezt a produkciót (5-13). Egy remek labdaszerzés eredményeképpen Green ziccerezett, majd Kiss Virág kettesére Kányási reagált. Az ex-diósgyőri Szücs Réka hárompontosával tartotta megnyugtató előnyét a PEAC (9-18). Két perc volt hátra az első játékrészből, ebben a periódusban Keyona Hayes két büntetőjével faragott hátrányából a DVTK (11-18).

Egy hazai hibából Marshall sprintelt végig a pályán és fejezte be pontosan a ziccerét, a túloldalon Green válaszolt a festékből. Center létére Kiss V. vágott be egy újabb pécsi triplát, aztán a hazai csapat Kisse, Angelika talált be (15-23). A folytatás sem a hazaiak szája íze szerint alakult, ugyanis a vendégek tíz pont főlé tornázták előnyüket, és amikor Dudásovát megint hagyták távolról dobni a fehér mezesek, a szlovák játékos köszönte szépen a lehetőséget, és harmadszor is bezúdította a labdát a gyűrűbe (17-31). A DVTK-timeout után sem hozott gyökeres változást, sokáig nem esett újabb találat. Bő két perccel a szünet előtt Hayes dobta be az egyik büntetőjét, kisvártatva Jovanović azonban mind a kettőt, így ezúttal Csirke Ferenc állíttatta meg a játékot (20-31). Milica ziccerével tízen belülre jött fel a Diósgyőr, így jött az újabb vendég időkérés. A 20. percben potyogtak a pontok, hiszen Dudásová hármasa és Jovanović duplája után Marshall alakította ki az első félidő eredményét (24-36).

Nagyszerűen kezdődött a második félidő, Milica Jovanović rögtön egy remek hármassal adta meg az alaphangot a felzárkózáshoz, majd kimaradt pécsi lehetőségek után Kányási Veronika is hintett egy triplát, így máris szebb képet mutatott az eredményjelző (30-36). Az addig passzív diósgyőri szurkolók is rágyújtottak egy nótára, amikor Green palánk alólija is a helyére került, akkor a hangerőt is feltekerték, a vendég együttes pedig időt kért. A PEAC is megszerezhette volna első pontjait a fordulás után, de Marshall mindkét büntetőjét kihagyta, sajnos Keyona is csak az egyiket értékesítette. Nem sokkal később Greennek volt szíve passzolni és az amerikai akkor már nem hibázott (35-36). A 25. percben Nelson szerezte az első pécsi pontokat a negyedben, Milica a büntetővonalról válaszolt. Tőle szokatlan pozícióból Szücs volt eredményes, majd Marshall is betalált, levegőhöz juttatva ezzel a vendégeket (37-42). Jó ritmusa volt ekkor a találkozónak, a PEAC szívósan őrizte néhány pontos előnyét (41-44). A DVTK többször is átvehette volna már a vezetést, ez végül Hayes dobása után jött össze, igaz, az egyre jobban magára találó Marshall gyorsan visszavette azt a baranyaiaknak (45-46). Brajković duplájára Aho válaszolt egy hármassal, míg Green közelijével döntetlen lett az állás a negyed végére (50-50).

Cheridene Green kosarával a DVTK szerezte meg a lélektanilag fontos első találatot a záró felvonásban, válaszcsapásként Dudásová vágott be egy újabb hárompontost úgy jó tíz méterről. Kányási remek labdával kínálta meg Kiss Angit, aki nem is vétette el a könnyű dobást, majd Aho villant (56-53). Nelson egy jó büntetőjét követően Green szép megmozdulásának tapsolhatott a hazai publikum, időt kért a PEAC. Ez jót tett nekik, előbb Marshall szerencsésen bepattanó hármas dobásával zárkóztak a pécsiek, majd Nelson duplájával már újra ők vezettek. Bernáth közelijével és Green centergóljával fordított a DVTK (62-59). A folytatásban a centerek domináltak a hazaiaknál, Green kettesével és Kiss 2+1-esével egyre közelebb kerültek a mérkőzés megnyeréséhez (67-61). Három perc volt hátra a találkozóból, amely azért még nem volt lefutva. Főleg nem, Wentzel büntetői után (68-63). de Bernáth Réka középtávoli dobása azért jócskán nyugtatólag hatott a hazai nézők idegeire (70-63). Bár a PEAC betalált, de másfél perccel a vége előtt Hayes duplája újabb pécsi időkérést eredményezett (72-65). A végjátékban a DVTK jól menedzselte az előnyét, és ha nem is könnyedén, de második félideji remek játékának köszönhetően megérdemelten nyerte meg a rangadót (75-68).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 14. forduló

DVTK - NKA Universitas PEAC 75-68 (11-18, 13-16, 26-14, 25-18)

Miskolc, DVTK Aréna, 312 néző. Játékvezetők: Tóth Cecília, Csabai-Kaskötő Brigitta, Minár László.
DVTK: Aho 5/3, Kányási 11/6, Jovanović 15/3, Hayes 14, Kiss A. 9. Csere: Bernáth 4, Green 17, Tóth F. Vezetőedző: Völgyi Péter.
PEAC: Marshall 16/3, Dudásová 21/15, Wentzel 2, Nelson 6, Kiss V. 16/3. Csere: Szücs 5/3, Selcova, Brajković 2. Edző: Csirke Ferenc.
Kipontozódott: Green, Aho (mindketten a 39. percben).

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelések

Völgyi Péter: Szerintem aki megnézte ezt a mai meccset, az nem bánta meg! Kicsit féltem attól, hogy ritmustalanul kezdjük a találkozót, ami úgy is lett. Hosszú idő telt el az utolsó mérkőzésünk óta, előtte meg háromnaponta a pályán voltunk. Az első félidőben a szabad labdákért nem harcoltunk úgy, ahogy kellett volna. Ezen a második félidőben tudtunk változtatni, az ezekből szerzett kosarak átbillentettek minket támadásban a holtpontokon. Csapatként sikerült megfordítanunk a mai mérkőzést, ám gratulálok a PEAC-nak is, mert a találkozó nagy részében jól játszottak. Magunkkal kapcsolatban örülök, hogy a félidőben tudtunk változtatni és a szurkolóink segítségével begyűjteni egy újabb fontos győzelmet.

Csirke Ferenc: A vízválasztó az volt, ahogy a harmadik negyedet kezdtük. Körülményesen, ritmustalanul, hosszan játszottunk, kikényszerített dobásaink voltak. Ezzel három perc alatt magunkra húztuk a Diósgyőrt, amit nem szabad megengedni, főleg nem idegenben. Problémát jelentett még, hogy akik az első félidőben jól játszottak, melléjük nem tudtak továbbiak felnőni a második játékrészben. Ha a számokat nézem, a palánk közelében bedaráltak minket a végére, a lepattanózást is "nagyon szépen" elveszítettük. Egy dolognak tudtunk örülni, hogy Chelsea Nelson 27 percet a pályán tudott tölteni. Reméljük mielőbb vissza tud térni és a sérülése előtti játékával a csapatot segíteni.