Összefoglaló 2021. december 22., szerda

EK: Žabiny Brno - DVTK 76-69

2021 utolsó találkozóján Csehországban próbálta meg ledolgozni az első mérkőzésen összeszedett négy pontos hátrányát a DVTK együttese a kosárlabda Európa Kupa play-off körében. A házigazda Žabiny Brno végig jobb teljesítményt nyújtott a visszavágón, a diósgyőri csapat csak az utolsó negyedben talált magára, de addigra a továbbjutás kérdése már eldőlt (76-69).

EK: Žabiny Brno - DVTK 76-69


Kapkodó játékot és elhibázott dobásokat hozott az első két perc, Jovanovic tudott egyedül a gyűrűbe találni. Ugyan Stoupalová válaszolt, de egy szép támadások végén Kiss szerzett két kosarat is (2-6). Jurcenková találatával zárkózott a Brno, de Vorpahl is beköszönt. Hol kettő, hol négy ponttal vezetett a DVTK (6-10). A 7. percben egy elcsent labdával Holmes robogott végig a pályán, és a ziccert sem hibázta el. A negyed hajrája is izgalmasan alakult. Előbb Stoupalová egyenlített, viszont Hayes gyorsan visszavette a vezetést a vendégek javára. A cseh csapat büntetőkből gyarapította pontjainak számát, míg Keyona egy könnyű kosárral jelentkezett. A negyedet végül Holmes döntötte el a brnói csapat javára (16-14).

Úgy kezdődött a második felvonás, ahogy az első, azaz sok hibával. Először Holmes értékesített két büntit, majd gyorsan Grigalauskytė tett hozzá újabb négy egységet, közben Aho Nina szépített a büntetővonalról (22-16). DVTK-timeout után folytatódott a játék, a piros mezesek tripladobásokkal igyekezett közelebb kerülni, de ezek a kísérletek azonban rendre kimaradtak. Bezzeg a másik oldalon Stoupalova jól célzott távolról, így egyre inkább elhúzott ellenfelétől a Brno. Nagyon jókor jött Kiss Angi duplája (25-18). Hiába igyekezett a Diósgyőr, a csehek tíz pont fölé tornázták az előnyüket (33-22). Völgyi Péter újabb időkérése után még 80 másodperc volt hátra az első félidőből, ebben a periódusban Vorpahl öt pontjával valamelyest faragott a hátrányából a DVTK (35-28).


A hazaiak kezdték jobban a második félidőt, a diósgyőriek csak Hayes révén voltak eredményesek a harmadik negyed elején (40-30). Aho szerzett gólt egy szép befutásból, de gyorsan jött a válasz Jurčenková részéről. Mivel a mérkőzés a továbbiakban sem változott, a vendégek időkéréssel próbálták rendezni soraikat (46-34). Sajnos a folytatásban is a brnoiak domináltak és egyre növelték az előnyüket, csak Keyona kettesének örülhettek a vendégek (56-36). A továbbjutás kérdése egyre inkább eldőlni látszott, főleg úgy, hogy a negyed végéig a különbség csak még nagyobb lett (62-39).

Jovanović és Zaplatova gyors gólváltásával indult a záró felvonás, majd Grigalauskytė villant. Négy Hayes-pontot jegyezhettünk fel, és amikor Bernáth is hintett egy szép tempót, időt kért a Žabiny Brno (66-47). A folytatás Jurčenková és Keyona dobópárbaját hozta, amibe Kányási is beleavatkozott, így folytatódott a diósgyőri felzárkózás (70-56). A mérkőzés hajrájában Jovanović hármasával nagy lépést tett a DVTK a negyed megnyerése felé, és fel is zárkóztak tíz pontra, a csehek továbbjutása azonban nem forgott veszélyben (74-64). Aho büntetőjével és Hayes duplájával alkault ki a végeredmény (76-69).

Női Kosárlabda Európa Kupa, Play-off 1. kör, 2. mérkőzés

Žabiny Brno - DVTK 76-69 (16-14, 19-14, 27-11, 14-30)

Brno, Hala Rosnička,  néző. Játékvezetők: Anton Makhlin (orosz), Maria Ignatiou (ciprusi), Krešimir Katić (horvát).
Brno: Záplatová 2, Holmes 15, Hamzová 8, Stoupalová 24/9, Jurčenková 14. Csere: Grigalauskyté 13, Galíčková, Beránková. Vezetőedző:.
DVTK: Vorpahl 9/3, Aho 5, Hayes 23, Jovanović 17/9, Kiss A. 11. Csere: Kányási 2, Tóth F., Bernáth 2. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: Gratulálok a Brnonak, megérdemelten jutottak tovabb. Fegyelmezettebben, kevesebb hullámvölggyel a jatékukban nyerték meg a párharcot.