Összefoglaló 2022. február 23., szerda

"Az öltözőben folyamatosan téma a feljutás"

Németh Márió nyáron igazolt Diósgyőrbe, és az idei négy meccsből kétszer kezdett, harmadszor pedig a padról beállva lőtt rendkívül fontos gólt. (A Gólörömben megjelent interjú aktualizált változata.)

"Az öltözőben folyamatosan téma a feljutás"


- Hogyan láttad a KTE elleni győzelmet?
- Jól kezdte a csapat a mérkőzést, nagyon jól, szűken védekeztünk, és egy szép támadás végén a vezetést is megszereztük: Gabi szépen bökte fel a labdát Zolira, aki egyérintőből tovább tette, Norbi pedig szokás szerint befejezte a támadást. A félidő előtt megdupláztuk az előnyt, mert Polgi nagyon szépen érkezett a hosszúra. A második félidőben a kiállítás igazából minket zavart össze. Hiába voltunk többen, azaz kis türelemmel mindig találhattunk volna üres embert, helyette gyorsan akartunk játszani, ami átment kapkodásba, így nem birtokoltuk eleget a labdát. A hazaiak a gyors ellentámadásaikat rendre beadással tudták befejezni, amivel felhoztuk őket. A hajrában kis szerencsével megszereztük a harmadik gólt, ám az öngólunk után ők sem panaszkodhattak a szerencséjükre. Az utolsó pár perc meleg volt, mert több szabadrúgás és beadás után akár veszélyes helyzet is kialakulhatott volna, de egyenlíteni nem tudtak, így nagyon fontos három pontot szereztünk. Ezzel a győzelemmel elszakadtunk a közvetlen üldözőktől, és a különbséget a Szolnok elleni győzelemmel tovább tudtunk növelni.

- Az első két gól történetében megnevezted Molnár Gábort, Horváth Zoltánt, Könyves Norbertet, Polgár Kristófot, magadat viszont szerényen kihagytad. Valóban megpattant a labda, de a foci alapigazsága, hogy lövésből lesz a gól,
neked pedig egyik legnagyobb erényed a lövőtechnikád.

- A Mester úgy küldött pályára, hogy lőjek gólt, vagy adjak gólpasszt. A 88. percben Kokó (Szűcs Kornél - a szerk.) ívelte át a labdát a hosszú oldalra - nem is tudom hirtelen, belső védőként hogyan keveredett abba a pozícióba -, első gondolatként az merült fel bennem, hogy átvétel után egyből lövök, ám olyan nagy rössel jött rám Tóth Dávid, hogy inkább eltoltam mellette, és utána lőttem. A többi a szerencsén múlt, mert pattanhatott volna a kapu mellé is, de úgy gondolom, az egész csapat tett azért, hogy szerencsénk legyen. Jó tett az önbizalmamnak a gól, bízom benne, hogy követni fogja a többi.

- Hogyan éled azt meg, hogy a DVTK keretének erőssége miatt meg kell küzdeni a kezdőcsapatba kerülésért? És még arra sincs garancia, hogy egyáltalán csereként beállsz.
- Fejben kell erősnek lenni, és az edzéseken úgy dolgozni, hogy amikor a Mester ránéz a melegítő játékosokra, akkor rajtam akadjon meg a szeme. Elismerem, nincs könnyű dolga Kondás Elemérnek sem, mert jó játékosokat kell kihagyni a kezdőcsapatból, de inkább így legyen, minthogy gondot okozzon a 11 kezdő kiválasztása. Ha másik oldalról nézzük, akkor nagyon jót tesz a csapatnak, hogy a kispadról olyan játékosok tudnak beszállni, akik lökést adhatnak.

- Fél éve váltottál életedben először klubot, fél éve játszol Diósgyőrben. Mondhatjuk, hogy mostanra érkezett meg az a Németh Márió, akit az egész ország megismert?
- Nem állítom, hogy ősszel nem volt jó meccsem, de amikor játszottam, akkor nem ment annyira a csapatnak. Majd nélkülem kezdődött a még mindig tartó veretlenségi széria, és a győztes csapaton nem feltétlenül kell változtatni, így számomra epizódszerep jutott. Ebben az évben viszont kétszer kezdtem, egyszer pedig elsőként cseréltek be, és a Szolnok ellen is beálltam. Az első két mérkőzésen új poszton játszottam, a 3-5-2-es felállásban a középpálya jobb szélén kaptam feladatot. A Vasas ellen - úgy érzem, - jól teljesítettem, értékes pontot szereztünk, mert magunk mögött tartottuk az ellenfelet. A Siófok ellen sem volt gond, de akkor váltani kellett, hogy a második félidőben jobbak legyünk, és sikerült is győzni. Kecskeméten a padról szálltam be, és hála Istennek, góllal tudtam hozzájárulni a sikerhez. Szervezetten védekezünk, az első két találkozót kapott gól nélkül hoztuk le, ezen az úton kell tovább haladni, és meglesz az eredménye. A csapat erejét mutatja, még ha nem is játszottunk kifejezetten jól, akkor is négy meccsen 11 pontot szereztünk, méghozzá nem is akármilyen csapatok ellen. Természetesen szeretnék kezdő lenni, és sok időt a pályán tölteni. Nem elégít ki a csere szerepe, de ha így tudok a csapat hasznára válni, akkor boldog vagyok. És ha csereként minden meccsen betalálok, akkor most kérem a papírt, hogy aláírjam ezt az ajánlatot.

- Hogyan tudod összehasonlítani a mérkőzések előtti helyzetet? A Siófok ellen azért játszott nyomás alatt a DVTK, mert a többiek nyertek kora délután, és kellett a három pont az előny megtartásához. A kecskeméti mérkőzés tétjét pedig az növelte, hogy a Vasas és a Haladás vasárnapi pontvesztésével, és a KTE remélt vereségével stabilizálni lehetett az első pozíciót.
- Általában azt szeretem, ha egy időben rendezik a találkozókat, és csak a mérkőzésre kell előzetesen koncentrálni, nincs mit számolgatni. Most viszont az egyik vetélytárs ellen léptünk pályára, így tudtuk, hogy győzelem esetén öt pontra növelhetjük az előnyünket. Hege (Hegedűs János - a szerk.) többször is beírta a csapat közös WhatsApp-csoportjába, hogy érezzük át ennek a mérkőzésnek a súlyát. Ebből is látszik, nem csak a pályán, hanem azon kívül is igazi vezéregyéniség, aki nagyon hiányozni fog. Kecskeméten sajnos nem lehetett velünk, de a csapat érte is játszott. És el ne felejtsem, Gabi is nagyon motiváló beszédet tartott a meccs előtt.

- Lehet már feljutásról beszélni?
- Az öltözőben folyamatosan téma a feljutás. Már nyáron úgy vágtunk neki a munkának, hogy az élvonal a célunk, és ahogy haladunk előre, úgy válik egyre megalapozottabbá ez a téma. Szervezetten kell védekezni, és támadóként csak azt mondhatom, ha hátul lehozzuk kapott gól nélkül, akkor elöl biztosan rúgunk gólt.

- Most vasárnap az őszi vereséget követően Diósgyőrben is két góllal vezetett a Szolnok, ám ezúttal sikerült fordítani.
- A Szolnok elleni győzelem a csapat küzdeni tudását mutatja, kétgólos hátrányból álltunk fel, és a többi eredmény ismeretében még inkább mondható, hogy fontos győzelmet arattunk. Vasárnap Pécsett játszunk, ahol ugyanezt a küzdőszellemet várom magunktól. MIvel a közvetlen ellenfeleink egymással találkoznak (vasárnap délután Szeged - Haladás, hétfő este KTE - Vasas meccset rendeznek - a szerk.), így csak a győzelem a célunk, hogy még jobban leszakítsuk vetélytársainkat.