Összefoglaló 2022. február 18., péntek

MK: Csata - DVTK 71-73

Február 18-20. között Miskolc, azon belül is a DVTK Aréna ad otthont a Killik László Női Magyar Kupa döntőjének. A pénteki nyolcaddöntők során a DVTK a Ludovika-FCSM Csata csapata ellen lépett pályára. Az első félidő abszolút kiegyenlített játékot hozott, a fordulás után sem csökkentek az izgalmak, és egy rendkívül kiélezett összecsapás végén a DVTK örülhetett a 73-71-es győzelmének.

MK: Csata - DVTK 71-73


Strausz indította a pontgyártást, a DVTK két remekbe szabott hárompontossal válaszolt Bernáth és Jovanović révén, megadva ezzel a találkozó alaphangját. A közönsége által támogatott, ezúttal papíron vendégként pályára lépő piros mezes csapat a következő percekben folyamatosan növelte előnyét, hiszen Aho és Green is jól célzott (4-12). A negyed felénél magára talált a fővárosi együttes és szívós csapatmunkával felzárkózott ellenfeléhez (11-15). A játékrész hajrájában Zele volt a vezér a Csatában, de Vorpahl triplájával ekkor még a Diósgyőr vezetett (16-18). A korábban a DVTK-ban is megforduló Zele Dorina nem lankadt, az ő újabb duplájával egyenlő lett az állás, Dean találatával pedig már a Csata csapatánál volt az előny. A mérkőzés képének leginkább megfelelő döntetlen állást Green alakította ki a büntetővonalról (20-20).

A második játékrészben Lelik vezérletével villámrajtot vett a Csata, gyorsan jött is a DVTK-timeout (27-20). A 12. perc végén jókor jöttek Bernáth büntetői, de Lelikre megint nem figyeltek a diósgyőriek, akik a folytatásban is büntetővonalról gyarapították pontjaik számát, ezért a negyed első DVTK-akciógolját, Bernáth hármasát nagy üdvrivalgás fogadta a nézőtéren. Jovanović kettese után senki sem csodálkozott Tursics Krisztián időkérésén (33-31). Az eligazítás jól sikerült, ezt jól jelezte Horváth Betti hárompontosa, ugyanakkor Vorpahl és Green büntetőivel tovább csalták a távolságot Völgyi Péter játékosai (36-35). A 17. perc Milica Jovanovićról szólt, a montenegrói erőcsatár öt pontjával megfordította mérkőzés állását (38-40). A DVTK 35-öse újabb hárompontost süllyesztett el a fővárosiak gyűrűjében, újabb időkérésre késztetve edzőjüket. Tursics mester eligazítása sikeres volt, ugyanis Lelik vezetésével kiegyenlített a csapata (43-43).


A Csata kezdte jobban a második félidőt, hiszen Horváth, majd a nagyszerű formát mutató Lelik célzott pontosan. Egy sportszerűtlen faultot követően Vorpahl csak egy pontot tudott szerezni, Horváth hárompontosára viszont ő válaszolt szintén távolról (50-47). A jól játszó Bernáth négy pontjával fordított a DVTK, de Lelik sem lankadt a másik oldalon, kifejezetten izgalmas volt az összecsapás (54-55). A negyed hajráját megnyomta a DVTK, Leslie Vorpahl állt a csapat élére, az ő góljaival, asszisztjaival újra nyolcpontos különbség lett a két csapat között (54-62).

A záró felvonást a Csata indította élesebben, Horváth öt pontjával újfent szorosabb lett az állás (59-62). Az ex-diósgyőri irányító tovább szomorította egykori drukkereit, a játékrész negyedik percének végén Bernáth tört be a palánk alá megszerezve ezzel csapata első pontjait a negyedben. Horváth nagyon elkapta a fonalat, újabb tripláival előbb egyenlő, majd Csata-vezetést mutatott az eredményjelző tábla (67-64). Hiába kért időt Völgyi Péter, a budapestiek új igazolása, Dean igyekezett bizonyítani, hogy jó vásárt csináltak vele (71-65). Vészesen fogyott az idő, Green palánk alóli kosara nagyon kellett, ahogy Aho büntetői is (71-69). Bő egy perc volt hátra, Lelik kihagyta, a túloldalon Green bedobta,a csarnok pedig felrobbant (71-71). Egy időkérés után folytatódott a játék, a Csata dobása nem sikerült, Green viszont büntetőket harcolt ki és dobott be, ezzel meg is nyerte az összecsapást a DVTK (71-73).

Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa, negyeddöntő

Ludovika-FCSM Csata - DVTK 71-73 (20-20, 23-23, 11-19, 17-11)

Miskolc, DVTK Aréna, 700 néző. Játékvezetők: Győrffy Pál, Goda László, Kovács Nimród János.
Csata: Dean 13, Horváth B. 23/15, Lelik 19, Böröndy 2, Strausz 2. Csere: Zele 9, Hegedűs, Angyal 3/3. Vezetőedző: Tursics Krisztián.
DVTK: Vorpahl 13/6, Aho 5, Bernáth 17/9, Jovanović 17/9, Green 17. Csere: Kányási, Kiss A., Tóth F. 4. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelés

Tursics Krisztián: Mindenekelőtt gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez, ugyanakkor megemelem a kalapom a csapatom előtt. Nem sokat tudtunk készülni erre mérkőzésre, a kilátogató közönség mégis egy nagyszerű mérkőzést láthatott. Vezettünk ugyan, de rutintalanságunk miatt mégis visszaengedtük az ellenfelünket a meccsbe. Az utolsó másodpercekben dobást hajthattunk végre a győzelemért, de ez végül a Diósgyőrnek sikerült.

Völgyi Péter: - Nehéz mérkőzés volt, éppen olyan, amilyenre számítottam is. Az első félidőben a Csata kihasználta erényeit, sok betörés gólt kaptunk, és a védekezésünk csak helyenként volt jó. A második félidőben szerintem a lepattanók megszerzésében voltunk jobbak, és ez döntőnek bizonyult. A végjátékban a szurkolók tartották bennünk a lelket, segítségükkel vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Szívderítő, hogy éremért harcolhatunk. Remélem, ennél jobban fogunk játszani a folytatásban, és megpróbáljuk a maximumot kihozni a hétvégéből.