Összefoglaló 2022. április 15., péntek

PEAC - DVTK 77-63

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának playoff körében a DVTK csapata az NKA Universitas PEAC ellen lépett pályára a bronzéremért. A vendégeknél ezen a napon csak egy kiemelkedő teljesítmény akadt, Cheridene Green 23 pontig jutott. A többiek nem igazán tudták megközelíteni az ő formáját, így a szűk rotációval dolgozó PEAC megérdemelten nyerte meg 77-63-ra a két győzelemig tartó párharc első mérkőzését.

PEAC - DVTK 77-63


Milica Jovanović adta meg a találkozó alaphangját egy nagyszerű hármassal, a Pécs rövid idő alatt megfordította ugyan az állást, de aztán Cheridene Green következett két akciógóllal (4-7). Amilyen jól indult tehát a találkozó diósgyőri szempontból, olyan rosszul folytatódott, ugyanis két Nelson-dupla után Dudasová is berámolt egy hárompontost, így a negyed felénél időt kellett kérnie Völgyi Péternek (11-7). A vezetőedző szavai hatottak, a piros-fehérek védekezése alaposan feljavult, miközben Green és Kányási találataival újra egyenlő volt az eredmény. A játékrész hajrájában hazaiak legjobbja, Nelson kétszer is vezetést szerzett csapatának, előbb Jovanović, majd Kányási egyenlített, így maradt a döntetlen (15-15).

Egy szép egyéni akciót Bernáth fejezett be pontosan a palánk segítségével, Wentzel a túloldalon egy 2+1-essel válaszolt, majd Kuster labdája szédült be a gyűrűbe. A folytatás is kiegyenlített küzdelmet hozott, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A játékrész felénél Csirke Ferenc érezte úgy, hogy bele kell nyúlnia a mérkőzés menetébe egy időkéréssel (26-25). Ez az eligazítás jót tett a fehér mezesek játékának, Wentzel és Marshall két-két büntetője között ugyan Green hintett egy középtávolit, viszont Marshall újabb kettesével megugrott a PEAC (32-27). Hiába a DVTK-timeout, az újabb kosarat Nelson szerezte, vagyis tovább nyílt az olló, ráadásul az eddig féken tartott Kiss Virág is betalált, igaz csak a büntetővonalról. A pécsiek lendülete a szünetig kitartott, Kuster két egységével szemben Simon és Marshall is bevágott egy-egy triplát, így magabiztos PEAC-előnynél vonultak az öltözőbe a csaptok (41-29).

Miután az első félidő hajráját alaposan elrontotta, nagy kérdés volt, vissza tud-e kapaszkodni a DVTK a térfélcserét követően. A góltalan 21. perc után a 22.-ben Jovanović egy kettessel tett az ügy érdekében. Két és fél perc kellett ahhoz, hogy megszülessen az első pécsi kosár a második félidőben, Kiss Virág jelentkezett egy ziccerrel, majd Kuster két büntije után négy újabb PEAC-pontot jegyezhettünk fel (47-33). A hazai csapatban Nelson sérült meg, az amerikait le kellett cserélni, a DVTK ezt kihasználva Green négy pontjával igyekezett zárkózni, de ezt Marshall igyekezett visszaverni 2+1-es akciójával (50-37). A folytatás újabb négy pécsi pontot hozott, a DVTK játékosainak dobásai rendre célt tévesztettek. A vendégek gólcsöndjét Aho törte meg, és hiába zárta le a negyedet ő egy hármassal, két dobása közt Kiss V. bedobta büntetőit, ami azt jelentette, hogy ezt a játékrészt is a PEAC nyerte meg (56-42).

Sokan úgy gondolták, ez a mérkőzés már eldőlt, de nem így gondolta Milica Jovanović, aki előbb egy kettest, majd egy hármast vágott be a pécsieknek, ezzel felcsillant a diósgyőri reménysugár (56-47). Egy gyors időkéréssel rendezte sorait a házigazda, Simon triplájával és Wentzel egy pontjával újra levegőhöz jutott a PEAC. Hullámzó volt a játék, Jovanović és Kányási könnyű kosaraival újra tízen belülre jött a DVTK (60-51). A piros-fehérek sorra adták el a labdákat, ráadásul a negyed közepén elsült Marshall keze a hárompontos vonalon túlról, amellyel eldőlni látszott a mérkőzés (67-54). Az sem növelte a diósgyőriek esélyeit, hogy három perccel a vége előtt Jovanović kipontozódott. A DVTK a záró felvonást sem tudta behúzni, nem kérdés, hogy a bronzcsata első összecsapását megérdemelten nyerte meg a PEAC (77-63).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, a 3. helyért, 1. mérkőzés

NKA Universitas PEAC - DVTK 77-63 (15-15, 26-14, 15-13, 21-21)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 300 néző. Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Söjtöry Tamás, Győrfy Ruben.
DVTK: Vorpahl 5/3, Aho 6/3, Bernáth 2, Jovanović 14/6, Green 23. Csere: Kányási 6, Kuster 6, Kiss A., Tóth F. Vezetőedző: Völgyi Péter.
PEAC: Marshall 16/6, Dudásová 8/3, Wentzel 13/3, Nelson 14, Kiss V. 12. Csere: Brajković 4, Simon 10/9. Edző: Csirke Ferenc.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Edzői értékelések

Völgyi Péter: Ma nem érdemeltünk győzelmet. Gratulálok a PEAC-nak, sokkal jobban dobott, ötletesebben játszott, mi csak a negyedik negyedben tudtunk pár percig azzal a koncentrációval játszani, amire törekedtünk. Szerdán szeretnénk visszavágni a vereségért, és győzelemmel búcsúzni a saját szurkolóinktól.