Összefoglaló 2022. október 17., hétfő

DVTK HUN-Therm - Szekszárd 75-74

Néhány nappal a sikeresen megvívott Euroliga selejtezők után a DVTK az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatát fogadta a Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának 5. fordulójának rangadóján. A végig roppant feszült hangulatú találkozón akadt néhány fordulat, de a hullámvasút végén a piros-fehérek örülhettek a minimális győzelmüknek (75-74).

DVTK HUN-Therm - Szekszárd 75-74


A rangadó nyitánya sok rontott dobást és ebből kifolyólag kevés kosarat hozott, három perc alatt minimális tolnai előnyt mutatott a tábla (3-4). Jovanović révén először vezetett a DVTK a mérkőzésen és Aho is feliratkozott a pontszerzők közé, de az előny továbbra is a vendégeké volt (7-10). Völgyi Péter cserékkel igyekezett frissíteni csapatát, a kezdőcsapatból a 6. percre csak Green maradt hírmondónak, és ha már így alakult, éppen az ő közelije után ugrott újra talpra az Aréna közönsége (11-10). A negyed utolsó periódusára is megmaradt a sok hiba, mindkét csapat játékosai sorra hozták a rossz döntéseket. Bár a játék képében nem volt benne, a játékrész végére alakult ki az addigi legnagyobb különbség a csapatok között (13-17). 

Kányási Veronika remeklésével indult a második felvonás, a diósgyőriek szőke 7-ese előbb egy ziccert, aztán egy hárompontost értékesített, igaz, a csapatvédekezés továbbra sem működött olajozottan. A negyed derekára kezdte elérni az üzemi hőfokot a hazai gárda, Green hátul remekelt, hiszen sorra szedte le a védőlepattanókat, elöl pedig Kiss, Guirantes és Garbin szállították a pontokat (24-21). A percekig tartó szekszárdi gólcsöndnek Miklós ugyan véget vetett, azonban a másik oldalon Cheridene a büntetőit dobálta be, majd Guirantes hintett egy laza triplát, jött is a timeout Djokics mestertől (29-23). Mivel a játék képében nem állt be változás, ráadásul Green dobása után tovább nyílt az olló, bő egy perc elteltével a kék mezesek újfent időt kértek. Alig két perc volt hátra a szünetig, és bizony a találkozó ezen szakasza a vendégeknek sikerült jobban, akik tíz pontos hátrányukból alaposan lefaragtak a félidő végére (33-29).

A DVTK kezdte koncentráltabban a második félidőt, Kányási asszisztját Green váltotta gólra, majd Aho Nina csent el egy labdát Studertől, aki csak sportszerűtlen hiba árán tudta megállítani őt. Kár, hogy Nina csak az egyik büntetőt értékeítette. A Szekszárd is ébredezett, Hebard és Vivians is betalált, az ő kosaraikat azonban elhalványította Kányási Veronika két csodálatosan kivitelezett hárompontosa (42-35). Miután a folytatásban a vendégek zsinórban szereztek öt pontot, Völgyi Péter időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat. Hiába, mert Hebard egyenlített, igen kellett Guirantes duplája (44-42). A negyed derekán főleg a légiósok repítették csapataikat, Studer törte ezt meg, de a DVTK ausztrál játékosa Garbin is bevágott egy triplát (51-46). A negyed hajrájában a piros-fehérek tartották a távolságot ellenfelüktől, főleg Guirantesnek és Kányásinak köszönhetően (56-50). Egy perc volt vissza a harmadik etapból, Mányoky dobott egy olyan hármast, amelyen talán még ő is meglepődött, a hazaiak már nem találtak a gyűrűbe, így még szorosabb lett az eredmény (56-53).

Az utolsó felvonás ismételten sok hibát hozott, két és fél perc kellett az első kosárhoz, amikor is Vivians vágott be egy hatalmas hármast, szerencsére a túloldalon Jovanović is megmutatta, hogy nem áll tőle távol ez a műfaj. Guirantes és Hebard gyors gólváltása után sem változott a differencia, Green büntetőit követően viszont már igen (63-58). A játékrész felénél Studer és Wallace dupláira időkéréssel reagált a DVTK edzője. Hiába, mert Wallace megfordította az állást, Guirantes válaszolt, majd Wallace és Kányási vágtak be egy-egy hármast (68-67). Kevesebb, mint három perce maradt a csapatoknak, hogy döntésre vigyék a dolgot, az izgalmak a tetőfokára hágtak. Főleg akkor, amikor egy félpályánál elpasszolt labdából a Szekszárd ziccert dobott. Aho Nina hárompontosa kisimította a diósgyőri szurkolók idegeit, Studeré összekuszálta azokat (70-72). Guirantes két jó büntetőjét és tolnai időkérést jegyezhettünk fel az utolsó perc elején. Goree kipontozódott, Guirantes újfent helyén volt a szíve, elképesztő harc dúlt a pályán, időt kért Djokics (75-72). Fél perc maradt a mérkőzésből, a KSC eladta a labdát, amjd a mezőnyben a DVTK is, végül Vivians még ugyan betalált, de a győzelmet a DVTK érte el (75-74).

 

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 5. forduló

DVTK HUN-Therm- Atomerőmű KSC Szekszárd 75-74 (13-17, 20-12, 23-24, 19-21)

Miskolc, DVTK Aréna, 800 néző. Játékvezetők: Tóth Cecília, Nagy Viktor, Varga-Záray Katalin.
DVTK: Bacsó, Aho N. 6/3, Guirantes 27/13, Jovanović 7/3, Green 10. Csere: Kányási 16/12, Oláh, Kiss A. 2, Bernáth, Garbin 7/3, Aho T. Szakmai igazgató: Völgyi Péter.
Szekszárd: Studer 14/6, Boros 4, Mányoky 3/3, Wallace 11/3, Goree 10. Csere: Miklós 6, Hebard 10, Vivians 16/6, Holcz. Edző: Djokics Zseljko.

Edzői értékelések

Völgyi Péter: - Szokás szerint rendkívül jól felkészült belőlünk a Szekszárd. Szerintem is a lepattanó harc bizonyult döntőnek, ebben jobbak voltunk. Remek mérkőzés volt, sok ilyen lesz még a DVTK Arénában.

Djokics Zseljko: - Gratulálok az ellenfelünknek, magabiztosan jutottak be az Euroligába. Nagyszerű, hogy Magyarországon újra van három ilyen csapat. A lepattanó csatát éreztem döntőnek ma, az első negyedben még működött, onnantól elvesztettük ezt, és így a meccset is. Jó lenne, ha a játékvezetés is felnőne a csapatok szintjére.