Összefoglaló 2023. január 28., szombat

PEAC - DVTK HUN-Therm 65-69

Folytatódott az erőltetett menet, hiszen két nappal a Mersin elleni Euroliga-mérkőzés után a bajnokság alapszakaszának 18. fordulója Pécsre szólította a DVTK HUN-Therm együttesét. Völgyi Péter csapatának játékán sokáig érződött a fokozott terhelés, és úgy tűnt, a hazaiak megnyerhetik az összecsapást, azonban a záró negyedben helyén volt Aho Nináék szíve, és egy huszáros hajrával a maguk javára fordították az állást (65-69).

PEAC - DVTK HUN-Therm 65-69


Gól nélküli első perc után Green szerezte a találkozó első kosarát, a PEAC-ban pedig Kiss Virág kezdte el termelni a pontokat. A diósgyőri csapat sem hagyta magát, Grigalauskytė és Guirantes révén minimális előnyt harcolt ki magának a 6. percre (8-10). Ezt követően igencsak rákapcsolt a házigazda, és 9-0-s szériával némiképp elhúzott ellenfelétől, Grigalauskytė duplája szerencsére még belefért a negyedbe, így valamelyest javult a kép (17-12).

A második játékrész Arella középtávolijával kezdődött, amelyre gyorsan válaszolt Simon egy hárompontossal. Az edzők valószínűleg nem lehettek elégedettek a látottakkal, mert mindketten időkéréssel próbáltak javítani a csapataik játékán. Ez inkább a vendégeknek jött össze, Green négy egységével és az Aho testvérek kosaraival a 24. perc elején utolérték vetélytársukat (22-22). A negyed derekán hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy-két ponttal, Kiss V. tőle szokatlanul bevágott egy triplát is, a látogatóknál a Puerto Ricó-i idegenlégiós iparkodott (30-28). A szünet előtt Grigalauskytė ugyan egyenlített, de erre még két akciógóllal reagált a PEAC, az első félidő eredményét Kiss A. alakította ki egy büntetőponttal (34-31).

A térfélcserét követően a 21. perc nem hozott gólt, aztán a következő minutában Monika Grigalauskytė büntetőivel és Bernáth Réka nagyszerű hármasával gyorsan megfordította a találkozó állását a DVTK HUN-Therm. Ez ébresztőként hatott a hazai gárdára, amely egy 10-0-s szériát produkálva kényelmes előnyt kovácsolt magának, nagyon kellett Bernáth hármasa, csakhogy a PEAC válogatott centere, Kiss Virág erre hasonló dobást mutatott be (47-39). A negyed vége előtt két perccel Simon találatával már tíz pont fölé nőtt a különbség, és mivel Kiss Virágra továbbra sem volt ellenszere a vendégeknek, ez így is maradt a játékrész végéig (55-43).

Kiss Angelika és Guirantes pontjaival megkezdte a felzárkózást a DVTK, majd Kiss V. duplájára Green válaszolt hasonló dobással (57-50). A következő percekben Guirantes és Green kosaraival kapaszkodott volna a Diósgyőr, de ekkor Katanić lépett elő főszereplővé a hazaiaknál (61-54). A negyed felénél Bernáth vágta be a harmadik tripláját, ezzel felcsillant a piros-fehérek reménye, majd Wentzel és Garbin gólváltását jegyezhettük fel (63-59). Kiss V. duplája után időt kért a diósgyőri stáb, és ez jól sikerült, mert két pontra zárkózott a borsodi együttes (65-63). Egy-egy timeout következett, majd Aho Nina kiegyenlített, az utolsó percben pedig Cheridene Green közelijével már újra a DVTK vezetett. Ugyan a pécsiek kikérték az utolsó idejüket, de a hátralévő időben már nem tudtak betalálni, így Guirantes büntetői már csak a habot jelentették a vendégek tortáján, akik bravúros győzelmet arattak a Mecsekalján (65-69).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 18. forduló

NKA Universitas PEAC - DVTK HUN-Therm 65-69 (17-12, 17-19, 21-12, 10-26)

Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya, 300 néző. Játékvezetők: Frányó Péter, Goda László, Rózsavölgyi Alexandra.
PEAC: Laczkó, Calhoun 12/6, Wentzel 4, Burdick 2, Kiss V. 25/6. Csere: Katanić 10, Sanchez, Rátkai, Simon 12/6. Vezetőedző: Jovan Goreć.
DVTK: Aho T. 2, Aho N. 4, Guirantes 15, Garbin 2, Green 16. Csere: Grigalauskytė 13/3, Bernáth 9/9, Kiss A. 3, Kányási 5, Bacsó. Szakmai igazgató: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: Különleges mérkőzést játszottunk, mindkét csapat nagyon fáradt volt. A PEAC irányította 30 percen keresztül a mai összecsapást, a lepattanópárharcot pedig tizenöttel elveszítettük. Ami miatt mégis tudtunk győzni ma, hogy óriási szívünk volt és védekezésben tudtunk váltani és ezzel az utolsó percekre átvettük az irányítást, nagyon nagy különbséggel sikerült megnyerni a negyedik negyedet. Olyan szurkolótáborunk volt, akik negyven keresztül biztattak minket, ezért a csapat is úgy érezte: negyven percen keresztül kell hajtania, és így az utolsó percekben már abszolút a mi kezünkben volt a játék. A harmadik dolog, hogy sikerült minimalizálni az eladott labdáink számát, a PEAC inkább a belső területet védte és próbálta azt kihasználni, hogy ma nem dobtunk olyan jól távolról. Szerencsére a mérkőzés végére be-betaláltunk a hárompontos vonalon kívülről is. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert két nappal ezelőtt egy elképesztően kemény meccset vesztettünk el a Mersin ellen, nüanszokon múlt a sikerünk. Sikerült felállnunk ebből a vereségből, igaz, kellett hozzá ma három negyed, de a végére úgy éreztem, túllendült a csapat a csütörtöki eseményeken és maximálisan tudtunk a mai győzelemre koncentrálni. Ezt is tanulnunk kell, ez is egy folyamat, én nagyon büszke vagyok most a csapatra és a szurkolóinkra is.