Összefoglaló 2023. február 19., vasárnap

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 48-65

A hétközi Magyar Kupa-találkozó után immár a bajnokságban várt jelentős erőpróba a DVTK HUN-Therm gárdájára. A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 19. fordulójában a bajnoki címvédő Sopron Basket érkezett a DVTK Arénába. A vendégek az első negyedben alapozták meg magabiztos 65-48-as győzelmüket.

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 48-65


Bár Cheridene Green 2+1-es akciójával a DVTK szerezte meg az első pontokat, Fegyverneky villámgyorsan válaszolt egy kettessel, majd Brooks tempója is beszédült. A vendégek két vezére továbbra is elemében volt, ezért igen jól jött Aho Tyra bátor betörésből szerzett közelije (5-9). A negyed derekához érve továbbra is a vendégek akarata érvényesült, a piros-fehérek hadilábon álltak a gólszerzéssel, nem csoda, hogy Völgyi Péter időt kért (5-16). A 7. percben Garbin törte meg csapata gólcsendjét, és hiába jöttek az új emberek a hazai oldalon, a Sopron feltartóztathatatlanul termelte a pontokat (7-22). Ugyan a közönsége lelkesen biztatta a diósgyőrieket, kedvenceik játéka teljesen szétesett, míg a soproni csapatnak szinte minden megoldása jól sült el (7-30). 

Mindenki jobb folytatásban reménykedett, és már az siker volt, hogy az eredmény másfél percig nem változott a második negyed elején. Kányási Veronika szép egyéni megmozdulása és Guirantes remek tempója azt mutatta, hogy éledezik a házigazda, a 13. percben aztán Sitku is megszerezte első pontjait. Aho Tyra hárompontosa máris jobb hangulatot varázsolt a lelátóra, a különbség persze még így is hatalmas volt (14-32). Alig esett kosár ebben a periódusban, a DVTK védekezése kétségtelenül nagyságrendekkel feljavult az első negyedhez képest, de a hátrányát így sem tudta jelentősen csökkenteni, mert a Sopron is kőkeményen óvta gyűrűjét (16-33). Hiába kért időt Gáspár Dávid, Bernáth távolijával és Aho Nina duplájával szűkült az olló, és bár Fegyverneky megtörte a lila mezesek gölcsöndjét, Nina hármasát követően felrobbant az aréna, mert látótávolságra került ellenfeléhez a DVTK HUN-Therm (24-35). Azért Fegyverneky még gondoskodott róla, hogy a dudaszó előtti tempójával lehűtse az éledező hazai reményeket (24-37). 

Két perc gólínség után nagy kérdés volt, melyik csapat talál be először a térfélcserét követően. A 23. percben Guirantes verte meg az emberét, és szerzett könnyű duplát. Brooks még ebben a minutában válaszolt, és Green is megvillant (28-39). Magbegor 2+1-esével újfent levegőhöz jutott a Sopron, azonban Garbin hárompontosa és Green duplája után tízen belülre zárkózott a DVTK (33-42). Dragan Stanković két duplája és Böröndy büntetői jelentették a folytatást, miközben a vendégek hátul bedeszkázták a gyűrűjüket. A negyed utolsó két percében már csak egy-egy találat született, előbb Guirantes szerzett egy csodálatos elugrásos duplát, erre Czukor hármasa érkezett válaszcsapásként (35-50).

Turner és Bernáth gyors gólváltásával kezdődött a záró felvonás, majd Grigalauskytė iratkozott fel a pontszerzők közé (39-52). A diósgyőriek litván magasjátékosa fejezte be a következő akciót is, viszont Brooks és Magbegor révén őrizték kényelmes előnyüket a vendégek (42-56). A 36. percben Völgyi Péter még egy időkéréssel próbálkozott felrázni együttesét, Green két büntetőjére kétszer egymás után Magbegor válaszolt akcióból, amivel végleg el is dőlt a mérkőzés (46-60). A hajrában Böröndy Vivien triplája foszlatta végleg szerte a diósgyőri reményeket, majd Green közelije és Turner büntetői alakították ki a mérkőzés végeredményét (48-65).

 

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 19. forduló

DVTK HUN-Therm - Sopron Basket 48-65 (7-30, 17-7, 11-13, 13-15)

Miskolc, DVTK Aréna, 1600 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Győrffy Pál Attila, Söjtöry Tamás.
DVTK: Aho T. 5/3, Aho N. 5/3, Guirantes 6, Garbin 5/3, Green 13. Cserék: Bernáth 6/3, Grigalauskytė 4, Kányási 4, Kiss A., Bacsó. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron: Turner 11, Fegyverneky 13/3, Sitku 2, Brooks 12, Magbegor 13. Csere: Stanković 5, Kunek, Böröndy 5/3, Varga A. 2, Czukor 2. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.
 

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Gratulálok a Sopronnak, túl nagy előnyt adtunk nekik az első negyedben. Sajnos beigazolódott a rossz érzésem a tegnapi edzés után, nem tudtunk még olyan elánnal, sebességgel, agresszivitással és koncentrációval játszani, mint ahogy azt megszokhattuk az Euroligában. Kellett az első negyed hozzá, hogy felvegyük a ritmust, aztán utána sokkal jobban tettük a dolgunkat, de mikor nagyon kellett volna, az üres dobások is kimaradtak, így nem tudtuk megfordítani ezt a mérkőzést. 65 ponton tartottuk a Sopront, ez egy olyan eredmény, amivel meg lehetett volna nyerni a mérkőzést, viszont rettenetesen gyengén dobtunk. A legelkeserítőbb nekem a lepattanóharc, amiben nagyon fölénk nőttek, pedig mindig is azt szoktam hangsúlyozni, hogy a Sopront csak ezzel lehet megverni.

Gáspár Dávid: Koncentráció és fegyelem volt a két legfontosabb elem ma a játékunkban. Jó ritmusban, szép támadásokat vezetve és kemény védekezéssel kezdtük a mérkőzést, ez lélektanilag fontos volt a csapatnak. A következő három negyedben voltak megingások, hiszen nagyon erős csapat a DVTK, teljesen természetes, hogy visszajönnek a mérkőzésbe. Viszont a kontrollt ezúttal nem engedtük ki a kezünkből, tudtuk tartani a nagyobb előnyt, és a korábbi meccsekkel ellentétesen szépen zártuk le a mérkőzést.

Cheridene Green: Nagyon lassan kezdtük a mai mérkőzést, sokáig tartott, mire felvettük a ritmusunkat. Nagyon kemény védekezéssel indították a mérkőzést, erre nem volt válaszunk. Tudtuk, mire számíthatunk a Sopron ellen, ma sajnos nem sikerült mindent megvalósítanunk, amit akartunk. Úgy gondolom nagyon sokat tudunk tanulni és fejlődni ebből a mérkőzésből, biztos vagyok benne, hogy a következő mérkőzésre már az igazi arcunkat fogjuk mutatni

Fegyverneky Zsófia: Nagyon örülök ennek a győzelemnek, teljes erőbedobással készültünk rá. A magyar bajnokság alapszakasza szempontjából ez egy kulcsmeccs volt nekünk, Európa-szinten egy nagyon nehéz pálya a Miskolcé. Minden szempontból nagyon boldog vagyok, jól kontrolláltuk a meccset, nem követtünk el olyan hibákat, amikkel visszahoztuk volna az ellenfelet a mérkőzésbe.