Összefoglaló 2023. február 25., szombat

BEAC - DVTK HUN-Therm 58-88

A bajnokság alapszakaszának küzdelmei a végükhöz közelednek, a Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 20. fordulója Budapestre szólította a DVTK HUN-Therm gárdáját, ahol az E.ON ELTE-BEAC Újbuda vendégeként lépett pályára. A piros-fehérek ugyan minden negyedet megnyertek, de kétségtelenül a záró játékrészben mutatták a legmeggyőzőbb produkciót, amivel magabiztos győzelmet (58-88) arattak Újbudán.

BEAC - DVTK HUN-Therm 58-88


Arella Guirantes csont nélküli középtávoli dobásaival indult a találkozó, a két kosár között Angyal vágott be egy hárompontost, majd Juhász is eredményes volt (5-4). A negyed felénél továbbra is Angyal, illetve Guirantes játszották a főszerepet, a többiek dobásai rendre célt tévesztettek (9-6). Sorra érkeztek a cserék mindkét oldalon, közülük Kányási mutatkozott be a legjobban, az ő 2+1-es akciójával egyenlített a vendégcsapat, majd Jovanović triplájával újra vezetett is, Kiss pedig egy palánk alólival növelte az előnyt (9-14). Amilyen gyorsan jött a diósgyőri előny, úgy el is olvadt, de a negyedet végül Bacsó Zsófi büntetőivel a piros-fehérek húzták be (14-16).

Milkovics Réka második hárompontosával kezdődött a második negyed, majd Orosz Lea ütközött szerencsétlenül a mezőnyben, az ő ápolása miatt állt a játék percekig, végül a saját lábán hagyta a el a játékteret a fiatal játékos. Vojtulek duplájával folytatódott a mérkőzés, amire Bernáth reagált egy hármassal, majd Garbin két közelijének tapsolhattak a vendégszurkolók, de a hazaiak szívósan tapadtak ellenfelükre (23-23). A játékrész derekán Guirantes 2+1-eséel, illetve Grigalauskytė közelijével úgy tűnt, a DVTK mozdul el hamarabb a holtpontról, Hiába kértek időt is az újbudaiak, Aho Nina hárompontosa tetézte a gondjaikat, és Guirantes is megrázta magát, így lett „közte tíz” (23-33). A hazai gárda vészes gólcsöndjét M. Green törte meg, aki gyors egymásutánban kétszer is eredményes volt. A szünet előtti utolsó percben még közelebb jött a BEAC, a dudaszó előtti pillanatban Kiss duplája szédült még be a gyűrűbe (29-35).

Nagy kapkodás jellemezte a fordulás utáni első perceket, leghamarabb Guirantes nyugodott meg. de két perc alatt mindössze a Puerto Ricó-i légiós volt képes mezőnyből betalálni, de utána büntetőkkel tíz pont fölé tornázta előnyét Völgyi Péter együttese (29-40). Kiss Angi közelije után több, mint három percre volt szüksége a BEAC-nak, hogy megszerezze első pontjait a térfélcserét követően, akkor Vojtulek bünztetőzött hibátlanul. A játékrész középső periódusában egyre jobban belemelegedtek a csapatok, mindkét oldalon nagyobb hatékonysággal céloztak a játékosok, de ebből az adok-kapokból Grigalauskytė vezérletével és Jovanović második sikeres hármasával azért a DVTK jött ki jobban (38-51). Büntetődobások jelentették a folytatást, a különbség érdemben nem változott (44-55). A harmadik negyed utolsó percében aztán Aho Nina és Kányási Veronika akcióból találtak be, magabiztosan vezetett a DVTK HUN-Therm (46-59).

Darcee Garbin és Milkovics Réka tripláival kezdődött a záró negyed, majd az ausztrál újabb kettese után Mészárosné Kovács Andrea kért időt. Hiába, mert a diósgyőriek 14-ese nagyon elkapta a fonalat, és újabb két duplájára csak Vojtulek közelije jelentette a reakciót (51-68). A következő percekben egyre inkább nyeregbe került a DVTK, Grigalauskytė és Bernáth pontjaival húsz pont fölé duzzadt a különbség (51-73). A mérkőzés utolsó percei már nem hoztak túl sok izgalmat, a vendégek magabiztosan őrizték az előnyüket. Pozitívumot jelentett még, hogy a hajrában pályára léphetett Oláh Fruzsi és Vég-Dudás anna is, közülük előbbi remek triplával hálálta meg a bizalmat, beállítva ezzel a találkozó végeredményét is (58-88).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 20. forduló

E.ON ELTE-BEAC - DVTK HUN-Therm 58-88 (14-16, 15-19, 17-24, 12-29)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, 200 néző. Játékvezetők: Kapitány Gellért, Varga-Záray Katalin, Szilágyi Bálint.
BEAC: Angyal 15/6, M. Green 16/6, Orosz, Juhász 4, Vojtulek 12. Csere: Milkovics 11/9, Radócz, Koch, Zsámár. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.
DVTK: Aho T. 1, Aho N. 6/3, Guirantes 22, Garbin 13/3, Grigalauskytė 11. Csere: Jovanović 11/9, Bacsó 2, Kiss A. 6, Kányási 5, Bernáth 5/3, Oláh 6/6, Vég-Dudás. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: A legutóbbi mérkőzéshez képest sokkal szorosabb találkozót játszottunk, a BEAC bebizonyította, hogy jobb csapat annál, mint amit Miskolcon mutatott. Szorosan alakultak a negyedek, igazából az utolsóban tudtuk kialakítani a döntő különbséget. Voltak nagyon jó momentumaink, de még mindig nem vagyunk elég precízek támadásban, abban feltétlenül előre kell lépnünk.

Mészárosné Kovács Andrea: Gratulálok a Diósgyőrnek, alapvetően a mérkőzés minden pillanatában ők domináltak. Szépen tartottuk magunkat, voltak kifejezetten szép akcióink támadásban és védekezésben is, de a fizikális különbség felemésztett minket. Az első félidőben a Miskolc nem dobott olyan hatékonysággal, mint a másodikban, ez meg is látszódott az eredményen. Mi elfáradtunk a végére teljesen, fejben olyan döntéséket hoztunk, amik nem voltak a csapat hasznára. Ettől függetlenül úgy gondolom, sokat léptünk előre az elmúlt mérkőzéshez képest, szeretnénk ezt továbbvinni a következő hétvégére.

Darcee Garbin: Tudtuk, hogy ez a mérkőzés nehezebb lesz, mint a legutóbbi, amit Miskolcon játszottunk nemrég. Támadásban küzdöttünk az elején, hogy ritmust találjunk, ugyanakkor a védekezésünk és a kizárásaink rendben voltak. A második félidőre elő tudtunk lépni, így végül magabiztos győzelemmel távozhatunk.

Angyal Barbara: Az utóbbi időszakban gondunk volt többször azzal, hogy nem kezdtük jól a találkozókat, örülök, hogy ezúttal jó első félidőt tudtunk játszani. Sajnálom, hogy a második félidőben már nem tudtuk tartani a szoros eredményt, de úgy érzem, tudtuk bizonyítani, hogy jobb csapat vagyunk annál, mint amit legutóbb a Miskolc ellen mutattunk.