Összefoglaló 2023. március 25., szombat

DVTK - VEHIR-Veszprémi ESC 3:1

Nagyszerű hangulatban, szépszámú néző előtt rendkívül élvezetes és izgalmas mérkőzést vívott egymással a DVTK és VEHIR-Veszprémi ESC csapata. A piros-fehérek az első szett bizonytalansága után a folytatásban már más arcukat mutatták és végül három pontot érően nyerték meg a forduló rangadóját.

DVTK - VEHIR-Veszprémi ESC 3:1


Szépen megteltek a lelátó a DVTK Arénában a kezdésre, ám a több mint háromszáz lelkes hazai publikum először nem hazai pontoknak tapsolhatott a találkozó kezdetén. A veszprémiek húzták be az első kettőt, ám után Egri nyitotta meg a hazai pontok sorát, ehhez Kalmár egy jó sánccal csatlakozott. Két ajándékba adott rontott nyitással maradt az előny a vendégeknél, ám Vajdová pontjával zárkózott, Tosic duplájával pedig 7:7-nél egyenlített a DVTK. A nyitásokban továbbra sem jeleskedett egyik csapat sem, itt is-ott is akadtak hibák, ám egy két-ponttal mindig az egyetemiek vezettek. Amikor először aztán háromra nőtt a vendégek előnye, Németh Szabolcs időt kért (13:16). Nem hagyta azonban megérlelődni az ekkor elhangzott gondolatokat a hazaiak vezetőedzője, két dunántúli pont után újabb időkérés érkezett (13:18). A második time-out már hatott, három diósgyőri ponttal – köztük egy Vajdová ásszal – kettőre jöttek fel a hazaiak. Ez csak egy pillanatnyi fellángolásra volt elég, a Veszprém pillanatok alatt hatra tornázta fel az előnyét. Innen már egyenlíteni nem, csak pillanatokra közeledni tudott a DVTK, a veszprémiek nyerték az első szettet. (18:25).


A második játszma elejét lemásolták a csapatok, két Veszprém, egy DVTK, két Veszprém pont, megint nem sikerült jól rajt. Egri vezényletével 4:4-nél jött az egyenlítés, ám ahogy a találkozó folyamán eddig egyszer sem, úgy most sem sikerült átvenni a vezetést. A vendégek Sólyomvári vezetésével három pontos fórt építettek, ám hazai oldalon a Vajdová-Tosic páros hátára vette a csapatot és 10:10 után megtört a jég, diósgyőri pont született, először vezetett a találkozón a DVTK. Ez meg is zavarta a vendégeket, Tosic sáncolt és ütött egy bombát, három lett a vasgyári előny, a vendégek pedig időt kértek (14:11). Az egy perces útmutató felhozta az egyetemieket, egy hazai pontra négy vendég érkezett, ám nem hagyta egyenlíteni a veszprémieket Németh Szabolcs, időt kért (16:15). A hazai útmutató hatott, Tosic és Vajdová pontjai közé Egri elhelyezett egy ászt is, így előbb cserékkel, majd időkéréssel próbálta meg megfékezni a DVTK-t a Veszprém (20:17). Ám ez nem sokat változtatott a játék képén: Egri pontjai után Vajdová két ásszal lezárta a szettet, egyenlített a DVTK (25:20).


A dízelmotoros indulást nem sikerült megszüntetni a harmadik szett elején sem, három vendég pont után azonban Tosic helyezett szépen a vonalra. A folytatásban is akadozott az a bizonyos gépezet, a vendégek légiósaik vezetésével öt pontos fórra tettek szert, így időt kellett kérnie Németh Szabolcsnak (3:8). Hatott a fejmosás, hisz Hollósi sáncával egyre zárkóztak a piros-fehérek, bár az egyenlítés ekkor még nem jött össze, ám felpörgött a diósgyőri motor, ami pontokban is jelentkezett, 13:13-nál pedig az egyenlítés is meglett. Aztán Tosic és Kiss pontjaival kettőre is nőtt az előny, ekkor a dunántúliak kértek időt (15:13). Ha volt semleges szurkoló az Arénában, ők biztos, hogy jól szórakoztak, ám a két csapat szurkolótáborának körömrágós összecsapást rendeztek a felek. A játék ezen szakaszában Tosic volt a DVTK vezére, egy lelátóra fogadott bombája után a Veszprém kikérte második idejét is (20:16). Jól sült el a vendégek számára ez az egy perc, hisz zsinórban négy pontot szerezve egyenlítettek, így most Németh Szabolcs kért időt (20:20). A folytatásban Kalmár ásza után kettő lett a hazai előny, aztán egy-egy nyitáshibával közeledtek a csapatok a huszonöthöz. Ekkor aztán jött Tosic és egy hajszálpontos bombával megnyerte a szettet a DVTK-nak (25:23).


A negyedik szett mondhatni szokásosan, egyetemi ponttal indult, ám ezúttal egyből jött hazai válasz, nem hagyták meglépni a vendégeket a diósgyőriek. Hasonlított ez a játékrész az első szetthez: az egyik csapat egy-két ponttal vezetett, a másik egyenlített, ám az a vezetést nem tudta átvenni. Ám ekkor DVTK volt az üldözött, akiknek Tosic volt a vezére, az Egri-Vajdová-Kiss trió támogatásával. Egri nyitott ászt, Vajdová szélről, Kiss centerből volt pontos, Tosic pedig már a harminc pontot ostromolta. 13-13-nál porszem került a gépezetbe egyenlített, majd a vezetést is átvette a Veszprém, és két pontos vendég fórnál időt kért Németh Szabolcs. A folytatásban újabb Tosic pont és Vajdová ász érkezett, meglett az egyenlítés, ám Sólyomvári pontja és Egri hosszúra ütött labdája megint kettővel ment a Veszprém. Ezután Tosic és Vajdová labdáját sem tudták jól sáncolni a veszprémiek, újra 20-20-as egál állt az eredményjelzőn. Az izgalom a tető fokára hágott a csarnokban, azonban az ekkor már extázisban játszó diósgyőrieket még a vendégek időkérése sem tudta megzavarna és egy vendég hiba után megnyerték a rendkívül színvonalas találkozót (25:22).


Röplabda Női NB I. - 18. forduló

DVTK - VEHIR-Veszprémi ESC 3:1 (-18, 20, 23, 22)

2023. március 25., szombat - Miskolc, DVTK Aréna - 450 néző - Vezette: Horváth, Jámbor

DVTK: Kiss 3, Kalmár 3, Vajdová 26, Hollósi 2, Tosic 27, Egri 12. Csere: Kundrák (liberó), Nagy. Vezetőedző: Németh Szabolcs
VEHIR-Veszprémi ESC: Nagy 9, Horváth 6, Thompson 13, Deli 5, Ribeiro 15, Sólyomvári 13 . Csere: Bődi, Tóth (liberók), Molnár-Pintér 1. Vezetőedző: Szokolikné Kalmár Judit

Edzői értékelés

Németh Szabolcs: Nagy az öröm és nem csak a győzelem miatt, hanem mert fel tudtunk szabadítani a végére olyan gátakat, amik a múlt héten hiányoztak. A mérkőzés elején is érződött, hogy mentális blokk van a csapaton, talán a túlságosan a bizonyítási vágy, vagy az eredménykényszer miatt. Ezt fokozatosan le tudtuk vetkőzni, és megtalálták a játékosok egymást, és nem is elsősorban a játékunkat. A játék az elejétől rendben volt, igaz voltak hibák, ami azt eredményezte, hogy az első szettet megnyerte az egyébként rendkívül jól játszó Veszprém, de az már akkor látszott, ha a hibáink számát leredukáljuk, akkor partiban leszünk. Mindenki kivette a részét abból a munkából, hogy győztesen hagyjuk el a parkettet. Voltak olyanok, akik több pontot szereztek és voltak akik kevesebbet, de ők a játék más elemeiben tették hozzá a magukét. Ilyen a blokkvédekezés, amit nem pontban, hanem akaratban mérnek. Ma mindenki tanúbizonyságot tett arról, hogy nem fogjuk feladni, van még négy forduló hátra, és továbbra is tartom, hogy április végén fog lezárulni ez a bajnokság! Köszönjük a szurkolóinknak a buzdítást, a találkozó nehéz pillanataiban rengeteget jelentett a támogatásuk!

Szokolikné Kalmár Judit: Nagy mérkőzésen vagyunk túl, nagyon jól kezdtük, már-már ideális volt az első szettünk. Ez a női mezőnyben sajnos tudjuk, hogy soha nem folytatódik így. A második szettben a lányok kicsit kiengedtek, alább hagyott a fegyelmezettség és a koncentráció. Ez elsősorban a nyitásfogadásunkban mutatkozott meg leginkább. Végig fej-fej mellett haladtunk egyébként a következő szettekben is, de ha volt egy kis előnyünk, az elpárolgott menet közben, és ha mi nem fejeztük be, akkor a túloldalon jött olyan támadás és olyan megoldás, ami náluk eredményezett pontot. A végjátékot sajnálom, mert lehetett volna egy öt szettes mérkőzés, a lányok végig nagyot küzdöttek, ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Nem volt a legjobb formánk sajnos az első szettet leszámítva, de nem csüggedünk, megyünk tovább és megpróbáljuk kihozni a legjobbat a hátralévő találkozókból.

Tabella