Összefoglaló 2022. november 9., szerda

EL: Sopron - DVTK HUN-Therm 75-65

A hétvégi bajnoki mérkőzés után az Euroligában is összemérte az erejét a DVTK HUN-Therm a Sopron Basket gárdájával. Völgyi Péter együttese ezúttal a szebbik arcát mutatta, és sokkal összeszedettebben játszott, ezzel együtt a szélesebb rotációval bíró Sopron ezúttal is érvényre juttatta nagyobb erejét, és tíz ponttal megnyerte az összecsapást (75-65).

EL: Sopron - DVTK HUN-Therm 75-65


A vasárnapi bajnokihoz képest sokkal jobban kezdte a találkozót a sérült Jovanovićot nélkülőző Diósgyőr, hiszen a Sopron kosaraira rendre válaszolni tudott. Előbb Garbin és Guirantes egy-egy duplával, majd Aho Nina révén már egy hárompontossal, így két és fél percnyi játék után át is vette a vezetést a piros mezes csapat (6-7). Három hazai egység következett, majd Guirantes 2+1-ese, ezúttal jól koncentrált a DVTK a mérkőzés elején. Magbegor 2+1 pontja után befagyott az eredményjelző, itt s, ott is kimaradtak a dobások, a jeget Kiss Angelika törte meg a büntetővonalról, így újra egál volt az állás (12-12). A DVTK remek védekezése meghozta a gyümölcsét, Aho N. csent el egy labdát, és az értékesített ziccer időkérésre késztette a hazai csapatot. Gáspár Dávid szavai leginkább Brittney Sykesra hatottak, az ő hét pontja jelentette a folytatást, szerencsére még Nina közelije belefért a negyedbe (20-16).

Fegyverneky kezdte a második negyed pontgyártását egy sarokból elengedett távoli dobással. Ezután sokáig nem esett újabb kosár, a 14. percben aztán Garbin zúdított be egy hármast a diósgyőri szurkolók nagy-nagy örömére (23-19). Sykes jött a büntetővonalról, amire Bernáth egy 10 méterről eleresztett tökéletes triplával válaszolt. Sőt, Kiss kettesével egy pontra zárkózott a Völgyi-csapat (25-24). A negyed közepén ritmust váltottak a hazaiak, és csináltak egy 8-0-s szériát, ekkor nagyon kellett Guirantes könnyű kosara (32-26). A következő periódusban Kiss Angelika állt a DVTK élére, a szőke center hat pontjával tapadt ellenfelére a vendégcsapat (36-33). A szünetig már csak Kunek két büntetőjét jegyezhettük fel, izgalmas második félidőre nyílt kilátás (38-33).

A térfélcserét követően egy keményebben védekező Sopron jött ki a pályára, amelynek játékosai ráadásul pontosabban is dobtak, így a DVTK vezetőedzője nem egészen három perc elteltével kénytelen volt időt kérni (50-37). A timeout után Magbegor 2+1-esére Aho válaszolt egy remek hármassal, és nem sokkal később Bernáth is értékesítette mind a négy büntetőjét (53-44). Tovább hullámzott a meccs, a házigazda jött öt ponttal, Garbin hárompontosával igyekezett tartani a lépést a borsodi alakulat (58-47). A negyedbe még két Sykes-dupla fért bele, így megnyugtató előnyre tett szert a sárga mezes csapat (62-47).

Egy szép Bernáth-hármassal indult a záró szakasz, majd Aho Nina is elvállalt egy hasonló dobást, igaz, ő úgy 12 méterről, a hazai edző rögtön időkéréssel reagált minderre (62-53). A fiatal mester szavai Czukor Dalmánál találtak leginkább meghallgatásra, aki bezúdított egy triplát, de erre Kányási válaszolt egy kettessel, és Guirantes nagyszerű passza után Kiss Angi is újra megvillant (65-57). Czukor állította vissza a tíz pontos különbséget, majd Brooks növelte az előnyt egy hármassal. Kányási Veronika jól koncentrált a büntetővonalon, de az idő egyre fogyott. Green brusztolt be egy palánk alólit, ezzel újra tíz ponton belülre jött a DVTK, és még több mint három perc volt hátra a mérkőzésből (70-61). Fegyverneky kettesére egy Kányási-pont volt a reakció, maradt még két perc a játékidőből.  Green megint csak egy büntetőt dobott be, míg Brook a mezőnyből célzott pontosan. Bernáth viszont ismét higgadtan értékesítette a büntetőit (74-65). A mérkőzés utolsó percét jól menedzselte a Sopron, és végül megérdemelten nyerte meg az összecsapást (75-65).

Euroliga, B csoport 3. forduló

Sopron Basket - DVTK HUN-Therm 75-65 (20-16, 18-17, 24-14, 13-18)

Sopron, Novomatic Aréna, 700 néző. Játékvezetők: Franko Gracin (horvát), Primož Pipan (szlovén), Josip Mikulić (horvát).
Sopron: Fegyverneky 5/3, Kunek 16/12, Sykes 16, Brooks 13/3, Magbegor 18. Csere: Stanković 2, Czukor 5/3, Böröndy, Varga A. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
DVTK: Aho N. 13/6, Bernáth 14/3, Guirantes 8, Garbin 8/3, Green 5. Cserék: Kiss A. 12, Kányási 5/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: "Nem játszottunk ma rosszul, volt két két-három perces periódusunk, ahol nem azt játszottunk támadásban, amit megbeszéltünk, a Sopron pedig van olyan rutinos és erős csapat, hogy ezt okosan kihasználja, ezért nem sikerült egy szorosabb végjátékot játszanunk. Az első félidőben mi a ziccerekkel álltunk hadilábon, a Sopron pedig az üres külső dobásokkal, ezek szerintem kiegyenlítették egymást. Sajnálom, hogy a harmadik negyedet indiszponáltan kezdtük, tudtuk, hogy más ritmusban fog nekünk jönni az ellenfelünk védekezésben, ezt rosszul reagáltuk le, ott kialakult egy olyan különbség, amit Sopronban visszahozni szinte lehetetlen. Megpróbáltuk, nem sikerült, ennek ellenére elégedett vagyok mert nem játszottunk rosszul és sok értékes momentumunk volt, gratulálok a Sopronnak, mert megérdemelten nyerte meg ezt a találkozót is - három napon belül a másodikat."

Kiss Angelika: "Először is szeretnék gratulálni a Sopron csapatának, nagyon jó mérkőzést tudtunk ellenük játszani és nagyon kemények voltak. Véleményem szerint egész végig partiban voltunk velük, a harmadik negyedben kicsit fáradtan indultunk - ez meg is látszódott, el tudtak menni nagyobb ponttal. Én büszke vagyok a csapatra, hogy így tudtunk ma küzdeni, levonjuk a tanulságokat és megyünk tovább."