Összefoglaló 2022. november 16., szerda

EL: ÇBK Mersin - DVTK HUN-Therm 77-58

A válogatott szünet előtti utolsó mérkőzését játszotta a DVTK HUN-Therm Törökországban. Az Euroliga B csoportjának 4. fordulójában a török sztárcsapat, a ÇBK Mersin magabiztos játékot mutatva tetemes előnyre tett szert, amelyet a találkozó végéig megőrzött, és megérdemelten nyert 77-58-ra.

EL: ÇBK Mersin - DVTK HUN-Therm 77-58


Egyértelműen a törökök kapták el jobban a rajtot, a Sopronból ismert January vezérletével három és fél perc alatt kényelmes előnyre tettek szert. a DVTK-ból csak Green volt eredményes (9-2). A következő percekben aztán stabilizálta játékát a vendégcsapat, Guirantes duplájával és Garbin hárompontosával máris szebb képet mutatott az eredményjelző (11-7). Tiffany Hayes öt pontjával a Mersin tudott újítani, igazán jól jött Arella triplája (16-10). A negyed végjátéka a hazaiaknak sikerült jobban, a diósgyőriek már nem tudtak betalálni, így tíz pont fölé nőtt a különbség (22-10).

Garbin kezdte a pontgyártást a második etapban, de aztán hat török pontot jegyezhettünk fel. A folytatásban összekapták magukat a piros mezesek, Garbin és Green találataival közelebb jöttek ellenfelükhöz (30-19). Amerikai légiósai repítették a Mersint, míg a DVTK játékosai közül Guirantes és Garbin célzott csak pontosan a mezőnyből (38-25). Két perc volt hátra a nagy szünetig, a különbség érdemben nem változott, a törökök előrenyomulását a diósgyőriek Puerto Ricó-i légiósa próbálta ellensúlyozni két duplával (43-29).

A fordulás után Bonner dupláját követően Garbin hármasára Hayes két ugyanilyen dobással válaszolt, illetve Guirantes is jelentkezett egy kettessel (51-34). A negyed derekához közeledve húsz pontra duzzadt a különbség, Völgyi Péter egy időkéréssel igyekezett felrázni Nináékat. Ez rövidtávon nem volt hatásos, mert Atas hármasával folytatódott a játék, és a továbbiakban is egyre nyílt az olló a két csapat között. A hazaiak felszabadultan játszottak, és szinte minden sült nekik. A diósgyőriek vészes gólínségét Guirantes törte meg a 29. percben, a következőben pedig két büntetőt is értékesített Arella, de a törökök előnye így is imponáló maradt (66-38).

Talán a Mersin játékosai nyugodtak meg túlságosan, vagy a diósgyőriek bátorodtak fel, de Bacsó Zsófi szép hárompontosa, meghozta a csapattársak önbizalmát is, így Kányási és Kiss is betalált végre akcióból (70-47). Ez a negyed már kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, Garbin és Kiss Angi is megvillant (75-51). A vendéglátók időkérése után három perc maradt hátra a találkozóból, a DVTK a megnyert utolsó negyeddel vigasztalódhatott (77-58).

Euroliga, B csoport 4. forduló

ÇBK Mersin - DVTK HUN-Therm 77-58 (22-10, 21-19, 23-9, 11-20)

Mersin, Servet Tazegul Spor Salonu, 3000 néző. Játékvezetők: Ivana Ivanović (szerb), Suzana Vujicić (montenegrói), Nace Mohorič (szlovén).
Mersin: January 13/9, Fitik 4, Bonner 17/3, Hayes 14/6, Jones 15/3. Csere: Hollingsworth 4, Ozisin 6, Yalcin 1, Grigalauskyté, Atas 3/3. Vezetőedző: Emre Vatansever.
DVTK: Aho N. 2, Bernáth, Guirantes 24/3, Garbin 18/12, Green 4. Cserék: Kiss A. 5, Kányási 2, Bacsó 3/3, Aho T., Vég-Dudás. Vezetőedző: Völgyi Péter.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: "Gratulálok a Mersin csapatának, nagyon erős kerettel rendelkeznek, míg mi sérülések miatt tartalekosan játszottuk le a meccset. A válogatott szünetben megpróbáljuk a sérültjeinket teljesen rendbe hozni és még nagyobb elánnal folytatni a szezont. Nagyon szépen köszönjük négy kedves szurkolónknak, hogy ide is elkísérték a csapatot és biztattak bennünket!"