Összefoglaló 2023. február 22., szerda

EL: DVTK HUN-Therm - Perfumerias Avenida 61-70

A 2022/2023-as Euroliga szezon utolsó hazai csoportmérkőzésén a spanyol Perfumerias Avenida Salamanca csapata látogatott a DVTK Arénába. Bár a hazai együttes ezúttal is mindent megtett a győzelemért, a rutinos vendégek végig kézben tartották a gyeplőt, és a látottak alapján megérdemelten nyerték meg az összecsapást (61-70).

EL: DVTK HUN-Therm - Perfumerias Avenida 61-70


A csapatok bemutatásakor a diósgyőri szurkolók csodálatos élőképpel lepték meg kedvenceiket, akik között hosszú idő elteltével ott volt Milica Jovanović is. Magas színvonalon kezdték a mérkőzést a csapatok, a spanyol válogatott Maite Cazorla vezérletével három perc után a vendégek vezettek (4-7). A folytatásban valamelyest csökkentek a dobószázalékok, egyre több dobás tévesztett célt mindkét oldalon, Aho Nina büntetőire Onyenwere válaszolt a palánk alól, majd Fasoula és Garbin gyors gólváltása után Nina büntetőzött ismét pontosan (11-11). A negyed hajrájában két dolognak is örülhettek a DVTK drukkerei. Bernáth hárompontosával átvették a vezetést a piros-fehérek, és nem sokkal később újra pályára lépett Jovanović is, akit nagy tapssal köszöntött a közönség. Az első felvonást végül Bridget Carleton triplájával a Perfumerias Avenida csapata nyerte meg (17-20).

Úgy kezdődött a második negyed, ahogy az első véget ért: Carleton-hármassal. Aho Nina erre még gyorsan reagált rá egy duplával, de a következő percekben nem sikerült tartani a lépést a spanyolokkal, így senki sem lepődött meg, amikor a 14. percben Völgyi Péter időt kért (19-28). Az eligazítás után Cheridene Green jelentkezett egy szép középtávolival, amire Nogić válaszolt gyorsan egy közelivel, és ezt követően hamarosan tíz pont fölé nőtt a különbség (23-35). Bernáth Réka hárompontosával kezdte meg a felzárkózást a Diósgyőr, és miután Cazorla kettesére érkezett még egy Bernáth-dupla és egy Guirantes-tripla, így a 17. percben a vendégek állíttatták meg az órát (31-37). Valamivel több, mint három perc volt hátra a félidőig, és ezt a periódust egálra hozták a csapatok, így a különbség nem változott a szünetig (37-43).

A térfélcserét követően álomrajtot vett a vendégcsapat, gyorsan időt is kért a diósgyőri stáb. Green büntetői jelentették az első hazai pontokat a negyedben, de Carleton ötödik hármasával tovább nyílt az olló (39-52). Völgyi Péter együttese a folytatásban is hadilábon állt a gólszerzéssel, amit ki is használt a Salamanca. Éppen ezért nagyon kellett Green újabb közelije, majd Milica büntetője (42-57). A harmadik negyedig hátra lévő négy percben sem változott a játék képe, a látogatók magabiztosan őrizték tetemes előnyüket, de azért a játékrész végét jelző dudaszó előtti Nina-tempó kínált némi reményt a folytatásra (48-61).

A záró felvonás első perce nem hozott kosarat, a következőben viszont Grigalauskytė talált be, a közönség rögtön nagyobb hangerővel buzdította az övéit. A litván magasember aztán büntetőivel tíz alá hozta csapatát, időt is kért José Jesús Vázquez Mougán, minek hatására Rodríguez bevert egy triplát (52-64). Bernáth közelijével lett közte tíz, majd négy spanyol egységet jegyezhettünk fel (54-68). Úgy kezdödött a mérkőzé shajrája, hogy Guirantes dobott egy hármast, majd Bernáth is bepöttyintett egy közelit, de a másik oldalon Onyenwere is résen volt. A végén még Aho Nina kozmetikázta a végeredményt (61-70).

Euroliga, B csoport 13. forduló

DVTK HUN-Therm - Perfumerias Avenida 61-70 (17-20, 20-23, 11-18, 13-9)

Miskolc, DVTK Aréna, 1000 néző. Játékvezetők: Bojan Jovanić (bosnyák), Alexandra Stan (román), Gintaras Maciulis (litván).
DVTK: Aho N. 10/6, Bernáth 16/6, Guirantes 12/6, Garbin 3/3, Green 8. Cserék: Kányási 2, Kiss A., Grigalauskytė 6, Jovanović 4. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Salamanca: Cazorla 8, Onyenwere 10/3, Carleton 15/15, Nogić 9/3, Reisingerova 2. Csere: Domínguez 5/3, Vilaro, Rodríguez 11/9, Gulbe, Fasoula 10. Vezetőedző: José Jesús Vázquez Mougán.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.

Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Fizikálisan felőrölt bennünket ma az ellenfelünk, sajnos tényleg minden poszton erősebbek nálunk. Ezt a lepattanóharcban nagyon szépen tudtuk kompenzálni, viszont minden egyes dobóhelyzetünk olyan volt, hogy két ütközés után érkeztünk oda, ez nagyon nehéz feladat volt. Sajnos megmutatkozott a különbség egy tízemberes rotáció és egy hét-nyolc emberes rotáció között, elfáradtunk az Euroliga végére. Ettől függetlenül ha azt a három-négy gyorsindítást nem dobják be a spanyolok, nem adjuk el a labdát és sikerül jó gólhelyzetet kialakítani belőle, akkor lehetett volna egy ennél szorosabb végjátékot kialakítani. Összességében rengeteget kaptunk ettől a sorozattól, van még egy mérkőzésünk Franciaországban amit becsületből mindenképpen meg szeretnénk nyerni. A mai mérkőzésen Milica többet játszott, mint egy ilyen mérkőzés után lehet, hogy kellett volna, de örülök, mert tudott mutatni nagyon szép dolgokat. Bízom benne, hogy mire a Magyar Kupa döntőjére utazunk, tudunk frissebben és agresszívebben kosárlabdázni. Nagyon szépen köszönjük a szurkolóinknak az egész sorozat alatt – idegenbeli mérkőzéseken is – ezt a szurkolást, amibe itt belecsöppentünk, azt a segítséget, amit a pályán kívülről kaptunk. Azt gondolom, ez Európában száz százalék, hogy FinalFour-os, sajnálom, hogy mi még nem tudtunk oda elérni, de talán egy-két év múlva, közösen, ez is sikerülhet.

Jose Vazquez Mougan: Nehéz mérkőzésre számítottunk, hiszen a DVTK jó csapat és ezen a pályán, ezek előtt a szurkolók előtt nagyon nehéz nyerni. Az első félidőben a védekezésünk akadozott egy kicsit, a lepattanózásunk nem volt az igazi, de a második félidőben ezen tudtunk javítani. A támadásaink végig jól működtek, sikerült egy fontos sikert aratnunk. Gratulálok az ellenfélnek és további sok sikert kívánok!

Bernáth Réka: Nagyon kemény mérkőzésen vagyunk túl, jól kezdtük a meccset, de volt egy üresjáratunk, amikor hagytuk, hogy ellépjenek. Tudtuk, hogy a gyorsindításaik nagyon veszélyesek és a tripláikat is jól értékesítették ma, ezen mindenképp javítanunk kell. Összességében végső soron elégedettek lehetünk, mert az Avenida egy nagyon jó csapat és mi fel tudtuk venni velük a versenyt.

Maite Cazorla: Úgy gondolom, jó mérkőzést játszottunk egy jó csapat ellen, nagyszerű hangulatban. Nagyon boldog vagyok, mert számunkra ez egy kifejezetten fontos győzelem volt.