Összefoglaló 2023. március 1., szerda

EL: Basket Landes - DVTK HUN-Therm 72-63

A 2022/2023-as bajnoki szezon utolsó Euroliga mérkőzését Franciaországban játszotta le a DVTK HUN-Therm csapata, az ellenfél a Basket Landes együttese volt. Három negyeden át szoros küzdelmet hozott az összecsapás, végül a záró etapban a házigazdák felőrölték ellenfelüket, és megérdemelten győztek 72-63-ra.

EL: Basket Landes - DVTK HUN-Therm 72-63


Úgy kezdődött a találkozó, hogy két Gree-dupla között Magarity is betalált, majd Chery pöttyintett be egy büntetőt. A 3. percben aztán ritmust váltottak a franciák, és megfordították az állást (8-4). Bernáth következett egy könnyű kosárral, de a Magarity vezérletével lendületben maradtak a hazaiak (12-6). A játékrész feléhez közeledve Guirantes dobott egy nagyszerű hárompontost, és ez a csapattársaknak is meghozta a kedvét ehhez a műfajhoz, de három távoli kísérlet is mimaradt egymás után. A folytatásban aztán a litván Grigalauskytė szerzett egy percen belül három duplát, melyeknek köszönhetően újra a piros mezeseknél volt az előny (14-15). Bár három perc maradt még a negyedből, a csapatok már nem jeleskedtek a pontszerzésben, de azért Monika még bebrusztolt egy palánk alólit, így az első negyedet megnyerte a DVTK HUN-Therm (14-17).

Kiss Angelika indította egy duplával a második etapot, amelyre Dumerc és Roumy révén két triplával válaszoltak a házigazdák (20-19). Arella Guirantes vette vissza a vezetést a csapatának, majd jött két Gil-büntető, egy remek Bernáth-tripla és a Basket Landes időkérése (22-24). Éppen öt perc volt még a szünetig, amikor folytatódott a játék, de nem sokáig, mert Turcinović kosara után ezúttal Völgyi Péter állíttatta meg az órát. Több mint egy percig nem esett újabb találat, amikor Bernáth tört be bátran a franciák festékébe és szerzett szép duplát. Küzdelemből nem volt hiány, de a játék szépségéből nem sokat látott a nagyérdemű a mérkőzés ezen szakaszában. Dumerc ziccere és a Bernáth Réka csodálatos asszisztjából született Grigalauskytė-dupla alakította ki a félidő eredményét (26-28).

A térfélcsere után a DVTK Garbin és Bernáth révén két nagyszerű hármassal sokkolta a hazaiakat, négy percig fej fej mellett haladtak a csapatokde aztán felocsúdtak a Basket Landes játékosai, és egy 10-0-s szériával időkérésre késztették a vendégek stábját (36-34). Hiába az eligazítás, Chery duplája jelentette a folytatást, a DVTK vészes gólcsöndjét Guirantes törte meg a büntetővonalról, de erre Roumy egy triplával reagált (41-36). A 27. perc vége felé Jovanovic is feliratkozott a pontszerzők közé, majd egy újabb minuta elteltével Bernáth szórt egy hármast, de közben a franciák sem lankadtak (45-41). Mivel Réka továbbra is nagy kedvvel játszott, és Aho Nina is feljavult a negyed végére, így csak minimális francia vezetést mutatott az eredményjelző a játékrész végén (48-47).

Marie-Eve Paget nyitotta mega záró felvonást egy tökéletes triplával, erre Guirantes válaszolt közelről, de érkezett újabb két hárompontos a hazaiak részéről, így ők kerültek nyeregbe (56-51). Dumerc két büntetője után megkezdte a felzárkózást a piros-fehér alakulat, Bernáth akciógóljával és Grigalauskytė 2+1-esével ismét szorosabb lett az állás (58-56). Egy dumerc-duplára a vendégek litvánja reagált két közelivel, máris döntetlen lett az eredmény, az egálról a hazaiak mozdultak el hamarabb, és egy 7-0-s rohammal ők látszottak győztesnek két perccel a vége előtt (67-60). A diósgyőriek időkérése után még Garbin hárompontosa jelentett némi reménysugarat a vendégeknek, de ezzel el is lőtték a puskaporukat, így vereséggel zárták történetük első Euroliga-csoportkörös szereplését (72-63). Összességében így is minden dicséretet megérdemel a Völgyi Péter vezette csapat, amely számos szép győzelemmel szerzett örömöt a lelkes szurkolóinak. 

Euroliga B csoport, 14. forduló

Basket Landes - DVTK HUN-Therm 72-63 (14-17, 12-11, 22-19, 24-16)

Mont de Marsan, Espace Francois Mitterrand, 2000 néző. Játékvezetők: Lukasz Jankowski (lengyel), Jan Baloun (cseh), Paulina Gajdosz (lengyel).
Basket Landes: Dumerc 13/6, Fauthoux 2, Chery 8, Magarity 13, Gil 5/3. Csere: Djaldi-Tabdi 2, Paget 16/12, Turcinović 2, Roumy 11/9. Vezetőedző: Julie Barennes.
DVTK: Aho N. 4, Guirantes 9/3, Bernáth 17/9, Garbin 6/6, Green 4. Csere: Grigalauskytė 17, Kányási 2, Jovanović 2, Kiss A. 2. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.
 

Edzői értékelés

Völgyi Péter: A harmadik negyed volt a sorsdöntő, előnyünk birtokában is siettettük a támadásainkat és a védekezésünk is pontatlanná vált. Fontos és értékes mérkőzést játszottunk, mert rávilágított hibainkra, melyeket javítanunk kell. Nagyon jó emlék marad az első Euroligas szezon, sajnos a végére felőrölt  bennünket az a sebesség es dinamika, ami ebben a versenysorozatban várt ránk. Innentől kezdve tudunk a magyar kihívasokra koncentrálni.