Összefoglaló 2023. február 23., csütörtök

Lukács Dániel: 10 mérkőzés, 10 gól

A múlt héten szerződést hosszabbított Lukács Dániel, a hétfő este pedig góllal, kiharcolt büntetővel és gólpasszal fontos szerepet játszott a PMFC elleni rangadó megnyerésében.

Lukács Dániel: 10 mérkőzés, 10 gól


- Nem csak a tabellán elfoglalt helyezések, hanem a játék képe alapján is kijelenthető, valódi rangadót játszott a DVTK és a PMFC hétfő este. Hogyan láttad belülről a találkozót?
- Egy nagyon-nagyon kemény mérkőzést játszottunk. Az első 20 percben csak kerestük magunkat, és nem nagyon találtuk, de utána feljavultunk, ám az igazi fordulatot a szünet hozta meg. Az öltözőben átbeszéltük, hogy mit kell tenni, és ennek köszönhetően teljesen megváltozott a játékunk. Talán most egy kicsit fáradtabb a brigád, de ha átlendülünk ezen a holtponton, akkor folytatni tudjuk a jó szériát.

- Játszottál már sokkal jobban diósgyőri mezben, de ha azt nézzük, hogy lőttél egy gólt, kiharcoltál egy büntetőt, és adtál egy gólpasszt, akkor egyértelműen te voltál a meccs egyik kulcsembere. 
- Egyetértek azzal, hogy volt már jobb meccsem, de a támadót a gólok, gólpasszok minősítik. Ez a csatárok arcátlan előnye a védőkkel szemben, nekünk “elég” néhány ügyes labdaérintés, míg a saját kapu előtt egy hiba után feledésbe merül a sok jó megoldás, és következik a kritika.

- Úgy látszik, a pécsi védők nem látták a DVTK - Dorog mérkőzést, amikor a hosszabbításban letámadtad a kapust, és a megszerzett labdát az üres kapuba lőtted. A PMFC eleni meccs 39. percében érezted az esélyt, vagy csak nyomás alá akartad helyezni a védőt?
- A játékunknak alapból része a letámadás. Ezúttal kissé messziről indultam, de megnyomtam a sprintet, és amikor egy pillanatra hátrafordult, és rám nézett a védő, akkor éreztem, hogy bepánikolt, és hirtelen rossz döntést hozott, ráadásul bele is hibázott a hazaadásba. 

- A Tiszakécske ellen értékesített büntető után így fogalmaztál: “Szeretem variálni az oldalakat, sarkokat, rendszerint már hétközben eldöntöm, hogy ha arra kerül sor, akkor hétvégén hová lövöm a büntetőt, és gyakorlom is azt.” Most a léc alá céloztál egész héten?
- Igen. Egy kicsit rizikósabb magasan lőni, de ha jól sikerül a kivitelezés, akkor szinte védhetetlen.

- És ha ez nem lett volna elég, akkor még egy gólpasszal is hozzájárultál a győzelemhez, és mint utólag kiderült, nagyon kellett a győzelemhez a harmadik gól is.
- A 16-oson belül bármi történik, az utolsó pillanatig élesnek kell maradni, mert bármi történhet. Ezért tudtam elsőként reagálni a lepattanóra, majd a szemem sarkából láttam egy piros foltot a kapu előterében, akit próbáltam megjátszani. Sikerült, a többit pedig megoldotta Benji (Cseke Benjámin - a szerk.).

- Az utóbbi 10 bajnokin 10 gólt szereztél.
- Az jó, ugye? Örülök neki, mert góllal és gólpasszokkal tudok hozzájárulni a csapat sikeréhez.

- Győzelmével a DVTK már 12 pontra növelte előnyét a harmadik, már nem feljutó helyen álló PMFC előtt, ami a gyakorlatban ennél is több, hiszen a DVTK sokkal több győzelmet aratott, márpedig pontazonosság esetén a győzelmek száma rangsorol. Mennyire téma ez az öltözőben?
- Természetesen ismerjük a tabella állását, de senki nem számolgat, mert hosszú még a bajnokság. Inkább arról beszélünk, hogy nyerjük meg az összes mérkőzést. 

- Vasárnap egy újabb fontos mérkőzés, a borsodi rangadó vár a csapatra. Mire számítasz?
- A többihez hasonló, nehéz mérkőzésre számítok, mert ahogy egyre jobban elszakadunk a mezőnytől, úgy számít egyre nagyobb bravúrnak akár a pontszerzés is ellenünk, amiért extra erőket mozgósítanak az ellenfelek. Véleményem szerint a sikerességünk leginkább a helyzetkihasználáson múlik, hiszen azt már számtalanszor bebizonyítottuk, hogy a helyzetek kidolgozása az erősségünk, ezért biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló meccseken is meglesznek a helyzetek. A helyzetkihasználáson kell még egy kicsit csiszolni, és akkor nyerni fogunk Kazincbarcikán is. 

- Az elmúlt évek tapasztalata alapján az a csapat jut fel, amelyik hosszú veretlenségi sorozatot tud építeni. Tavaly a Vasas sorozatban 23, a KTE pedig az utolsó 13 találkozón nem talált legyőzőre, míg egy évvel korábban a Gyirmót egész tavasszal veretlen maradt. (A DVSC ősszel olyan előnyt épített, hogy átvészelte a kisebb tavaszi megingást és az edzőváltást.) Hogyan tudja a DVTK is bejárni ezt az utat?
- Nem adjuk fel soha! Ősszel több meccset is a ráadásban nyertünk meg, és biztos vagyok benne, ha úgy alakulna egy mérkőzés, hogy a 90. percben egyenlítünk, akkor sem állnánk meg, hanem mennénk tovább a három pontért. És nem csak azért, mert fel akarunk jutni, hanem alapból ilyen a csapat mentalitása.