Összefoglaló 2023. március 31., péntek

BEAC - DVTK HUN-Therm 63-76

A bajnoki negyeddöntő második mérkőzésén az E.ON ELTE BEAC Újbuda otthonába látogatott a DVTK HUN-Therm együttese. A döcögősebb első negyed után a piros-fehérek fokozatosan lendültek játékba, és egyre nagyobb előnyt kovácsoltak maguknak. a záró felvonást ugyan megnyerte a hazai csapat, de 76-63-as győzelmével az elődöntőbe a DVTK HUN- Therm jutott.

BEAC - DVTK HUN-Therm 63-76


Nem lehet azt állítani, hogy bekezdtek a csapatok, hiszen az első két percben csak Aho Nina talált a gyűrűbe, majd a 3. minutában Guirantes duplázta meg az előnyt szintén a büntetővonalról. A BEAC dobásai sokáig kimaradtak, de ezt nem tudta kihasználni a Diósgyőr, így Milkovics hárompontosa után szoros lett az állás (3-4). Ha egy üzlet beindul alapon a következő akció végén Radócz már a vezetést is megszerezte az övéinek, és mivel Tóth Franka is jól célzott, a negyed felénél bizony a hazai gárda vezetett (7-4). Egy szép betörésből hiába szerzett két egységet Nina, továbbra is döcögött a vendégek játéka, ezért amikor a másik oldalon M. Green elsüllyesztett egy újabb triplát, Völgyi Péter kikérte első idejét (10-6). Hármat is cserélt ugyan a DVTK, Kiss, Garbin, majd Aho Tyra érkeztek, de az ausztrál dobásai nem sültek, büntető dobásokkal tapadt ellenfelére a piros mezes csapat (10-9). A negyed utolsó percében Kiss Angelikának kellett sérülés miatt elhagyni a pályát, miután Vojtulek leütközte. Jovanović és Aho N. dupláival úgy nézett ki, hogy megnyeri az első felvonást a DVTK, de M. Green három sikeres büntetővel kiegyenlítette a mérkőzés állását (13-13).

Jól kezdte a második negyedet a DVTK HUN-Therm, ugyanis Aho Nina és Bernáth Réka álltak a csapat élére, előbbi játékos egy, utóbbi két hármast szórt, miközben Nina még két büntetőt is értékesített. Mivel ebben a periódusban a BEAC-ból csak Vojtulek volt eredményes, jött is Mészárosné Kovács Andrea időkérése a 13. percben (15-24). Hiába az eligazítás, mert Garbin 2+1-esével már tíz pont fölé nőtt a vendégek előnye. Ugyan M. Green lemásolta ezt a produkciót, de a borsodiaknál Nina ezen a napon ellenállhatatlanul játszott, két újabb hárompontosával újabb időkérésre késztette a hazai stábot (18-33). A folytatásban valamelyest magára talált a BEAC, és szívós munkával közelebb jöttek ellenfelükhöz (25-37). A szünet előtt még Aho T. villant meg, Zsámár válaszolt büntetőkkel, Guirantes két egységére viszont már jött reakció a hazaiaktól (27-41).

A térfélcserét követően az első perc nem hozott újabb kosarat, a következőben aztán Milkovics zúzott be egy tökéletes hármast. A DVTK három percig gólképtelen maradt, hogy aztán Milica Jovanović is szórjon egy távolit. A horvát Ana Vojtulek öt pontja azt jelentette, hogy tízen belülre jött fel a házigazda csapat (35-44). Ezt látva összekapta magát a piros-fehér alakulat, Guirantes és Green duplái után a negyed derekán a BEAC folyamodott időkéréshez (35-48). Aho Nina négy kísérletből a negyedik tripláját zúzta be, majd kisvártatva remek átadással hozta helyzetbe Bernáthot, aki nem is hibázta el a könnyű kosarat. Radócz hármasára Green palánk alólija volt a reakció, majd Guirantes is villant, megroppantotta ellenfelét a Diósgyőr (38-59). A harmadik etapba még Green közelije, Angyal hármasa, és Bernáth büntetői fértek bele (41-63).

Guirantes tempódobásával kezdődött a záró felvonás, erre Angyal palánkosa volt a válasz. Uralta a meccset a DVTK, élményszámba ment Milica hármasa, az asszisztot természetesen Ninától kapta. Az újbudaiaknál Angyal mutatta meg, hogy tőle sem áll távol a távoli dobások műfaja (46-70). A biztos vezetés tudatában a folytatásban kicsit kihagyott a diósgyőriek koncentrációja, ezért a negyedben ekkor a BEAC állt nyerésre (56-72). A hajrára beszállt Bacsó is, egy Vojtulek hármassal tovább kozmetikázta az eredményt a hazai gárda. Végül Bernáth és Zsámár kosárváltása alakította ki a mérkőzés végeredményét (63-76).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, negyeddöntő, 2. mérkőzés

E.ON ELTE-BEAC - DVTK HUN-Therm 63-76 (13-13, 14-28, 14-22, 22-13)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, 200 néző. Játékvezetők: Kapitány Gellért, Szilágyi Bálint, Kapusi Gábor.
BEAC: Angyal 11/9, M. Green 12/6, Milkovics 6/6, Radócz 7/3, Vojtulek 12/3. Csere: Tóth F. 4, Zsámár 8, Katona, Juhász, Koch 3/3. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.
DVTK: Aho N. 20/12, Bernáth 15/6, Guirantes 14, Jovanović 10/6, Green 12. Csere: Kiss A., Garbin 3, Aho T. 2, Bacsó. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Az alap célkitűzésünket teljesítettük a mai győzelemmel. Szeretnék gratulálni a BEAC-nak, nagyon felszívták magukat a mai mérkőzésre, mi leginkább a mérkőzés végét vártuk. Gyengénk kezdtünk, sok volt az eladott labdánk, a lepattanóharcban is sokszor hibáztunk. A harmadik negyed vége felé dőlt el a mérkőzés, igazából csak a különbség mértéke volt kérdéses, de a BEAC még egyszer új erőre kapott, és extra hárompontosokkal szorossá tudta tenni a mérkőzést. A győzelmünk nem forgott veszélyben, örülök, hogy így pár nappal több időnk marad felkészülni az elődöntőre. Szeretném kiemelni Aho Nina játékát, aki a mai mérkőzésen motorja volt a csapatnak, és megmutatta, hogy amikor kell, védekezésben és támadásban is életveszélyes tud lenni. Bízom benne, hogy ez a jó szokása megmarad a szezon végéig.

Mészárosné Kovács Andrea: Először is, gratulálok a DVTK-nak, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban! Azt gondolom, hogy a legelején, amikor a legerősebb DVTK volt fent, akkor is partiban tudtunk lenni, annak ellenére is, hogy mi ma nem fogtunk ki extra dobóformát. A második félidőben voltak hullámvölgyeink, ott volt egy szakasz, ahol sok pontot kaptunk rövid idő alatt. De volt annyi erőnk, hogy fel tudjunk zárkózni, és a lányok nem adták fel egy pillanatra sem, végig küzdöttek. Nagyon büszke vagyok a csapatra, úgy gondolom, hogy ez visz előre minket, és a jövő szempontjából mindenképpen előremutató volt a lányok mai teljesítménye.

Aho Nina: Úgy gondolom, hogy amiért jöttünkm az sikerült. Mindenképpen nyerni akartunk. Viszont, úgy gondolom, nem játszottunk úgy, ahogyan szerettünk volna. Voltak jó periódusok, de voltak rossz periódusok is. Abban biztos vagyok, hogy a következő fordulóra készen fogunk állni.

Morgan Green: Tudtuk, hogy a DVTK kiváló csapat, de büszke vagyok rá, ahogy küzdöttünk, különösen az utolsó negyedben. Jól kezdtük a találkozót, 13-13-mal ért véget az első negyed, ami nagyon jó védekezést mutat. Ennyi ponton tartani egy ennyire jó csapatot, kiváló teljesítmény, remélem, hogy ezt a védekezési trendet tudjuk tartani a későbbiekben is. A DVTK tizesének, Ninának extra estéje volt, ami azt üzeni nekem, hogy jobban kell a következő fordulókban védekeznem, hogy ne adjunk lehetőséget a másik csapatnak arra, hogy ilyen váratlan teljesítményt nyújtson bárki is. Ha egy jó játékosnak tiszta helyzeteket adsz, akkor meg fognak érte büntetni. Szóval, személyesen nekem mindenképpen előrébb kell lépnem védekezésben, hogy jobbak legyenek az esélyeink. De összességében boldog vagyok, ahogy ma küzdöttünk.