Összefoglaló 2023. április 12., szerda

SERCO UNI Győr - DVTK HUN-Therm 87-77 h. u.

A Tippmix Női NB I. A-csoport elődöntőjének harmadik mérkőzésén a SERCO UNI Győr otthonába látogatott a DVTK HUN-Therm együttese. A végig hullámzó összecsapáson úgy tűnt, hogy a Győr kerekedik felül ellenfelén, azonban Völgyi Péter lányai hatalmas energiákat mozgósítva szinte a sírból visszatérve döntetlenre mentették az összecsapást. A ráadásban a hazaiak kihasználták a szélesebb rotációjukat, és végül tíz pontos különbséggel megnyerve a találkozót (87-77) megérdemelten jutottak a bajnoki döntőbe.

SERCO UNI Győr - DVTK HUN-Therm 87-77 h. u.


Kétszer is vezetett a találkozó elején a DVTK Kiss és Kányási dupláival, de mindkétszer egyenlített a Győr, majd Dubei második kettesével már a hazaiak vezettek (6-4). Guirantes egalizált, majd Bach akciógóljára Kiss büntetőzött higgadtan, Arella szépen kivezetett középtávolijával pedig már újra a piros mezeseknél volt az előny a 4. perc elején (8-10). A folytatásban négy Williams-pont után a nagy kedvvel játszó Dubei szórt egy hármast, Völgyi Péter pedig időt kért (15-10). Az eligazítás nem hozta meg a kívánt eredményt, és csakhamar tíz lett közte. A borsodiak gólcsendjének aztán Garbin vetett véget egy közelivel (20-12). Ez a momentum sem hozott változást a játék képében, a Győr kihasználva ellenfele indiszponáltságát a negyed végére kialakította az addigi legnagyobb különbséget, amin Guirantes faragott két büntetővel (28-16).

A két dobógép, Ellenberg és Guirantes párbajával kezdődött a második játékrész (33-22). A győriek időkérését sok hiba követte mindkét oldalon, a befagyott eredményjelzőt a diósgyőriek Purto Ricó-i klasszisa olvasztotta fel egy remek tempóval éppen a negyed felénél. Erre villámgyorsan válaszolt a túloldalon Dombai, majd Bernáth értékesítette az egyik büntetődobását (35-25). Négy perc sem volt már hátra a szünetig, amikor Bernáth játszotta meg remekül Jovanovićot, aki nem is hibázta el a könnyű kosarat, majd Aho Nina és újra a montenegrói talált be, ezért senki sem csodálkozott a teremben, hogy Cziczás László T betűt formázott a kezeivel (35-31). Az időkérés felrázta ugyan a hazai csapatot, de ekkor már a DVTK is jól pörgött, így maradt a négy pontos különbség (39-35).

A térfélcserét követő első percben csak Ellenberg talált be, a következő minutában aztán Kiss Angi és Varga is jól célzott. Nina látványos kosara után visszaállt a félidei differencia (43-39). Négy győri egység jelentette a folytatást, nagyon kellett Aho Nina két kettese. Mivel a negyed második felében a DVTK csak négy pontra volt képes, a Győr élt a lehetőséggel, és Dubei vezérletével tisztes előnyt kovácsolt magának a záró felvonásra (56-47).

A negyedik negyedben másfél percig nem láttak újabb kosarat a szurkolók, a gólínségnek Guirantes vetett véget egy szép középtávolival. A Győr rövidzárlatát kihasználta a DVTK és Arella vezérletével egészen közel zárkózott ellenfeléhez (56-53). Hiába kért időt a hazai stáb, a következő duplát is Garbin pöttyintette be, és ugyan Williams megszerezte csapata első kosarát a negyedben, Kányási hármasával már egyenlő lett az állás (58-58). Hat perc volt hátra a játékidőből, és tulajdonképpen új meccs kezdődött, amit Williams nyitott meg egy duplával.  Erre Aho N. válaszolt a büntetővonalról, viszont öt egységgel a fehér mezesek tudtak meglógni, így Völgyi Péter gyorsan időkéréssel avatkozott közbe. Két higgadt Arella-büntetőt Kiss egy pontja követett, tapadt a DVTK (65-63). Garbin egyenlített, Ellenberg sem hibázta el a dobását. A DVTK időt kért, már egy perc sem volt hátra, a Győr dobásai nem sültek Arella Guirantesé viszont igen, így négy másodperccel a vége előtt újra döntetlenre állt a mérkőzés, és ez nem is változott a maradék időben (67-67).

A hosszabbítás rémálomszerűen kezdődött, hiszen a hazaiak Ellenberg és Ruff-Nagy góljaival öt pontos előnyre tettek szert (72-67). Dombai 2+1-esével eldőlni látszott a találkozó, szerencsére Garbin is megszerezte az első DVTK-pontokat a ráadásban, azonban miután Williams is megvillant, a hosszabbítás derekán időt kért a vendégcsapat (77-69). Guirantes brusztolt be egy palánk alólit, válaszul viszont Dombai hintett egy hárompontost, így messzire került a döntőtől a Diósgyőr (80-71). 99 másodperce maradt a piros-fehéreknek, hogy csodát tegyenek, de ez idő alatt már csak hat pontot termeltek a vendégek, így a Győr gárdája jutott a döntőbe (87-77).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, elődöntő, 3. mérkőzés

SERCO UNI Győr - DVTK HUN-Therm 87-77 h. u. (28-16, 11-19, 17-12, 11-20, 20-10)

Győr, Győr Városi Egyetemi Csarnok, 700 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Frányó Péter, Fodor Attila.
Győr: Ellenberg 19/6, Bach 2, Dubei 15/6, Török 2, Williams 12. Cserék: Dombai 17/6, Ruff-Nagy 14/3, Oroszová 2, Varga 4, Weninger. Vezetőedző: Cziczás László.
DVTK: Aho N. 12, Kányási 5/3, Guirantes 32/6, Garbin 12, Kiss A. 9. Cserék: Bernáth 1, Jovanović 6.. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva megtekinthető.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: Gratulálok a győrieknek, összességében megérdemelten jutottak be a döntőbe. Volt lehetőségünk a negyedik negyedben arra, hogy megfordítsuk az állást, de nem éltünk a győriek könnyebben eladott labdáival. Ettől függetlenül büszke vagyok a lányokra az egész évért, most azon leszünk, hogy a bronzérmet megszerzzük.

Cziczás László: Büszke vagyok a lányokra, olyan mentális erőről tettek tanúbizonyságot, mely nem mindennapi. Ha valaki a szezon előtt azt mondja, döntőt játszunk, talán magam sem hiszem el, de megdolgoztunk ezért az alapszakaszban, és a DVTK ellen is. Hét meccsből négyszer győztük le őket. Jön a döntő, ez hab a tortán, szeretnénk minden pillanatát kiélvezni.

Arella Guirantes: Tulajdonképpen egy meccsen ment el kicsit a szezonunk, amiatt van bennünk egy kis csalódottság, de az egész szezont nézve nem lehetünk elkeseredettek. Nagyon jó emberekből áll a csapat, jó itt játszani, szeretnénk a bronzéremmel vigasztalódni.

Dombai Réka: Nagyon boldogok vagyunk, fantasztikus volt ilyen közönség előtt játszani és nyerni. Előbb is lezárhattuk volna, de végül a hosszabbításra maradt a döntés. Ebben extázisban játszottunk, ezért sikerült nyernünk.