Összefoglaló 2023. április 22., szombat

Bronzérmes a DVTK HUN-Therm

A 2022/2023-as kosárlabda szezon utolsó bajnoki mérkőzésén a DVTK HUN-Therm az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatát fogadta a DVTK Arénában. Az első félidőben egyértelműen a hazaiak diktálták a találkozó ritmusát, kényelmes előnyt szerezve vonulhattak a szünetben az öltözőbe. A harmadik negyedben is nyeregben volt a Diósgyőr, a záró felvonásban aztán minden erejét mozgósította KSC is, de Arella Guirantes vezérletével nagy küzdelemben a DVTK HUN-Therm kerekedett felül ellenfelén (70-61), és szerezte meg a bronzérmet.

Bronzérmes a DVTK HUN-Therm


Sydney Wallace adta meg a kiváló hangulatban kezdődő találkozó alaphangját egy csont nélküli hárompontossal, majd egy kimaradt diósgyőri támadást követően Goree is betalált. A DVTK első kosarát Kányási szerezte a 3. percben, de előtte Wallace keze újra elsült távolról (2-8). Dudásová szépen kivezetett középtávolijára Guirantes válaszolt egy 2+1-es akcióval, majd egy kis kosárszünet után egy újabb közelivel (7-10). Egy bátor betörés után Aho Nina faragta minimálisra a különbséget, majd a 7. percben Jovanović triplájával először szerezte meg a vezetést a DVTK. Amikor a 7. perc végén Nina bezúzott egy újabb hármast, a Djokics mestert helyettesítő Horváth Zsófia kikérte a mérkőzés első idejét (15-10). A hosszú percek óta tartó tolnai gólcsöndnek Boros vetett véget egy sarokból eleresztett triplával, de erre gyorsan reagált Guirantes egy faultos kosárral. A pályafutása utolsó mecsét játszó, egykor Diósgyőrben is megforduló Bálint Réka hárompontosával közelítettek a vendégek, de a játékrész utolsó pontjait Garbin brusztolta be (20-16).

Garbin-kosárral kezdődött a második negyed, mégpedig egy három egységet érővel, majd Krnjics kettesére szintén ő reagált egy palánkos közelivel (25-18). Kimarat dobások következtek mindkét oldalon, a holtpontról a DVTK mozdult el hamarabb csapatkapitánya nagyszerű hárompontosával, időt is kértek a kék mezesek. Hiába a megbeszélés, a Diósgyőr lendületben maradt, Arella és Nina növelték a hazai gárda előnyét. Az egyre inkább leszakadó Szekszárd kátyúba ragadt szekerét a vajkezű Wallace kezdte el kiráncigálni négy egységgel, miközben Kiss Angi is megdobta első pontját (32-22). Hiába kért időt Völgyi Péter, a szekszárdiak tovább faragták a hátrányukat, nagyon kellett Kányási Veronika hármasa (35-26). Három perc maradt hátra a szünetig, a 28. nem hozott újabb találatot, a 29.-ben és a 30.-ban pedig Jovanović és Wallace dobópárbaja alakította ki a félidő eredményét (39-31).

A fordulás után hadilábon álltak a csapatok a pontszerzéssel, három perc alatt csak Kányási büntetőzött jól és Goree villant közelről (41-33). A 24. percben Dudásová célzott jól a mezőnyből, Nina pedig a büntetővonalról. A negyed feléhez közelítve a nagyszerű formában játszó Wallace révén egészen közel jött ellenfeléhez a KSC, nem is maradt el a hazai timeout (43-40). Egy Guirantes-egység és egy Kiss-dupla lendítette át a holtponton a DVTK-t, a túloldalon Studer volt eredményes. Aho N. hárompontosánál ugrott újra talpra az Aréna közönsége, a diósgyőri szurkolók egyre hangosabb éneklése közben a Szekszárd időt is kért. Másfél perc maradt a negyedből, amikor Nina értékesítette mindkét büntetőjét. Kisvártatva Krnjics is ezt tette a másik oldalon. Milica Jovanović triplájával lett újra "közte tíz" a negyed végére (54-44).

Jovanović és Krnjics kosárváltásával kezdődött a negyedik játékrész, majd a következő kosarat is a diósgyőriek montenegrói klasszisa szerezte, erre egy Studer-tripla volt a válasz (58-50). Goree 2+1-ese jelezte, hogy a tolnaiak sem mondtak még le a bronzról. Jól jött tehát Aho Nina ziccere, mert egy megszerzett labdával Dudásová is elszaladt és nem is hibázta el a könnyű kosarat (60-55). Guirantes 2+1-esével sikerült visszaverni a vendégek felzárkózási kísérletét, és a következő duplát is a Puerto Ricó-i szerezte. Studer közelijére Arella távoli válaszcsapása érkezett, időt kértek a kék mezesek (68-57). A hátra lévő periódust jól menedzselte a hazai csapat, és megérdemelten szerezte meg a bajnokság harmadik helyét (70-61).

 

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, a 3. helyért, 3. mérkőzés

DVTK HUN-Therm- Atomerőmű KSC Szekszárd 70-61 (20-16, 19-15, 15-13, 16-17)

Miskolc, DVTK Aréna, 1400 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Frányó Péter, Györfy Rúben.
DVTK: Aho N. 15/6, Kányási 4, Guirantes 21/3, Jovanović 17/9, Garbin 7/3. Csere: Bernáth 3/3, Kiss A. 3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Szekszárd: Studer 9/3, Dudásová 6, Wallace 22/12, Mányoky, Goree 9. Csere: Miklós 1, Bálint 3/3, Krnjics 8, Boros 3/3. Vezetőedző: Djokics Zseljko.
Kipontozódott: Studer a 39. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: Negyvenkilencedik meccsünket játszottuk le a szezonban, nagyon sok minden történt velünk. Rendkívül büszkék vagyunk az Euroligás szereplésünkre és a magyar bajnokság alapszakaszára. Aztán jöttek a sérülések, mindig újra kellett tervezni a csapatot. Ennek fényében nagyon örülök, és rendkívül büszke vagyok erre a bronzéremre. Minden játékosom rengeteget dolgozott érte, de azt gondolom, hogy a közönségnek jár elsősorban a köszönet. Azt gondolom, sikerült az elmúlt másfél évben egy olyan miliőt, olyan atmoszférát teremteni, ami egyedülálló az országban. Mindent meg fogunk tenni az eredményeinkkel és a hozzáállásunkkal, hogy megtartsuk és növeljük ezt a szurkolótábort, ez a következő évnek a nagy feladata. Ennek az éremnek pedig rettenetesen örülök, mert nagyon megdolgozott érte a csapat.

Horváth Zsófia: Szeretnék gratulálni a Diósgyőrnek, a szezon eleje óta szimpatikus csapat számomra. Sajnos sok mindennel küzdöttünk a szezon alatt és most is. Nagyon csalódott vagyok most, mert tudom, mennyit küzdöttünk, és mennyire megérdemelték volna a lányok ezt a bronzérmet. Én köszönöm nekik ezt a munkát, pár hónapja bármit megadtunk volna azért, hogy a négy közé jussunk. Nüanszokon múlt ez a mérkőzés, két fáradt csapat csatáját ma azok az extrák döntötték el, amik a hazai csapattól jöttek. Mégegyszer gratulálok az ellenfélnek, és a saját csapatomnak is.

Milica Jovanovic: Nagyon érzelmes mérkőzés volt ez számunkra a szekszárdi vereség miatt. EZ a mérkőzés a szív diadala volt ma, tudtuk magunkról, hogy képesek vagyunk megnyerni ezt a mérkőzést, és ma megmutattuk, milyen karakter van a csapatban. Több alkalommal játszott egymással idén a két csapat, taktikailag már nehéz volt egymásnak újat mutatni, az ilyen összecsapásokat az dönti el, ki akarja jobban a sikert és ezek ma mi voltunk. Ugyanakkor egy ilyen közönség előtt mindig nagyszerű játszani, köszönjük nekik az egész éves támogatást!

Bálint Réka: Úgy gondolom, ezt a párharcot az első mérkőzésen vesztettük el, ott végig a kezünkben volt az irányítás. Ezen a mai mérkőzésen jól kezdtük, de az ellenfélnél jöttek azok az extra kosarak, amik ma nálunk sajnos elmaradtak, így pedig a hazai közönség hathatós segítsége mellett sikerült megnyerniük a mérkőzést. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok az egész csapatra, hiszen pár héttel ezelőtt még nagyon sok mindent megadtunk volna ezért a negyedik helyért, ez a szezon tényleg nagyon kemény volt. Nyilván most szomorúak vagyunk, de azt gondolom, hogy büszkék lehetünk magunkra.