Összefoglaló 2023. november 7., kedd

Bozhidar Chorbadzhiyski: Megmutattuk a karakterünket

A DVTK gól nélküli döntetlent játszott Felcsúton a Puskás Akadémia ellen az OTP Bank Liga 12. fordulójában. A találkozót követően Bozhidar Chorbadzhiyskit kérdeztük.

Bozhidar Chorbadzhiyski: Megmutattuk a karakterünket


A találkozón mindkét védelem jól zárt, nem esett gól. Pedig az előjelek nem erre utaltak, hiszen a DVTK-ban Szatmári Csaba és Bárdos Bence is hiányzott a védelem közepéből, ám Bozhidar Chorbadzhiyski és Alexander Vallejo tökéletesen oldotta meg a helyettesítésüket.

- Kemény mérkőzést játszottunk ha csak a sok párharcra és az iramra gondolok - kezdte Bozhidar Chorbadzhiyski. - Rendkívül fontos az a tény, hogy hosszú ideje most őriztük meg először a kapunkat a góltól, ami azt mutatja, milyen sok energiát fektettünk ebbe a meccsbe. Egyedül a támadó harmadban mutatott hatékonyság miatt lehet hiányérzetünk, bár az utolsó 5-10 percben több veszélyes ellentámadást is vezettünk. Összességében azonban a döntetlen megfelel a játék képének.

A találkozó nagyjából két részre osztható, az első félidőben és a második játékrész első felében mindkét csapat rendkívül türelmesen játszott, és várt a lehetőségre. A PAFC hármas cseréjét követően viszont a hazaiak kijjebb merészkedtek, egyúttal területet nyitva a DVTK gyors ellentámadásai előtt.

- A pályán úgy láttam, időnként többet járattuk hátul a labdát, és lassabban építettük a támadásokat - osztotta meg. - Ahogy Kuznyecov Szergej is fogalmazott, gyorsabban kellett volna passzolni, hogy ne tudjanak felállni, és rendezetlen védelemre vezessük rá a labdát. Ám azzal, hogy időt adtunk nekik, nem tudtunk kellőképpen veszélyesek lenni, így hiába birtokoltuk a labdát, sok gólhelyzetet nem tudtunk kialakítani.
És amikor a cserék után jobban ránk jöttek, akkor hátrébb szorultunk, és mélyebben védekeztünk. Egy olyan bajnokságból érkeztem, ahol ez jellemzi a csapatokat, így otthonosan éreztem magam a 16-os vonalán is.
Ami pedig a kontrákat illeti, a DVTK még mindig épül, és bízom benne, hogy idővel sokkal hatékonyabban fogjuk tudni kihasználni a gyors ellentámadásokat, ahogy egyre jobban megismerjük egymást. Azonban ma is tettünk egy lépést előre, hiszen kapott gól nélkül hoztuk le a találkozót.

Bozhidar Chorbadzhiyski negyedszer lépett pályára bajnok mérkőzésen a DVTK mezében, ebből másodszor kezdőként.

- Imádok játszani, hiányzott is a meccsek hangulata - ismerte el. - Azért jöttem, hogy minden mérkőzésen játsszak, kulcsjátékos szeretnék lenni. Amikor lehetőséget kapok, akkor mindent megteszek, hogy bebizonyítsam, a kezdőcsapatban van a helyem, és addig is türelemmel várom, hogy eljöjjön az én időm. Szeretnék minél hamarabb formába lendülni, ebben segítenek a siófoki és felcsúti mérkőzéshez hasonló 90 percek. A bajnoki különösen azért lehetett hasznos, mert megmutattuk a karakterünket, sok légi csatát vívtunk, és folyamatosan segítettük egymást a pályán.

A DVTK bolgár válogatott belső védője hatalmasat küzdött az első félidőben Lamin Colley-val, élvezet volt nézni a kettejük párharcát.

- Kellő tapasztalattal rendelkezem az ilyen stílusú támadók ellen. Nem áll közel hozzám ez a típusú - fogalmazzunk úgy - piszkos játék, de azt megtanultam, ha valaki odavág, akkor azt neked viszonozni kell, persze ésszel - árulta el. - Rutintalan játékosként többször kaptam fölösleges lapokat az engem provokáló támadók miatt, de megtanultam a leckét, és már nem ragad magával az indulat. Ez is a futball része, van aki így próbál előnyre szert tenni a pályán, amivel nincs semmi gond, csak okosnak kell lenni. A meccs után azonban kezet ráztunk egymással, nem maradt bennünk semmi harag.

A bajnoki mérkőzést megelőző szerdán pedig Siófokon győzött 3-1-re, és jutott a MOL Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé a DVTK.

- A kupameccset végig ellenőrzésünk alatt tartottuk, az első félidőben több gólt is szerezhettünk volna - idézte fel. - Ám amikor a második félidő elején egy kicsit ráléptünk a fékre, és egy apró meg nem értés miatt gólt kaptunk, akkor kezdhettünk idegeskedni, mert ilyenkor bármi megtörténhet, befúj egy véleményes büntetőt a játékvezető, vagy hasonló, és akkor kezdhetünk mindent előről. A legjobban Kuznyecov Szergej foglalta össze a mérkőzést a lefújást követően: az a legfontosabb, hogy nyertünk, továbbjutottunk, az már senkit nem érdekel, hogy hogyan. Lehetett volna könnyebb is, de ilyenkor az alacsonyabb osztályú csapat rendre mindent belead, hogy megmutassa magát. Az a tanulság, hogy hamarabb le kell zárni az ilyen meccseket, mert különben izgulni lehet a végéig. Ezzel a tapasztalattal várjuk a következő ellenfelet, addig is keményen dolgozunk.

Az OTP Bank Liga 13. fordulójában a DVTK a Mezőkövesd ellen játszik. Az első körben egy sokáig emlékezetes mérkőzésen 4-2-re nyert a Diósgyőr.

- Mindenekelőtt arra számítok, hogy kiváló hangulatban játszunk a DVTK Stadionban - mondta Bozhidar Chorbadzhiyski. - Ismét várjuk a szurkolóinkat a meccsre, és mindent megteszünk, hogy győzni lássanak minket. Megérdemlik, mert az elmúlt időszak nehézségei közepette is kitartottak mellettünk. És persze a csapat is megérdemli a három pontot, mert nagyon keményen dolgozunk. Minden csapat életében előfordulnak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, amiből csak győzelmekkel lehet kilábalni. Felcsúton nem sikerült nyerni, de ugyanilyen játékra lesz szükségünk a Mezőkövesd ellen is, és akkor hazai pályán - és minden bizonnyal jobb minőségű pályán, mint az első körben, Mezőkövesden -, a saját közönségünk előtt biztosan összejön a siker.