Összefoglaló 2023. szeptember 20., szerda

EL: London Lions - DVTK HUN-Therm 48-63

Az Euroliga selejtezőjében a DVTK HUN-Therm az angol London Lions csapatával mérte össze tudását. A nagy tétnek megfelelően meglehetősen idegesen kezdték a találkozót a csapatok, de aztán a vendégek találták meg hamarabb a ritmusukat, és a szünetben néhány ponttal ők vezettek. A fordulás után ugyan voltak felvillanásai a házigazdáknak, de a DVTK egyre inkább érvényre juttatta nagyobb tudását, és megérdemelten diadalmaskodott (48-63) az angol fővárosban. A látottak alapján a diósgyőriek felettébb bizakodhatva várhatják a jövő szerdai diósgyőri visszavágót.

EL: London Lions - DVTK HUN-Therm 48-63


Mindjárt az első támadását góllal fejezte be a DVTK mégpedig Jovanović révén, majd az első játékperc végén Charles is bedobta első pontját. Garbin két büntetőjét követően sokáig pontatlanul céloztak a csapatok. A házigazda dobásai is rendre leperdültek a gyűrűről, a jeget Winterburn törte meg egy hárompontossal. A Lionsnak három és fél perc kellett az első találata megszerzéséhez. A negyed felénél Landrum előbb kiegyenlítette az állást, nem sokkal később a vezetést is megszerezte az övéinek (7-5). Völgyi Péter cserékkel próbálta felrázni együttesét, Grigalauskytė, Kányási, és Toman is pályára került, közülük Veronika szállt be a legjobban a játékba, az ő triplája után újra vendégvezetést mutatott az eredményjelző tábla. Az első játékrész végjátékában, hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny, végül Gustafson ponterős játékának köszönhetően minimális különbséggel az oroszlánok húzták be az első negyedet (15-14).

Elég idegesen kezdték a második felvonást a csapatok, dadogott a labda mindkét oldalon. Az első szép jelenetet Samuelson tökéletes triplája jelentette a 13. perc derekán, de erre már gyorsan érkezett válasz diósgyőri oldalról, Charles öt pontja után jött a hazai timeout (19-19). Landrum szerzett labdát és ért el könnyű kosarat, erre Garbin reagált azonnal egy hármassal, majd Tenyér Zsófi kapott lehetőséget edzőjétől. A DVTK ausztrál játékosa a büntetővonalon sem jött zavarba, a londoniak kísérletei sorra kimaradtak ebben a periódusban. Aho Nina középtávolija után egyre szebb képet mutatott a tábla (21-26). Nem sokáig örülhettek a lelkes vendégszurkolók, a Lions hamar egyenlített. Egy kisebb kényszerszünet után szűk két perc maradt hátra félidőig. Ebben a szakaszban már csak a Diósgyőr szerzett pontokat. Előbb Lelik Réka büntetőzött higgadtan, majd slusszpoénként Garbin szórt egy triplát, megörvendeztetve ezzel a drukkereket (26-31).

A vendéglátók kezdték élesebben a második félidőt, de így is csak három pontra tudták megközelíteni ellenfelüket. Milica hárompontosa és Lelik duplája azt jelezte, hogy a piros-fehérek is fokozatosan felpörögtek, így igazán élvezetes játék alakult ki (33-38). Lelik távoli dobása után tomboltak a diósgyőri szurkolók, kár, hogy Charles triplakísérlete kimaradt utána. A látogatók védekezése remekül működött, támadásban Jovanović szerzett extra kosarat a festékből (34-43). Két és fél perccel a negyed vége előtt Fagbenle 2+1-esével mutatott életjeleket a londoni csapat. Snytsina kettésvel tovább faragták hátrányáukat a fehér mezben játszó hazaiak, de az utolsó kosarat Grigalauskytė szerezte a harmadik etapban, így ezt a játékrészt is megnyerték a vendégek (39-45).

Landrum 2+1-es akciójával kezdődött a záró felvonás, majd Katanić következett, gyorsan egy pontra olvadt a diósgyőriek előnye, ezért nagyon jól jött Jovanović kettese (44-47). A montenegrói dobása jó hatással volt csapattársaira, Nina és Veronika közeli góljai londoni időkéréshez vezettek, de még több mint hat perc hátra volt a találkozóból (44-52). Charles kettese jelentette a folytatást, erre Wilkinson válaszolt négy ponttal, tehát kapaszkodott a Lions, de a DVTK amerikai hátvédje hűtötte a hazai kedélyeket (48-56). Ráadásul amikor Gustafson mindkét büntetőjét elhibázta, érezni lehetett, hogy a DVTK már nem fogja kiengedni kezéből a győzelmet, főleg miután Jovanović tízre hizlalta a különbséget, Aho Nina pedig könnyű ziccert dobott (48-60). A mérkőzésből hátra lévő két percet jól menedzselte a Völgyi-csapat, Garbin nagyszerű hárompontosa adta meg a kegyelemdöfést. A látottak alapján a DVTK HUN-Therm teljesen megérdemelten nyerte meg az összecsapást (48-63), és bizakodva várhatja az egy hét múlva esedékes diósgyőri visszavágót.

Női Kosárlabda Euroliga selejtező, 1. mérkőzés

London Lions - DVTK HUN-Therm 48-63 (15-14, 11-17, 13-14, 9-18)

London, Copper Box Arena, 1294 néző. Játékvezetők: Amal Dahra (francia), Nikola Perlić (horvát), Martin Van Hoye (belga).
London: Fagbenle 3, Katanić 2, Syntsina 2, Winterburn 3/3, Landrum 12/3. Csere: Wilkinson 6, Samuelson 7/6, Gustafson 13, Beckford-Norton. Vezetőedző: Stella Kaltsidou.
DVTK: Aho N. 10, Charles 10/3, Lelik 7/3, Jovanović 11/3, Garbin 16/9. Csere: Grigalauskytė 2, Kányási 7/3, Toman, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: Azt előzetesen is tudtuk, hogy kiemelkedő játékoskeretű ellenfél áll majd velünk szemben. Voltak ma kihagyásaink, de a védekezésünkön mindig tudtunk keményíteni, ez volt a kulcs. A szurkolóink ismét hazai pályát teremtettek nekünk, így jó alapról indulunk a visszavágó előtt, amire várunk mindenkit a DVTK Arénába!