Összefoglaló 2023. szeptember 27., szerda

Újra az Euroligában játszhat a DVTK HUN-Therm

A DVTK HUN-Therm az Euroliga-selejtező visszavágóján az angol bajnok London Lions csapatát fogadta. A várakozásoknak megfelelően a vendégek nagy energiákat mozgósítottak azért, hogy kivívják a továbbjutást, az első félidőt néhány ponttal meg is nyerték. A fordulás után azonban fantasztikus játékkal rukkolt ki a Völgyi-csapat, kétséget sem hagyva senkiben, melyik gárda érdemli meg az Euroliga főtáblájára jutást. DVTK HUN-Therm - London Lions 72-73.

Újra az Euroligában játszhat a DVTK HUN-Therm


Parádés hangulatban Landrum könnyű kosarával kezdődött az összecsapás, erre Charles válaszolt középtávolról, majd Garbin palánk alólija már diósgyőri vezetést eredményezett (4-2). A folytatásban rendkívül kiélezett küzdelem alakult ki, a hazai csapatból Aho Nina vált főszereplővé, aki nagyszerű hárompontosa után bátor betörésből is gólt tudott szerezni (9-8). A negyed második felére kissé elvesztette a ritmusát a DVTK, Völgyi Péter Grigalauskytėt és Kányásit küldte pályára, de a következő négy egységet a londoniak szerezték. Mielőtt azonban megijedt volna bárki is a lelkesen szurkoló hazai közönség soraiban, előbb Lelik Réka, majd Kaila Charles szereztek egy-egy duplát, így most Stella Kaltsidou kért időt (13-12). Ez az eligazítás igen jól sikerült számukra, mert Syntsina és Samuelson is triplát szórtak. Az első játékrész eredményét büntetődobások alakították ki (15-19).

A második negyed igencsak pontszegényen kezdődött, két perc alatt csak Katanić talált a gyűrűbe. A piros-fehérek kátyúba ragadt szekerét Lelik húzta ki egy remekbe szabott hármassal, majd Charles is megvillant (20-21). A játékrész derekánál a londoniak zsinórban szerzett öt pontjára Garbin reagált a sarokból egy távolival, Nina ziccerénél szinte felrobbant a csarnok (25-26). A játékvezetők videózása miatt állt egy kicsit a játék, majd Kányási lopta el a show-t. A szőke csapatkapitány dupláira Gustafson válaszolt öt ponttal, mindez azt jelezte, hogy a vendégek nem tettek le a céljuk eléréséről (29-31). Két perc volt még a szünetig, ez idő alatt már csak Landrum tempóját jegyezhettük fel (29-33).

Gustafson hármasa hidegzuhanyt jelentett a térfélcserét követően, de aztán gyorsan belendült a DVTK is, Charles büntetőjét Aho Nina és Garbin akciógóljai követték. Amikor Milica Jovanović bevágta a remek ütemű hármasát, a vendégek stábja kénytelen volt időt kérni (38-36). Hiába kértek időt, az oroszlánok kezdtek megtörni, persze Lelik Réka és Jovanović fantasztikus hárompontosai után nem is csoda (44-36). Landrum törte meg a fekete mezesek gólcsöndjét, de Aho Nina erre is villámgyorsan válaszolt a másik palánk alatt. Charles is megirigyelte a távoli dobásokat, mert az ő kísérlete is célba ért, Garbin büntetői után tíz fölé duzzadt a különbség (52-41). Winterburn két dobása hat egységet ért, Charles és Jovanović pedig centerpozícióból szerzett gólokat (56-49).

A záró felvonásban még egy utolsó rohamot indított a London Lions, hogy legalább a visszavágót megnyerje, ennek érdekében Winterburn már az ötödik tripláját jegyezte, de mivel Kányási és Garbin keze sem remegett meg a távoli dobásoknál, maradt a megnyugtató távolság az oroszlánoktól (65-56). A hátra lévő időben a diósgyőriek igyekeztek hosszabban támadni, de ezeket az akciókat egy darabig nem sikerült pontosan befejezni. Ezt a kis hullámvölgyet sem tudta igazán kihasználni az angol csapat, ráadásul Lelik csak bebrusztolt végre egy duplát (67-61). A mérkőzés hajrájában kissé kiengedett a hazai csapat, a Lions Winterburn vezérletével a vezetést is átvette, azonban Völgyi Péter egy időkéréssel rendezte a sorokat, Grigalauskytė pedig vezérré lépett elő (71-71). Az utolsó percben végül egy ponttal felülkerekedett a vendég csapat, de emiatt senki sem bánkódott túlzottan, hiszen az Euroliga főtáblájára a DVTK került a 2023/24-es szezonban is. 

Női Kosárlabda Euroliga selejtező, 2. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - London Lions 72-73 (15-19, 14-14, 27-16, 16-24)

Miskolc, DVTK Arena, 2000 néző. Játékvezetők: Can Mavisu (török), Ivana Ivanović (szerb), Veronika Obertova (szlovák).
DVTK: Aho N. 9/3, Charles 14/3, Lelik12/6, Jovanović 9/6, Garbin 16/12. Csere: Grigalauskytė 5, Kányási 7/3, Toman, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.
London: Landrum 11, Syntsina 4/3, Winterburn 27/21, Samuelson 7/3, Gustafson 20/6. Csere: Fagbenle 2, Katanić 2, Wilkinson, Beckford-Norton. Vezetőedző: Stella Kaltsidou.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: Nagyon büszke vagyok erre az elmúlt hét hétre, felforgatott lett a programunk, mikor kiderült, hogy selejtezőt kell játszani. Próbáltunk az alapozás során mindent végigvenni, amire úgy gondoltuk, hogy szükségünk lehet ebben a párharcban, de egészen a londoni meccs feldobásáig nem tudtuk, mire számíthatunk. A nagy akaratnak és a megalkuvást nem tűrő játéknak köszönhetően sikerült Londonban egy olyan előnyt kiharcolnunk, amitől jó helyzetből indultunk a visszavágón. Az első félidőben ma a London mindent feltett egy lapra, próbálták kihasználni, hogy klasszikus ötös nélkül szerepeltünk a mai összeállításunkban. Azt kértem a félidőben, hogy a védekezésünkön húzzunk egyet, legyenek könnyű labdáink és szerezzünk kosarakat. Szerintem a továbbjutás kérdése a harmadik negyed végére eldőlt, de a negyedik negyedben sem engedhettünk ki. Nagyon büszke vagyok arra, hogy idén már másodszor is selejtezőn keresztül sikerült bejutnunk a csoportkörbe, bízom benne, hogy idén is a tavalyihoz hasonlóan fogjuk képviselni a sorozatban Diósgyőrt és a DVTK-t is.

Styliani Kaltsidou: Először is szeretnék gratulálni a DVTK csapatának, megérdemelten jutottak be az Euroligába. Sajnos az első mérkőzés nagy különbsége után nekünk aggresszíven kellett kezdenünk a mérkőzést, ami sokat kivett belőlünk. Úgy gondolom, sikerült jobban játszanunk, mint az első mérkőzésen, le is győztük a házigazdát, de a két meccset nézve ez nem volt elég. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen még akkor is küzdöttek a lányok, amikor gyakorlatilag már nem volt esélyünk megnyerni a párharcot.