Összefoglaló 2023. szeptember 11., hétfő

Famila Schio - DVTK HUN-Therm 79-63

Szeptember 11-én, hétfőn a DVTK HUN-Therm a Famila Schio együttesével csapott össze az olaszországi felkészülési torna döntőjében. Az Euroliga tavalyi kiírásának bronzérmese tudta érvényesíteni a papírformát, és Völgyi Péter csapatának minden igyekezete ellenére 79-63 arányban megnyerte a találkozót és ezzel együtt a tornát is. A DVTK HUN-Therm utolsó felkészülési mérkőzését szeptember 16-án, szombaton vívja a DVTK Arénában.

Famila Schio - DVTK HUN-Therm 79-63


Viszonylag sokáig kellett az első pontokra várni a mérkőzésen, közel két perc elteltével Darcee Garbin dobott be egy középtávolit. Fej-fej mellett haladt a két csapat a negyed közepéig, 12-8-nál viszont már négy ponttal ment a Schio, nagyon kellett Lelik kétpontosa. Charles válaszolt az olaszok újabb sikeres akciójára egy triplával, a túloldalon viszont a tavalyi szezont Diósgyőrben töltő Arella Guirantes is bevágott egy triplát. (17-13) Akadoztak a mieink támadásai, Jovanovic még szerzett ugyan két pontot, de a negyedet a Schio tudta jobban zárni, és 10 pontos előnyt épített ki.

A második negyedben sem láthattak sok pontot a nézők, fokozatosan viszont megkezte a felzárkózást a DVTK HUN-Therm: Kányási Veronika, Aho Nina és Kaila Charles is értékes pontokat szereztek. 29-24-es állásnál viszont nagyon fontos távolit értékesített a Schio, Válaszul Kányási keze nem remegett meg a vonalról. Egy kétpontos akcióra még futotta a Schio erejéből, az olaszok így nyolcpontos előnnyel várhatták a második félidő kezdetét. (34-26)

Monika Grigalauskyte pontjaival indult a második félidő, ám ezután a Schio percei következtek: egy 12-0-s futással 46-28-ra léptek meg a házigazdák. Kaila Charles szakította meg a mieink kosárcsendjét, majd Jovanovic jelentkezett egy fontos hárompontossal. Hullámzóvá vált a játék, a DVTK HUN-Therm többször is fel-felzárkózott, de a fontos pillanatokban mindig érkezett egy-egy kosár a hazaiaktól. A fáradtság a diósgyőri védekezésen ütközött ki először, több alkalommal is tiszta helyzetből érkeztek a távoli dobások az olasz együttestől. A negyed végén 14 ponttal, 60-46-ra vezetett a Schio.

Az utolsó játékrészt szintén a Schio kezdte erősebben, megint kialakult egy tetemesebb különbség a felek között (67-50). Völgyi Péter tanítványai becsülettel állták a sarat, a Schio azonban nem tudott hibázni támadásban, míg nálunk többször is hiba csúszott a befejezésekbe. A negyed második felére a Schio a lényegi kérdéseket már eldöntötte, Lelik Rékától és Kaila Charlestól még láthattunk szép kosarakat, de összességében megérdemelten nyerte meg a mérkőzést és így a tornát is a Famila Schio.

A DVTK HUN-Therm a szeptember 20-én esedékes Euroliga-selejtező előtt már csak egy felkészülési mérkőzést játszik: szeptember 16-án, szombaton 17 órától a szlovák MBK Ruzomberok érkezik a DVTK Arénába. A mérkőzést a DVTK szurkolói ingyenesen, belépő megvásárlása nélkül tekinthetik meg.

Felkészülési torna, Cagliari

Famila Schio - DVTK HUN-Therm 79-63 (25-15, 9-11, 26-20, 19-17)

Schio: Verona 7/3, Guirantes 3/3, Penna 7/3, Keys 12/3, Reisingerova 12. Csere: Bestagno 8, Sottana 10/3, Ajsa -, Crippa 11/9, Chagas 9/9.

DVTK: Aho N. 9/3, Charles 19/6, Lelik 5/3, Jovanovic 5/3, Garbin 6. Csere: Grigalauskyte 6, Kányási 11/3, Toman 2, Tenyér -, Aho T. -.

Edzői értékelés

Völgyi Péter: Két erős mérkőzést játszottunk ezen a tornán, egy-egy Euroliga és Európa Kupa résztvevő csapat ellen. A Schio előrébb tart a felkészülésben, mint mi, ez ma látszott is. Voltak fegyelmezett és intenzív pillanataink a védekezésben, ezeket kell meghosszabbítanunk a hátralévő napokban.