Összefoglaló 2023. november 18., szombat

TFSE-MTK - DVTK HUN-Therm 50-55

A válogatott szünetet követően folytatódnak a Tippmix Női NB I. A-csoport küzdelmei, az ötödik fordulóban a TFSE-MTK otthonába látogatott a DVTK HUN-Therm. Csapatunk az első félidőben uralta a játékot, és megnyugtató előnyt kovácsolt magának a szünetig. A harmadik negyedben ugyan becsúszott egy nem is olyan rövid rövidzárlat, de az utolsó negyedre összekaptuk magunkat, és végül ha nagy küzdelem árán is, de megérdemelten szereztük meg a győzelmet (50-55).

TFSE-MTK - DVTK HUN-Therm 50-55


A montenegrói válogatottban pályára lépő Milica Jovanović kapott pihenőt erre az összecsapásra vezetőedzőnktől, míg a fiatalok közül Toman Petra került a kezdőcsapatba. Mindjárt az első támadásunkat eredményesen fejeztük be, Ana Tadić szerzett centergólt. Baa Dominika gyorsan egyenlített, majd Aho Nina közelije után Dúl Panka is megtette ugyanezt. Toman Petra két büntetőjére már nem érkezett válasz, Kaila Charles megdobta a találkozó első tripláját (4-9). Az egykori diósgyőri játékos, Szabó Fanni se felejtette el a távoli dobások mikéntjét, de Nina megrázta magát, így továbbra is vezettünk néhány ponttal (7-13). 2+1-esekkel mentünk tovább, előbb Kaila, majd a fővárosi Carter mutatott be ilyen kombinációt. Az első negyed hajrájában büntetőkkel felzárkózott a TFSE-MTK, sőt, az egyenlítéshez is voltak sanszai, de ez nem jött össze, mert Nina szerzett még egy pontot, és Dúl Terka festékből elengedett labdája csak két pontot ért (16-17).

A második negyed fontos első pontjait Lelik szerezte meg a büntetővonalról. Hátul jól működött a védekezésünk, Tenyér Zsófi szép szerelése a szurkolóink hangját is meghozta. Az egyetemisták cseréje, Király Andrea kiegyenlített egy hárompontossal, de Monika Grigalauskytė a túloldalon megszerezte első dupláját, majd amerikai légiósunk is biztos kézzel büntetőzött (19-23). A mérkőzés 16. percében Darcee Garbin gyönyörű mozdulattal, egy hátraugrás után növelte az előnyünket, amikor pedig Aho Tyra is zavartalanul végigrobogott a pályán egy ziccerig, senkit nem lepett meg, hogy időt kért Hegedűs Péter (19-27). Jó három perc volt hátra a szünetig, és Monika három hibátlan büntetője után még szebb képet mutatott az eredményjelző. Azonban a TFSE csapatából Dúl Panka felszívta magát, és két hármast is bezúzott, igaz, a két dobás között Lelik is bemutatott egy csont nélküli távolit, így nyolc pontos vezetésünknél szólalt meg az első félidő végét jelző dudaszó (25-33).

Nem kezdődött jól számunkra a második félidő, ugyanis Szabó Fanni és Dúl Terka tripláival másfél perc alatt feljött ránk a TFSE. A térfélcserét követő első kosarunkat Kaila Charles szerezte, de addigra már több mint hat perc telt el a negyedből, csakhogy előtte már Carter hárompontosával a vezetést is átvették a vendéglátók (34-35). Dúl Panka egyéni akciójából elért kettesére Lelik válaszolt egy remek hármassal, úgy tűnt, kezdünk kilábalni a gödörből (36-38). A negyed utolsó két perce elképesztő küzdelmet hozott, Czinano egalizált, majd Szabó F. az egyik büntetőjét értékesítette. Amikor már úgy nézett ki a helyzet, hogy hazai előnnyel ér véget a játékrész, jött Ana Tadić és két másodperc alatt bebrusztolt még egy duplát (39-40).

Jól kezdtük a záró felvonást, Aho Nina gyors közelije nagyon fontos volt lélektanilag, másfél perc után azonban Carter hármasával újra egyenlő volt az állás. A folytatásban Nina remek gólpasszát Charles váltotta pontokra, és tovább lépdelhettünk volna, de még a könnyűnek tetsző dobásokat is elhibáztuk, így nem csoda, hogy Szabó újfent ki tudott egyenlíteni. A negyed feléhez közelítve Lelik Réka egy csodálatos egyéni megmozdulással vétette észre magát, de Dúl Panka hárompontosa után szinte felrobbant a csarnok (47-46). A 36. percben Réka keze a büntetővonalon sem remegett meg, újra nálunk volt az előny, amit Tadić növelt tovább a következő minutában, időt is kértek a házigazdák (47-50). A TFSE-MTK sokadjára egalizált, de Aho nina és Kaila Charles révén újítani tudott együttesünk, és másfél perccel a befejezés előtt négy ponttal vezettünk (50-54). A mérkőzésből hátra lévő rövid időben már bedeszkáztuk a gyűrűnket, Charles pedig egy büntetővel kialakította a végeredményt (50-55).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 5. forduló

TFSE-MTK - DVTK HUN-Therm 50-55 (16-17, 9-16, 14-7, 11-15)

Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont, 400 néző. Játékvezetők: Minár László, Rózsavölgyi Alexandra, Gruber Nikolett.
TFSE: Carter 9/6, Baa 2, Szabó 9/6, Czinano 4, Dúl P. 16/9. Csere: Dúl T. 7/3, Király 3/3, Németh, Burján. Vezetőedző: 
DVTK: Aho N. 11, Toman 2, Charles 15/3, Garbin 2, Tadić 6. Csere: Aho T. 2, Grigalauskytė 5, Lelik 12/6, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: Nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy küzdelmes lesz a válogatott szünet előtti formákhoz visszatérni.  Az ötven kapott ponttal összességében elégedett vagyok idegenben, ma támadásban voltunk gyengék, nagyon sok üres ziccert hibáztunk el. A TFSE erős játékra képes ebben a csarnokban, nekünk pedig nem sikerült a gyorsindításokból azokat a könnyű kosarakat megszerezni, ami általában jellemző ránk és amivel ma hamarabb lezárhattuk volna ezt a találkozót. Nem játszottunk közönségszórakoztató mérkőzést, de mindkét csapat maximális erőbedobással küzdött. Úgy gondolom, hogy ha csak kevéssel is, de jobbak voltunk ma, és megérdemelten nyertük meg végül a mérkőzést.