Összefoglaló 2023. október 25., szerda

EL: DVTK HUN-Therm - Polski Cukier AZS UMCS Lublin 74-44

Az Euroliga csoportkörének 4. fordulójában az eddig még száz százalékos csapatunk az AZS UMCS Lublin együttesét fogadta a DVTK Arénában, és egyre javuló játékkal már a félidőben tíz pontos előnyre tettünk szert. A térfélcsere után csak néhány percig tudta tartani a lépést ellenfelünk, elsöprő játékunknak magabiztos, harmincpontos győzelem (74-44) lett a jutalma.

EL: DVTK HUN-Therm - Polski Cukier AZS UMCS Lublin 74-44


A találkozó első perceiben rögtön élvezetes játék alakult ki, felváltva szerezték a kosarakat a csapatok. Míg a lengyelek duplákkal, mi hárompontosokkal operáltunk, Jovanović kétszer, Lelik egyszer büntetett távolról (9-6). A folytatásban is könnyedén játszottunk, Réka labdát csent és ebből dobott könnyű ziccert, majd a negyed felénél Charles is feliratkozott a pontszerzők közé, így ötpontos vezetésünknél a lubliniak kénytelen voltak időt kérni (13-8). Tadić és Tenyér érkezett, a majd Gustavsson és Jovanović is pontosan céloztak a büntetővonalról, majd Tadić villant meg. Fiszer hármasával és Bernáth palánkosával zárkóztak a lengyelek (17-14). Az első játékrész hajrájában Kaila ugyan jól büntetőzött, de ez kevés volt a zöld mezesek előre nyomulásával szemben, így elolvadt az előnyünk (19-19).

Álomrajtot vettünk a második negyedben, ugyanis Kaila Charles duplái között Lelik is szórt egy újabb hárompontost (26-21). A folytatásban Grigalauskytėt keresték a társak a labdával, előbb Jovanović, aztán Charles adott a litván légiósunknak forintos gólpasszt, nem csoda, hogy szurkolóink énekétől zengett az Aréna (30-23). Krzysztof Szewczyk vezetőedző egy időkéréssel igyekezett megtörni a lendületünket, a percekig tartó gólcsöndünknek Milica vetett véget egy remek ütemű csont nélküli triplával (33-25). A szünet előtt ugyan Shyla Heal picérdobással szerzett kettese ugyan nem volt csúnya, de Ana Tadić centergóljai sokkal nagyobb tetszést arattak szurkolóink körében, Tenyér Zsófi duplája pedig azt jelentette, hogy megnyugtató, tíz pontos előnnyel vonulhattunk szünetre (39-29).

A fordulás után mintha egy kicsit az öltözőben maradtak volna a csapatok, az első duplát Ziętara jegyezte, de erre is majdnem két és fél percet kellett várni. Akadozott a támadógépezet, de a védekezésünk továbbra is működött, így a játékrész feléhez érve a Lublin nem tudta érdemben csökkenteni a hátrányát (39-31). A 27. percben megint Ziętara vette be a gyűrűnket, ráadásul ezúttal három egységet érő dobással, de ezt már Aho Nina sem hagyta annyiban és azonnal válaszolt rá szintén távolról, majd Kaila is megvillant, így vissza is állt a félidei különbség (44-34). A zöld mezesek időt kértek, de hiába, mert a negyed hajrájában is a mieink domináltak. Elsősorban a mérkőzések óta remek formát mutató Lelik volt dicsérhető, aki zsinórban öt pontot vállalt, majd Bernáth hármasára még Tadic is válaszolt közelről, így nem csoda, hogy szurkolóink vígan daloltak (51-37).

A záró negyedet úgy kezdtük, hogy egyértelmű legyen, itt ma csak egy csapat nyerhet. Előbb Kaila szórt egy laza hármast, majd a talán legjobb meccsét játszó Tadić villant meg. Az addig pont nélkül álló Darcee Garbin egymás után szerezett hét pontjával hengereltünk tovább, a lengyelek stábja időkéréssel igyekezett megálljt parancsolni az elsöprő játékunknak (63-37). A lengyel időkérés után Fluker szerezte zöldek első pontjait ebben a játékrészben, és ez meghozta csapattársai kedvét is a gólszerzéshez, de a másik oldalon Toman Petra mutatkozott be egy nagyszerű hárompontossal, és Tadić is tíz fölé ment, ezért továbbra is tetemesnek mondható előnyünk volt (68-44). A magabiztos előny lehetővé tette, hogy azutolsó percekre a fiatalok is beszálljanak, a következő duplát azonban nem valamelyikük, hanem Nina szerezte. A mérkőzés végeredménye Tadić és Garbin pontjaival alakult ki, fölényes győzelmünkkel (74-44) továbbra is veretlenül állunk az Euroligában.

 

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 4. forduló

DVTK HUN-Therm - AZS UMCS Lublin 74-44 (19-19, 20-10, 12-8, 23-7)

Miskolc, DVTK Arena, 1500 néző. Játékvezetők: Özlem Yalman (török), Alexandra-Ioana Stan (román), Veronika Vavrova (cseh).
DVTK: Aho N. 5/3, Charles 13/3, Lelik 13/9, Jovanović 11/9, Garbin 9/3. Csere: Grigalauskytė 4, Tadić 14, Tenyér 2, Toman 3/3, Aho T., Oláh, Vég-Dudás. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Lublin: Heal 6, Fiszer 8/6, Gustavsson 9, Ziętara 7/3, Fluker 4. Csere: Kalenik 3, Bernáth 5/3, Zięmborska 2, Jeziorna, Ullmann. Vezetőedző: Krzysztof Szewczyk.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Edzői értékelés

Völgyi Péter: Nem voltunk könnyű szituációban ezen a mérkőzésen, hiszen csapatkapitányunk kiesett a legutóbbi mérkőzésen. Fejben nagyon összeszedték magukat a lányok, és az első és a harmadik negyedben hoztunk egy egálközeli teljesítmény, de a második és negyedik negyedben átfutottunk az ellenfelünkön. Örülök, hogy most lesz időnk regenerálódni a következő mérkőzésig, és ott is hasonlóan jó teljesítményt fogunk nyújtani.

Krzysztof Szewczyk: Gratulálok a Diósgyőrnek, jól játszottak ma. A második negyed közepéig partiban voltunk az ellenféllel, de utána szétcsúsztunk, nem küzdöttünk megfelelően. Azt mondtam a lányoknak, hogy ennél sokkal jobban kell akarnunk, mert ilyen játékkal sajnos Euroliga-szinten nem fogunk tudni mérkőzéseket nyerni.

Ana Tadic: Jó mérkőzést játszottunk ma, ennek örülök. Ez volt az első olyan mérkőzés, ahol esélyesként léptünk pályára, kiderült, hogy elbírjuk ezt a terhet. Ma is csapatkén játszottunk, mindenki hozzátett ehhez a sikerhez, örülök a győzelemnek.