Összefoglaló 2018. április 4., szerda

ZTE - Aluinvent DVTK 68-64

A bajnoki rájátszásban a négy közé jutásért vívott első mérkőzésén a sérült Alyssia Brewer nélkül felálló Aluinvent DVTK 68-64 arányú vereséget szenvedett a ZTE vendégeként. Folytatás szombaton a Generali Arénában.

ZTE - Aluinvent DVTK 68-64


Sérülése miatt Alyssia Brewer és Bach Boglárka sem állt Štefan Svitek vezetőedző részére, aki így ezen a mérkőzésen a Fontenette, Szabó, Raksányi, Zele, Melnika kezdőötöst küldte fel a pályára.

Melnika büntetőivel és Szabó Fanni közeli kosarával a DVTK ragadta magához a vezetést a mérkőzés elején (0-5). Koziar szerezte meg a hazai csapat első pontjait, de erre gyorsan reagált Fontenette, majd Parker büntetőire szintén az amerikai irányító dobott válaszkosarat (4-9). Majd háromperces kosárcsönd következett, amit Gorjanácz hármasa tört meg, Nagy pedig egy középtávolival iratkozott fel a pontszerzők közé. Ezután azonban megtorpant a Diósgyőr, a zalai dobások viszont sültek. Szalay büntetőivel már három ponttal a hazai csapat vezetett, de Raksányi egy szép tempóval csökkentette csapata hátrányát a negyed végére (14-13).

Raksányi asszisztját Nagy váltotta pontokra a palánk segítségével, a másik oldalon Jeffery hármasa szédült be a gyűrűről. Kiss egy büntetőjét dobta be, majd Fontenette szerzett közeli kosarat (17-18). Ezt követően azonban sorban jöttek a hazai pontok, Koziar büntetői után Gorjanácz szórt egy hármast, majd Koziar szintén, így az addigi legnagyobb különbség alakult ki a mérkőzésen (25-18). Az időkérés után Szabó Fanni vágott be egy triplát a sarokból, de erre Jeffery válaszolt két gyors kettessel, így Štefan Svitek újfent megállíttatta a játékot (29-21). Melnika szerzett szép centergólt, de Hegedűs-Őri is megvillant, de ekkor jött Fontenette, aki két büntetője után a következő támadást egy laza tempóval fejezte be, nem csoda, hogy ezúttal Gáspár Dávid kérte ki az idejét (31-27). Parker volt eredményes a palánk alól, Melnika egy pontot szerzett a büntetővonalról, majd Fontenette kettőt. Parker duplája után Peckova értékesítette büntetőit, ezzel ki is alakult a félidő eredménye (35-32). 

Zele remek bejátszásából Melnika szerzett könnyű kosarat, majd Koziar szórt egy triplát. Zele és Melnika pontjaival egyenlített a DVTK (38-38). Jeffery újabb mázlis hármasa után Raksányi dobta be a büntetőit. Szabó szépen kivitelezett középtávolijával újra a DVTK-nál volt az előny (41-42). Ezután hosszabb kosármentes periódust produkáltak a vendégek, a hazaiak ezt ki is használták, és Pavel 2+1-es akcióját követően már hét pontos előnyre tettek szert a házigazdák (49-42). A DVTK dekoncentráltsága tovább folytatódott, Koziar büntetőzött jól egy buta hibát követői fault után. Raksányi hármasa a legjobbkor jött a negyed vége előtt, és ezek a pontok a meccsben maradást jelentették a csapata számára, de ezt a játékrészt is a hazaiak nyerték (51-45). 

Nagy Dóra faultos kosarával három pontra jött fel a Diósgyőr, de a túloldalon Parker volt eredményes a palánk alól. Melnika duplájával és Fontenette hármasával újra egyenlő állást mutatott az eredményjelző (53-53). Rendkívül izgalmasan alakult a találkozó, Raksányi remekbe szabott hármasával újra vezetett a DVTK, de Koziar is megmutatta, hogy érzi ezt a műfajt. Fontenette kosara után újfent egál volt az állás (60-60). Fontenette újabb találata után Pavel egyenlített. Zalai időkérés után Fontenette és Jeffery kosárváltása, majd Pavel klasszikus centermunkája eredményezett gólt, így most Svitek mester kért időt (66-64). Másfél perc volt hátra az összecsapásból, sajnos a diósgyőri akciók pont nélkül zárultak, és mivel Gorjanácz és Koziar büntetőből betalált, győzött a hazai gárda (68-64).

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, rájátszás

ZTE NKK - Aluinvent DVTK 68-64 (14-13, 21-19, 16-13, 17-19)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 200 néző. Játékvezetők: Győrffy Pál, Söjtöry Tamás, Minár László.
ZTE: Gorjanácz 8/6, Hegedűs-Őri 8, Koziar 16/9, Jeffery 12/6, Parker 10. Csere: Pavel 12, Szalay 2. Edző: Gáspár Dávid.
DVTK: Fontenette 21/3, Szabó F. 7/3, Raksányi 10/6, Zele 2, Melnika 14. Csere: Peckova 2, Nagy 7, Kiss 1. Edző: Štefan Svitek.

Edzői értékelés

Štefan Svitek: - Mindkét csapat nagyot harcolt az első győzelemért. Nincs veszve semmi, készülünk a szombati mérkőzésre. Apróságok döntöttek, a végjátékban az üres dobásokat mi kihagytuk, az ellenfelünk pedig bedobta a lehetőségeit.