Összefoglaló 2019. május 7., kedd

"Biztosan bennmarad mindkét csapat"

Újabb saját nevelésű fiatal, a borsodsziráki Korbély Kristóf debütált a DVTK első csapatában az NB I.-ben. (A beszélgetés a Gólörömben jelent meg először.)

"Biztosan bennmarad mindkét csapat"


- Tóth Borisz, Orosz Donát, Géringer Tamás. Tudod folytatni a névsort?
- Persze, ők mutatkoztak be idén az első csapatban, és a Paks ellen következtem én.

- Azt nem kérdezem, hogy vártál-e erre a pillanatban, de az milyen érzés, hogy a társak sorra kapják a lehetőséget, te pedig csak bizakodhatsz?
- Egyáltalán nem irigykedünk, inkább inspiráljuk egymást a DVTK tartalék öltözőjében, mondhatom, hogy ez összehozta a közösséget. Nagy respekt övezi azokat a társakat, akik már kivívták maguknak a lehetőséget, hogy pályára lépjenek az élvonalban is. Mindannyian kiváló labdarúgók – beleeértve Gabit, Göndit és Jocit is (Boros Gábor, Szabó II Balázs és Varga József korábban szerepelt a DVTK első csapatában - a szerk.), nagyon jó érzés beállni ebbe a sorba. A többiek nevében is mondhatom, hogy a földön maradtunk, nem szálltunk el ettől a lehetőségtől, mindannyian azon dolgozunk, hogy újra és újra ott legyünk a DVTK Stadion gyepén.

- Nem akarom elvenni a kedved, de közülük Boros Gábor játszott ötször az élvonalban, a többiek eddig sem jutottak el a mai napig. 
- Igen, tisztában vagyok vele, hogy most jön a neheze, stabilizálni a helyem a keretben, majd a csapatban. Igyekszem minden edzésen és - ha lehetőséget kapok - minden mérkőzésen olyan teljesítményt nyújtani, ami alapján folyamatosan nőni fog az NB I.-es mérkőzéseim száma.


- Az jó jel, hogy a bemutatkozást követően is újra kerettag lettél, sőt Mezőkövesden is becseréltek.
- Biztosan visszavetett volna, ha nem így történik. Sajnos hajlamos vagyok rágódni a hibákon, de a Paks elleni találkozón úgy érzem, jól szálltam be. Bár egy eladott labda után meleg lehetett volna a pite, de összességében több jó megoldásom volt, mint rossz. Mezőkövesden már nem éreztem olyan jónak a teljesítményem, hátrányban álltam be, ki is kaptunk.

- Milyen utasításssal kldött pályára Fernando Fernández vezetőedző?
- A Paks ellen elsősorban a védekezésre kellett figyelnem, mert mindenképpen meg kellett tartani az előnyt, és megnyerni a mérkőzést. Mezőkövesden támadó szellemben küldött pályára, azt kérte, minél többször vezessem a védőmre a labdát, minél több cselt csináljak. És, hogy ne izguljak.

- Ez jellemző rád?
- Izgulósnak ismerem magam, így történt, amikor először léptem pályára a tartalékban. Egy fokkal jobb volt, amikor 17 évesen bemutatkoztam az U19-es csapatban, és meglepő módon három hete már kevésbé izgultam, egy héttel később pedig még kevésbé.

- A mérkőzést követő interjú során könnyes szemmel nyilatkoztál. Nehéz volt a kamerák elé állni?
- Biztosan hálásabb lett volna egy 3-0-s győzelem után válaszolni a kérdésekre. Ahogy az interjúban is szóba került, nagy a nyomás a játékosokon, de úgy gondolom, aki jó labdarúgó akar lenni, annak ezt is el kell viselni. Én pedig egyszer az szeretnék lenni, ezért minden feladat elé odaállok a pályán és a mikrofonok előtt is.

- Szaladjunk egy kicsit vissza az időben, hogyan lettél NB I.-es labdarúgó? 
- Nagyapám régen Szendrőládon edzősködött, két nagybátyám pedig megyei szinten focizott, de a szűkebb családban senki nem sportol versenyszerűen. Azonban én már kiskoromban annyira szerettem focizni, hogy a szüleim még óvodásként elvittek Edelényben edzésre. 
Egy Bozsik-tornán figyeltek fel rám a kazincbarcikai klubál, ahonnan 2012 nyarán igazoltam DVTK-hoz. Előtte egy fél évig szerdánként Diósgyőrben edzettem, így én is tudtam, mire számíthatok, és az edzők is jól megismertek ezalatt. Itt végigjártam az összes korosztályt, Nagy Attila, Kiser László, Kriston István, Sütő Szilárd és Vég Csongor csapataiban szerepeltem.


- Mióta készülsz első csapattal?
- Folyamatosan másfél hónapja, de már Bódog Tamás edzésén is részt vettem két alkalommal.  

- Légy szíves mutasd be magad a szurkolóknak!
- A DVTK tartalékcsapatában általában támadót játszok, de a kedvenc posztom a szélső, ahol több helyem van futni, és tudom kamatoztatni a gyorsaságom. Jobblábasként mindkét oldalon kényelmesen érzem magam, legnagyobb erényem az elszántság és a lelkesedés, soha nem adom fel. Emellett a kapu előtti szituációkat szokták emlegetni, ha valakinek dicsérni támad kedve.

- És az iskolapadban?
- A Herman Ottó Gimnázium 12. évfolyamos tanulója vagyok, ezen a héten érettségizem. Bízom benne, hogy jól sikerül, mert a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának pénzügy-számvitel szakára jelentkeztem. Az angol érettségit már tavaly letettem, ezért most az emelt szintű matematikára koncentrálok, különtanárhoz is járok. Mostanában elég nehezen tudom összeegyeztetni a tanulást a sporttal a sok mulasztott óra miatt, és bevallom, egy kicsit a focit helyeztem előtérbe. Nagy lendületet kaptam azzal, hogy felkerültem az első csapathoz, de muszáj a tanulásra is figyelni, mert legalább annyira fontosnak tartom az élet ezen területét is.

- Angol érettségivel akkor te nem "nyelvórára" jársz Fernando Fernández edzéseire?
- Nincsnek nyelvi gondjaim, de a tudásom szinten tartásában segít, hogy sok angol szót hallok. Egyébként spanyolul is tanulok, sok mindent megértek, de nehezen fejezem ki magam, ezért a stábtagoknak még nem is árultam ezt el.

Korbély Kristóf debütálására, Polgár Kristóf pedig jubilálására kapott emlékplakettet Tajti József sportigazgatótól


- Két csapatban szerepelsz, és abból a szempontból is hasonló a DVTK első és tartalékcsapata, hogy mindkettő hasonló célokért küzd: benn akar maradni. Hogyan látod az esélyeket? 
- Biztos vagyok benne, hogy mindkettő bennmarad. Az DVTK tartalék jelen pillanatban előrébb áll, de most jönnek a nehéz ellenfelek. Az élcsapatok ellen is fogunk pontotkat szerezni (vasárnap Szolnokon sikerült is, igaz Korbély Kristófot sérülés miatt korán le kellett cserélni - a szerk.), hiszen a negyedik helyezett Füzesgyarmatot is megvertük. A végén pedig a Tállya ellen bebiztosíthatjuk a bennmaradást. 

- A DVTK tartalék az elmúlt három évben egyaránt kevésbé jól muzsikált ősszel, majd tavaszra összeérett a társaság, rutint szereztek a fiatalok, és meg is lett az eredménye.
- Igen, ez erre az évre is igaz. Az őszi szezon nem úgy sikerült, sőt nagyon nem úgy sikerült, ahogy akartuk, mert többször is előfordult, hogy jobbak voltunk az ellenfelünknél, mégis vereséget szenvedtünk, vagy éppen beleszaladtunk egy nagy pofonba. Tavasszal viszont mindegyik mérkőzésen partiban voltunk, és akkor is tudtunk nyerni, amikor nem feltétlenül játszottunk jól.

- És az első csapat? Két mérkőzésen már megtapasztaltad, milyen az NB I.
- Természetesen a DVTK mindegyik mérkőzését láttam, ha nem a helyszínen, akkor az interneten néztem a meccset. A Vidi és Honvéd ellen tavasszal már bebizonyította a DVTK, hogy tud győzni, és emlékszem az őszi Újpest elleni hazai találkozóra, amikor egy megnyert meccs csúszott ki a kezünkből. Látom a csapat által elvégzett munkát, és érzem a vezetőség részéről a bizalmat, ami meg fogja hozni a gyümölcsét. 

Névjegy

Név: Korbély Kristóf
Születési idő: 2000. május 26.
Születési hely: Miskolc
Poszt: támadó

Pályafutás
2018/2019 DVTK (NB I.) 2/0
2018/2019 DVTK tartalék (NB III.) 20/5
2018/2019 DVTK U19 6/3
2017/2018 DVTK tartalék (NB III.) 12/0
2017/2018 DVTK U19
2016/2017 DVTK U19, U17
2015/2016 DVTK U16
2014/2015 DVTK U15
2013/2014 DVTK U14
2012/2013 DVTK U13
2008-2012 Kazincbarcika utánpótlás
2006-2008 Edelény utánpótlás