Összefoglaló 2019. szeptember 17., kedd

“Nem kérek türelmet a szurkolóktól”

A válogatott mérkőzések miatt tartott bajnoki szünetben Feczkó Tamás vette át a DVTK irányítását. (Az interjú a Gólörömben jelent meg először.)

“Nem kérek türelmet a szurkolóktól”


- Milyenek az első benyomások Diósgyőrben?
- A játékosok nagyon motiváltan és jól dolgoznak, csak a legjobbakat tudom elmondani róluk. Gyorsan átvették az általam elképzelt stílust, nagyon bízom benne, hogy ez már a ZTE elleni mérkőzésen is látszani fog, és ami még fontosabb: eredménnyel is társul.

- A bemutatkozó sajtótájékoztatódon elárultad, hogy az MTK-tól történő távozásodat követően - a külföldi tanulmányutak mellett - jártad a hazai élvonalbeli mérkőzéseket is, így tisztában vagy a liga minden rezdülésével. Milyen csapatnak láttad ebben az időszakban a DVTK-t?
- Egy fejlődőképes társaságot láttam, akik továbbvitték a stabil labdatartásra épülő játékot, de hiányzott néhány olyan karakteres játékos a csapatból, akik fazont tudnak szabni.

- Akkor emiatt érezted szükségét a keret megerősítésének?
- Az átigazolási időszak lezárása után érkeztem, ilyenkor csak a szerződés nélküli labdarúgók közül lehet válogatni, ami markánsan szűkebb piacot jelent.
Még egyáltalán nem volt biztos, hogy én veszem át a csapat irányítását, amikor már javasoltam a klubvezetésnek Rui Pedro leigazolását. Hozzá hasonlóan Mirko Ivanovski és Iszlai Bence sem lépett még pályára ebben a bajnokságban, ezért különösen figyelni kell a beépítésükre, de idővel mindannyian nagy hasznunkra lesznek. 

- Öt fordulót játszottak le a csapatok a bajnokságban. Az edzőcserét követően tüzet oltani érkeztél, vagy éppen építkezni, hiszen még 27 forduló maradt hátra?
- Van és ugyanakkor nincs is idő építkezni. Ahogy eddigi csapataimnál, úgy most sem kérek türelmet a szurkolóktól, mert ők azért jönnek ki a stadionba, hogy győzelmet ünnepeljenek. A mi célunk nem lehet más, mint minél sikeresebb csapatot építeni, amelyik a lehető legtöbb mérkőzést nyeri meg. A szombati találkozó pedig kiváló alkalom arra, hogy begyűjtsük az első három pontot (így is történt - a szerk.), ugyanakkor azt is látni kell, két hét alatt nem fogjuk megváltani a világot, viszont az utolsó másodpercig lehet csúszni-mászni. 

- Matematika tanárként nem állnak távol tőled a képletek. Mit szólsz ehhez? Labdarúgó=játékos+ember
- Teljes mértékben egyetértek! Bizonyos szint fölött nálam már nem az számít, hogy ki milyen játékos, hanem az, hogy milyen ember. Lehet valaki istenáldotta tehetség, ha saját magát a csapat elé helyezi, akkor azzal nem kívánok együtt dolgozni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert az előző stáb olyan csapategységet hagyott rám, ami párját ritkítja, ezzel szerencsére nem kell foglalkozni.

- Nem csak a keretben, hanem a stábban is történtek változások, kik lesznek a segítőid?
- Diósgyőrben véleményem szerint remek szakemberek dolgoztak, a nagy része marad is a stábban. A másodedző posztja viszont bizalmi pozíció, ezért két új ember érkezett velem. Régóta ismerem őket, kiváló szakember mind a kettő, ezért már hónapokkal ezelőtt abban maradtunk, amennyiben új feladatot kapok, akkor ők lesznek a segítőim.
Pacsi Bálint a Szombathelyi Haladást vezetőedzőként irányította az élvonalban, korábban pedig az Illés Akadémia igazgatójaként dolgozott. Diósgyőrben az első csapat melletti napi teendőkön kívül a korosztályos csapatokkal, és legfőképpen a DVTK tartalékkal történő kapcsolattartás lesz a feladata.

Miskei Attila az NB II.-ben több klubban is megmutatta vezetőedzőként a képességeit, a közös munka során az edzések tervezésén és megtartásán túl a technikai feladatot ellátó munktársakkal tartja a kapcsolatot.

És egy régi ismerőst is meggyőztem arról, hogy csatlakozzon a stábhoz: Pajkos János az ellenfelek feltérképezését kapta feladatul. Őt nem kell senkinek bemutatni különösen nem Diósgyőrben, ahol háromszor is irányította a csapatot. A nevében is mondhatom, hogy a szíve csücske a DVTK, gondolkodás nélkül igent mondott a felkérésre. Balmazújvárosban nagyon jól működött a munkakapcsolatunk, sportigazgatóként ő hívott benntartani a csapatot, elmondhatom, hogy Benczés Miklóshoz és Vitelki Zoltánhoz hasonlóan engem is ő indított el az edzői pályán.

- Nem csak az első csapatot érintette az edzőváltás, hanem olyan értelemben a tartalékcsapatot, hogy eddig Vég Csongor is a stáb tagja volt, azonban most csak a saját csapatára kell koncentrálnia.
- A DVTK vezetőedzőjeként törődnöm kell a második csapattal is, Vég Csongorral az elmúlt másfél hétben megtaláltuk a közös hangot, biztos vagyok benne, hogy a jövőben is jól fogunk együtt dolgozni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy múlt vasárnap többen is visszajátszottak, és ezúton is gratulálok az első győzelemhez! Véleményem szerint az a legfontosabb, hogy lehetőség szerint hétvégente tétmérkőzést játsszon mindenki. Ha az élvonalban nincsen meg a kellő játékperc, akkor az NB III.-ban, mert az is jobb, mint bármely edzés. 

- Varga Kevin, Rus Adrián és Schäfer András is a te irányításod alatt lett felnőtt labdarúgó Balmazújvárosban, illetve az MTK-nál. Jöhet a folytatás a DVTK-nál?
- Az MTK-nál több, mint 15 fiatalnak adtam lehetőséget az NB II.-ben és az NB I.-ben, akiket abból a 30 utánpótlás-korú játékos közül választottam ki, akik rövidebb-hosszabb ideig az első csapattal edzettek. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy a DVTK ilyen sok korosztályos válogatottal rendelkezik. Figyelemmel kísérem őket, és a kiemelt tehetségeket meg fogom nézni az első csapat edzésén is, amikor eljön annak az ideje, függetlenül attól, hogy az U19-es vagy az U16-os csapatban játszanak. Ezen a héten négyen edzettek velünk (Orosz Donát, Orosz Marcell, Tóth Borisz és Korbély Kristóf), ketten pedig az U19-es válogatottal vettek részt a vajdasági Stevan Ćele Vilotić Emléktornán (Szűcs Kornél és Farkas Marcell), de ha találunk további tehetségeket, akkor őket is megnézem, mert nem vagyok a saját magam ellensége. 

- Az eddigi edzői karrieredet böngészve egy tudatos építkezés sejlik föl: 6 idény az NB III.-ban, majd vezetőedzőként 4 idény az NB II.-ben, és most kezded a másodikat az élvonalban.
- Felépítettem egy edzőpálya-modellt, és azt tartom szem előtt. Minden egyes előrelépéshez sok munka és kitartás kell, és őszintén be kell vallani, hogy a labdarúgásban minden csapat és edző életében fontos szerepet játszik a szerencse is. 

- Diósgyőrben mi a cél? 
- Szeretném a saját képemre formálni a csapatot, ami jól is halad, két hét alatt az alapokat lefektettük. Napról-napra haladunk előre, elsősorban a csapatjátékot kell stabilizálni. Amikor teljessé válik a csapat kerete, az általam elképzelt fizikai állapotba kerülnek, akkor sok örömet okozunk a szurkolóknak. Azt pedig majd meglátjuk, hogy mire lesz elég ez a sok erőfeszítés.
Ahogy a házépítést az alappal kezdik, úgy a labdarúgásnak is megvan az alapja, a védekezés. Korábbi csapataimat úgy küldtem a pályára, hogy mindig rúgjanak egy góllal többet, mint az ellenfél, Diósgyőrben rövidtávon az a cél, hogy mindig eggyel kevesebbet kapjunk.

- Balmazújvárosban és az MTK-nál is sajnálták a szurkolók a távozásod. Milyen szerepet játszanak számodra a drukkerek?
- Számomra nagyon fontosak a szurkolók, eddig bárhol dolgoztam, mindenhol remek kapcsolatot alakítottam ki a csapat szurkolótáborával. A DVTK vezetőedzőjeként még inkább megsokszorozódik ez, mert az ország egyik legjobb táboráról beszélünk, akik olyan hangulatot tudnak teremteni, amire mindenhol irigykedhetnek a játékosok és a nézők.
Szeretnénk olyan teljesítményt nyújtani, hogy visszatérjenek azok az idők, amikor a régi stadionban megmozdultak a betonlelátók, és megremegett az ellenél lába. Ehhez első lépésként meg kell tölteni az új, csodaszép stadion szektorait, bízom benne, hamarosan sikerülni is fog.

Névjegy

Név: Feczkó Tamás
Születési idő: 1977. szeptember 8.
Születési hely: Nyíregyháza
Poszt: vezetőedző

Végzettség
UEFA Pro-licenc
Matematika-testnevelés szakos tanár

Sikerei
Amatőr Eb-bronzérem (2013)
NB II.-es bajnok (Balmazújváros 2016/2017)
NB II.-es bajnok (MTK Budapest 2017/2018)
NB III. Keleti-csoport bajnok (Nagyecsed 2010/2011)

Pályafutás
2019/2020 Diósgyőri VTK (NB I.)
2018/2019 MTK Budapest - vezetőedző (NB I.) 24 mérkőzés
2017/2018 MTK Budapest - vezetőedző (NB II.) 38 mérkőzés
2016/2017 Balmaz Kamilla Gyógyfürdő - vezetőedző (NB II.) 38 mérkőzés
2015/2016 Balmaz Kamilla Gyógyfürdő - vezetőedző (NB II.) 30 mérkőzés
2014/2015 Balmaz Kamilla Gyógyfürdő - vezetőedző (NB II.) 11 mérkőzés
2014/2015 Nyíregyháza Spartacus - másodedző (NB II.)
2013 - Az amatőr válogatott edzője
2013/2014 ősz Ebes KKSE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport)
2012/2003 ősz Nagyecsed Rákóczi SE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport) 10 mérkőzés
2011/2012 Nagyecsed Rákóczi SE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport) 30 mérkőzés
2010/2011 Nagyecsed Rákóczi SE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport) 30 mérkőzés
2009/2010 Nagyecsed Rákóczi SE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport) 26 mérkőzés
2008/2009 Nagyecsed Rákóczi SE - vezetőedző (NB III. Keleti csoport) 
2004-2008 Nyírsuli (utánpótlás)
2001-2003 Tiszalök (utánpótlás)