Összefoglaló 2019. október 2., szerda

Reyer Venezia - Aluinvent DVTK 81-68 (h.u.)

Az Euroliga selejtezőjének visszavágóján az olasz Reyer Venezia együtteséhez látogatott Aluinvent DVTK. A piros-fehérek első mérkőzésen megszerzett tízpontos előnye a hosszabbításhoz volt elég, amelyet viszont jobban bírt idegekkel a hazai gárda és 81-68 arányú győzelme azt jelenti, hogy Cziczás László csapata az Európa Kupában folytatja nemzetközi szereplését.

Reyer Venezia - Aluinvent DVTK 81-68 (h.u.)


Mindkét vezetőedző ugyanazt a kezdőcsapatot vezényelte a pályára, mint egy hete Miskolcon. Meglehetősen gyér érdeklődés mellett a vendégcsapat hozta el a labdát a kezdésnél, és ha már így alakult, akkor Morrison remek középtávolijával a DVTK gyorsan meg is szerezte a vezetést. Steinberga két kosara között Goree is betalált, majd a harmadik percben Anderson révén először volt az előny a házigazdánál (6-4). Gorini hármasa után Pusztai is betalált, de a negyed feléhez közelítve egyre inkább elkapták a fonalat az olaszok (13-6). Carangelo büntetői után kikérte első idejét Cziczás László vezetőedző, de továbbra is kapkodtak Medgyessyék, Anderson bebrusztolt gólját követően pedig már összesítésben is a Venezia csapatánál volt az előny (17-6). Hosszú percek után Goree megtörte a piros mezesek kosárcsöndjét, de Bestagnonak gyorsan volt válasza a túloldalon. A hajrában Goree egy, Carangelo mindkét büntetőjét értékesítette, és Zele is jól is szállt be a meccsbe. Bestagno triplája nagyon nem hiányzott, szerencsére Morrison könnyű kosara is belefért még az időbe (24-13). 

Goree sarokból elengedett kettesére Macchi válaszolt, aztán Penna is feliratkozott a pontszerzők közé (28-15). Zele szép egyéni megmozdulása újabb két pontot jelentett a diósgyőrieknek, erre Penna reagált egy pincérkosárral. A folytatásban Goree újfent csak az egyik büntijét dobta be, míg néhány pontatlan akció után Ciabattoni szórt egy hármast (33-18). A DVTK újabb időkérése már hatott, Goree négy pontja és olasz timeout következett. Egyértelműen megtorpant a hazai csapat, ezt jelezte Zele újabb palánk alólija, és Meldere két elhibázott büntetődobása is (33-24). Steinberga egy büntetőpontját Goree duplája és Pusztai triplája követte (34-29). A nagyszünethez közeledve Bestagno és Macchi akcióból, Medgyessy és Goree pedig a büntetővonalról célzott pontosan. A félidő eredményét De Pretto tempója alakította ki (40-33). 

A fordulás után Bestagno kezdte a pontgyártást, a másik oldalon Pusztai tett hozzá egy pontot a közöshöz, majd Morrison rázta meg magát, és ért el 2+1 pontot (42-37). Anderson középtávoli dobása és Carangelo hármasa után pillanatok alatt tíz lett közte, és ez az állapot maradt Meldere és Morrison kosárváltása után is. Steinberga gólját és Goree sérülését követően  az olaszoknál Meldere és Anderson szállította a pontokat, míg a DVTK-ban Zele rázta meg magát (55-44). A negyed hajrájában Morrison értékesítette hidegvérrel a büntetőit, majd Macchi villant kétszer egymás után, de még Megyó is szerzett egy pontot (59-47). 

A nagy tét miatt a csapatok idegesen vetették bele magukat a küzdelembe a záró etapban, szinte hihetetlen, de öt perc leforgása alatt csak Penna és Medgyessy dobásai sültek. A folytatásban Steinberga duplájára újfent Medgyessy reagált a vendégek részéről, időt kért a Venezia (63-51). Roppant izgalmakat tartogatott a mérkőzésből hátra lévő négy perc. Büntető dobások következtek, a DVTK részéről Morrison és Škorić mindkettőt, Gorini és Bestagno viszont csak az egyiket dobta be, így összesítésben újfent egál volt (65-55).  Steinberga és Goree kosárpárbaját hozták a következő percek, a különbség nem változott, nem úgy Bestagno két büntetője után (71-59). Mindössze egy perce maradt a csapatoknak, hogy dűlőre vigyék a továbbjutás kérdését. A DVTK szerb csapatkapitányának helyén volt a szíve és mindkét büntijét pontokra váltotta, rajta kívül azonban más játékos már nem talált a gyűrűbe, így jöhetett a hosszabbítás (71-61).

A ráadásban Morrison két jó büntetőjével és Pusztai szemfüles kosarával a DVTK lépett el a holtpontról, a Reyer akciói pedig rendre kimaradtak (71-65). Medgyessy nagyszerű bejátszásából Goree csinált egy 2+1-est, abszolút nyeregben volt az Aluinvent DVTK, miközben maroknyi, de annál lelkesebb tábora extázisban énekelt (71-68). A következő másodpercekben Macchi és Steinberga is ugyan csak egy-egy büntetőt értékesített, de Carangelo labdalopása és ziccere újra nyílttá tette az összecsapást (75-68). Sőt, Steinberga könnyű kosarával és Laura Macchi büntetőivel csak fokozódtak az izgalmak (79-68). Fél perce maradt a Diósgyőrnek, hogy tízen belülre jöjjön, de Anderson büntetői végül a Reyer továbbjutását biztosították be (81-68).

Euroliga-selejtező, 2. mérkőzés

Umana Reyer Venezia - Aluinvent DVTK 81-68 (h.u.) (24-13, 16-20, 19-14, 12-14, 10-7)

Venezia, Palasport Taliercio, 800 néző. Játékvezetők: Vucković (szlovén), Deman (francia), Krejić (szlovén).
Venezia: Gorini 4/3, Anderson 10, Bestagno 14/3, De Pretto 4, Steinberga 16. Csere: Carangelo 9/3, Ciabbatoni 3/3, Meldere 4, Macchi 11, Penna 6. Vezetőedző: Giampiero Ticchi.
DVTK: Medgyessy 7, Pusztai 8/3, Škorić 4, Goree 23, Morrison 15. Csere: Szűcs R., Zele 11/3, Kiss A. Vezetőedző: Cziczás László.

Edzői értékelés

Cziczás László: - Nagyon kevésen múlt a siker, azt hiszem kétszer engedtük ki az esélyt. Először hazai pályán, amikor nem szereztünk nagyobb előnyt, másodszor itt a hosszabbításban, amikor volt néhány rossz döntésünk. Büszke vagyok a lányokra, végig nagyot küzdöttek, de talán nem értünk még meg az Euroligára.