Összefoglaló 2019. szeptember 27., péntek

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 66-83

A fővárosban kezdte a 2019/20-as bajnokságot az Aluinvent DVTK, és ha hullámzóbb játékkal is, de végül magabiztosan, 83-66 arányban győzte le az újonc TFSE-MTK együttesét.

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 66-83


A legerősebbnek vélt kezdőötösét küldte pályára Cziczás lászló vezetőedző, vagyis mindhárom idegenlégiósunk kifutott a feldobáshoz. A gól nélküli első perc után Medgyessy triplájával és az azt követő büntetővel az Aluinvent DVTK szerezte meg a vezetést, de aztán a újonnan igazolt amerikai Jenkins-testvérek révén fordított a házigazda (5-4). A 3. minutában a piros-fehérek új centere, Morrison húzott egy váratlant és bevágott egy triplát, majd Bernáth és Pusztai kosárváltását jegyezhettük fel (7-9). A negyed felénél Chanise Jenkins büntetőivel újra egál volt az állás, Škorić se rontott ebben a műfajban a másik oldalon, viszont Alisia Jenkins hármasával újra a TFSE vezetett (12-11). A folytatásban ritmust váltott a Cziczás-alakulat, Morrison és Kiss dupláival, valamint Škorić triplájával némileg elhúzott ellenfelétől, több mint két perc után esett újra TFSE-kosár (14-20). A negyed utolsó percében faragott hátrányából a vendéglátó, hiszen Süle kosara után Goree is feliratkozott a pontszerzők közé, de Bernáth keze még elsült a hárompontos vonalon túlról (19-22).

Pontszegényen indult a második felvonás, három perc alatt csak egy-egy dupla esett mindkét oldalon, Škorić hármasa üdítően hatott ezután a periódus után (21-27). A következő percekben egyre inkább kidomborodott a DVTK fölénye, és Morrison, illetve Goree találataival tíz lett közte (23-33). Nem álltak le a diósgyőriek, és a negyed második felében fokozatosan állva hagyták ellenfelüket. Szűcs Réka büntetőivel már húsz pont fölé duzzadt a két csapat közti különbség. A nagyszünet előtt még Pusztai is jól célzott középtávolról, A. Jenkins két büntetője csak sovány vigaszt jelentett a hazai gárdának (25-46). 

Légiósai révén egy 5-0ás szériával kezdte a második félidőt a TFSE, mire Medgyessy szórt egy triplát (30-49). Az egyetemisták összekapták magukat és elsősorban Alisia Jenkins vezérletével faragni tudtak a hátrányukból. A DVTK-ból a csapatkapitány, Maja Škorić igyekezett leginkább tartani a lépést a hazaiak erőcsatárával, egyaránt 16-16 dobott pont állt ekkor a nevük mellett (42-57). A harmadik negyedből még bő két perc volt hátra, ez idő alatt a vendégek nem tudtak a gyűrűbe találni, miközben a TFSE játékosai vérszemet kaptak és a játékrész végére tíz ponton belülre jöttek, nyílttá téve az összecsapást (48-57).

A kisszünet jót tett az Aluinvent DVTK-nak, Škorić, Pusztai és Morrison ketteseivel csináltak egy 6-0-ás etapot, melyet Süle büntetői zártak le (50-63). Goree és A. Jenkins gólváltása után C. Jenkins értékesítette a büntetőit, majd Medgyessy volt eredményes közelről. Morrison egy jó büntije és Goree középtávolija után újra megnyugodhattak a DVTK helyszínre kilátogató szimpatizánsai (54-70). A 36. percben A. Jenkins célzott pontosan a büntetővonalról, a túloldalon a vendégek chilei magasjátékosának palánk alólija volt a válasz. Pusztai kettesével és Škorić 2+1-es akciójával helyreállt a világ rendje (56-77). Doktor hármasával és Németh büntetőivel csökkentette a különbséget a TFSE,  de Szűcs Réka is villant. A hazai időkérést követően sorrendben Goree, A. Jenkins és Kiss Angelika talált be, míg a végeredményt C. Jenkins alakította ki a büntetővonalról (66-83).

Női Kosárlabda NB I. A-csoport, 1. forduló

TFSE-MTK - Aluinvent DVTK 66-83 (19-22, 6-24, 23-11, 18-26)

Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok, 150 néző. Játékvezetők: Frányó Péter, Balogh Gyula, Szilágyi Bálint.
TFSE-MTK:  C. Jenkins 19/6, Bernáth 5/3, Süle 8, A. Jenkins 23/3, Arsenić 2. Csere: Németh 2, Doktor 6/3, Kováts, Miháczi 1, Boros. Vezetőedző: Magyar Bianka.
DVTK: Medgyessy 9/6, Pusztai 10, Škorić 21/6, Goree 12, Morrison 16/3. Csere: Zele, Szűcs R. 9, Kiss A. 6, Frindt. Vezetőedző: Cziczás László.

Edzői értékelések

Magyar Bianka: Nagy megtiszteltetés, hogy az első NB I-es találkozónkon a DVTK volt a vendégünk. Végigküzdöttük a mérkőzést, és bár még nem állt össze a játékunk, leszünk ennél jobbak is.

Cziczás László: - Ahogy a mondás is tartja, a kötelező győzelmeket megszerezni az egyik legnehezebb feladat. Ez ma is így volt, hiszen még a lányok lábában volt a szerdai mérkőzés. Most egy pici pihenő után készülünk a szerdai Euroliga-selejtező visszavágójára. Ugyan az első mérkőzés után kicsit növekedtek esélyeink a továbbjutásra, számunkra a bajnokság élvez prioritást. 

Az Euroliga-selejtező visszavágóját október 2-án rendezik Velencében 19.30-as kezdéssel. A bajnokság 2. fordulójában az ELTE BEAC Újbuda gárdája érkezik Miskolcra. Az a találkozó október 5-én 14.30-kor kezdődik a Generali Arénában.