Beharangozó 2021. április 28., szerda

"Egy út áll előttünk: győzni kell!"

Az OTP Bank Liga 32. fordulójában hazai pályán játszik a DVTK. A találkozó előtt Zoran Zekić vezetőedzővel beszélgettünk.

"Egy út áll előttünk: győzni kell!"


A kisvárdai győzelemben nagy szerepet játszott a hibátlan védekezés, ebben a bajnokságban ötödik alkalommal nem kapott gólt az DVTK - idéztük fel elsőként.

- Érthető módon a szurkolók a gólgazdag győzelmeket szeretik, de az edzők számára legalább olyan büszkeség, ha csapata nem kap gólt. Bármelyik bajnokságban bármelyik csapattal időnként előfordul, hogy nem megy lábról lábra a labda, akadozik a támadásépítés, ilyenkor nagyon jól jön hátsó stabilitás. És ha időben felismeri a csapat, hogy ez nem az a nap, amikor meg tudja szórni az ellenfelet, akkor fegyelmezett védekezéssel lehet tartani az eredményt, és várni arra az egy-két lehetőségre, amit értékesítve meccset lehet nyerni. Így történt velünk is Kisvárdán.

Az a Gheorghe Grozav szerezte a győztes gólt, aki tavasszal megtalálta a góllövő cipőjét.

- Nem szeretek egyénileg értékelni senkit, mert a futball csapatjáték, és csapatként kell sikeresnek lenni. Ugyanakkor az is igaz, Gicu (Gheorghe Grozav - a szerk.) az utóbbi mérkőzéseken új poszton játszott, és megmutatta, miért hívták be olyan sokszor a román válogatottba. Sokat jelent számunkra, ha van egy húzójátékos, mert akkor az egész csapatnak könnyebb játszani. Nyugodtan mellé vehetjük Sulcét és Grigát (Asmir Suljić és Alen Grgić - a szerk.), akik nem csak gólokkal, gólpasszokkal vették ki a részüket a győzelmekből, hanem pontos passzokkal segítettek a támadásépítésben. Ezen dolgoztunk az elmúlt hónapokban, és úgy tűnik, kezd összeállni a csapat játéka.

Már Zoran Zekić irányításával szenvedett vereséget a DVTK Újpesten. Mit lehet tanulni abból a mérkőzésből, hogy ezúttal diósgyőri siker szülessen?

- Az volt a legrosszabb mérkőzésünk - sóhajtott a sportszakember. - Hiányzott belőlünk a kellő erő, nem hittünk magunkban, nagyon gyengén játszottunk, és a végén még az ellenfél kapusa is bravúrt mutatott be. Tartozunk az Újpestnek, ők még nem ismerik az igazi arcunkat. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, az élcsapatok ellen jobban megy a játék, de minden egyes fordulóban új találkozó kezdődik. Már az első pillanattól kezdve olyan akarással kell belemenni a mérkőzésbe, hogy egyértelmű legyen, itt ma csak mi nyerhetünk. Úgy kell játszani, ahogy a legutóbbi három mérkőzésen, de még inkább olyan eredményt kell elérni, mint a BMTE, a PAFC és a Kisvárda ellen.

Vincent Onovo 10, Giorgi Beridze, Lirim Kastrati, Nikola Mitrović 5-5 sárga lapért, Georgios Koutroumpis piros lapért kapott eltiltás miatt nem játszhat csütörtökön. Diósgyőri oldalon eltiltott játékos nincs, Iszlai Bence térde rendbe jött, ő már játszott is szerdán a DVTK tartalékban (gólt is lőtt), Antal Botond, Hegedűs János, valamint a régóta hiányzó Branislav Danilović és Orosz Donát azonban még nincs játékra készen.

- Az öltözőben azt kértem a játékosoktól, hogy egyáltalán ne foglalkozzanak az ellenfél hiányzóival - árulta el a vezetőedző. - Nem is olyan régen három kulcsjátékosunk hagyta ki a budafoki találkozót, ám a helyükre lépők jól teljesítettek, és győzni tudtunk. Miként minden találkozó előtt, most is felkészültünk az ellenfélből, tudjuk milyen rendszerben játszanak, de ha változtatnak, arra is lesz válaszunk.

Zoran Zekić korábban úgy fogalmazott, hogy nem számolgat, változott-e ez a bajnoki hajrában? - érdeklődtünk.

- Dehogy, továbbra is csak egy út áll előttünk, meg kell nyerni a következő mérkőzést - hívta fel a figyelmet. - Nem pocsékolom az időm számolgatásra, inkább igyekszem megtalálni a győztes taktikát. És persze önmagában még ez is kevés, mert utána át kell adni ezt a csapatnak, az eredmény pedig akkor jön, ha ők meg is tudják valósítani a pályán az elképzeléseket.

És mi lehet a győztes taktika? - adja magát a kérdés.

- Mindenekelőtt csapatként kell játszani, ahol a játékosok támogatják egymást. A zárt védekezés segíthet abban, hogy ismét kapott gól nélkül hozzuk le a találkozót, támadásban pedig azt várom, minél többen érjenek fel az ellenfél kapuja elé. Ezen kívül fontos szerepe lesz a pontrúgásoknak, hátul nem szabad hibázni, elöl pedig akár egy ilyen helyzet után is a javunkra dőlhet el a találkozó. Az NB I.-ben nincs előre lefutott mérkőzés, minden győzelemért keményen meg kell küzdeni - zárta Zoran Zekić.