Beharangozó 2021. április 23., péntek

"Minden fejben dől el"

Az OTP Bank Liga 31. fordulójában Kisvárdán játszik a DVTK. A találkozó előtt Zoran Zekić vezetőedzővel beszélgettünk.

"Minden fejben dől el"


A DVTK egymást követő két bajnokit nyert a BMTE és a PAFC ellen, ráadásul gyakorlatilag ugyanazzal a kezdőcsapattal.

- Elégedett vagyok a legutóbbi két mérkőzéssel, bár még mindig vannak hiányosságaink - mondta Zoran Zekić. - Többet birtokoltuk a labdát, zártabban helyezkedett a csapat, ezáltal több lecsorgó labdát tudunk összeszedni ami azért is fontos, mert ha visszaemlékszünk, 2021 elején rengeteg problémánk abból fakadt, hogy labdaszerzés után szinte azonnal el is adtuk azt, alig volt nálunk.

Úgy tűnik, megvan a kezdőcsapat, a PAFC ellen mégis két cserejátékos hozta össze a gólt - vetettük fel.

- A DVTK nem csak a kezdő tizenegyből áll - reagált a vezetőedző -, különösen nem manapság, amikor ötöt lehet cserélni. Sokat kérdezik tőlem, hogy ez vagy az a játékos miért nem kezd, de nem az a lényeg, hogy ki vonul ki a mérkőzés elején, hanem az, hogy ki tud a csapat hasznára lenni. Gabi (Molnár Gábor - a szerk.) a legjobb példa erre, mindössze tíz percet játszott, mégis megérezte a gólszagot, és pontosan érkezett, persze nem szabad elfeledkezni a másik csere, Stefan Dražić beadásáról és arról sem, hogy középen hárman robbantak be a kapu elé.

Székesfehérvárott, Budafokon, és a PAFC ellen is láttunk fejes gólt, pedig Gheorghe Grozavot és Molnár Gábort is inkább a rúgótechnikájáért dicsérjük, mint a fejjátékáért, Asmir Suljić pedig már csak magasságából adódóan is szökőévente fejel gólt.

- Ez ugyanoda vezethető vissza, mint az előző kérdés: ha többet birtoklod a labdát, akkor több helyzetet tudsz kialakítani, és ha támadásban is kompakt a csapat, akkor többen érnek a kapu előterébe, azaz egy jó beadás után többen kerülnek gólhelyzetbe - avatott be Zoran Zekić.  - Illetve nem csak a labdát beadó, és az azt a hálóba juttató  játékosnak lehet szerepe, néha legalább olyan fontos az is, aki beindul az üresbe, és ezzel akkor is leköti a védők figyelmét, és területet nyit a társaknak, ha ő maga nem is ér labdához.

Egy egykori csatár szájából talán hitelesebben hangzik a kapu előtti feladat ismertetése.

- Mindig azt kérték tőlem az edzőim, hogy a beadásokra a rövid oldali kapufához érkezzek megelőzve a védőket, és én is ezt várom a támadóktól. Ha jó ütemben érnek a megfelelő helyre, és pontos a beadás, akkor akár maguk is gólt szerezhetnek, ha nem, akkor is megnyitják a területet a mögöttük érkezőknek.

A DVTK idén már legyőzte egyszer a Kisvárdát a klub 111. születésnapján. Milyen emlékeket őriz arról a találkozóról a vezetőedző - érdeklődtünk.

- Azóta már játszottuk néhány jobb mérkőzést, de számomra azért emlékezetes a találkozó, mert magabiztosak voltunk, és nem hibáztunk nagyot - idézte fel.

Két pontrúgásból szerzett góllal nyert a DVTK - vetettük közbe.

- Továbbra is dolgozunk azon, hogy pontrúgásokból, illetve pontrúgások után is eredményesebbek legyünk - osztotta meg -, ám még nem jött ki az eredmény. De nem szegi a kedvünk, mert tudjuk, hogy ez mennyire fontos játékelem a modern labdarúgásban.

Mennyire lehet építeni a februári győzelemre?

- A legutóbbi találkozásunk óta a Kisvárda módosított a játékán, ezért elsősorban a legutóbbi néhány forduló mérkőzéseit elemeztük. A legutóbbi 7 mérkőzésen mindössze 4 gólt kaptak, a legutóbbi négyen egyet sem, ami azt mutatja, összeállt a védekezésük. Ebből a stabil alapjátékból próbálnak kontrákat vezetni. Ráadásul ezúttal mindössze két nap jutott a felkészülésre, ezúttal sokkal inkább a saját magunk játékára koncentráltunk, mint az ellenfélre.

A budafoki mérkőzés előtt arról beszéltünk, hogy az az utolsó esély, majd az eredmények alakulása miatt a PAFC elleni találkozón a legutolsó esélyt ragadta meg a csapat.

- Istennek hála kaptunk egy újabb utolsó esélyt, hogy tovább küzdjünk a bennmaradásért - mondta a horvát sportszakember. - Azon az úton kell tovább haladni, amin a legutóbb két mérkőzésen elindultunk, ám Kisvárdán még jobban kell játszani. Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen tavasz vége felé már  mindenki fáradt, de azt is tudom, minden fejben dől el. És mi nem lehetünk fáradtak, a maradék három mérkőzésen a maximumot kell nyújtanunk.