Beharangozó 2021. március 12., péntek

Zoran Zekić: Minden fejben dől el

Szombaton este fél nyolctól ismét hazai pályán játszik a DVTK, ezúttal a Honvéd lesz az ellenfél. A találkozó előtt Zoran Zekić vezetőedzővel beszélgettünk.

Zoran Zekić: Minden fejben dől el


Továbbra is veretlen a DVTK hazai pályán 2021-ben, azonban hárompontos rendszerben keveset érnek a döntetlenek - vetettük fel elsőként.

- Az MTK ellen nem tetszett az utolsó húsz perc, nem állítom, hogy fejetlenül támadtunk, de a kelleténél több kockázatot vállaltunk azzal, hogy nagy területeket nyitottunk meg az MTK számára - mondta Zoran Zekić. - Az első 60-65 percben viszont sok olyan megoldást láttam, amire lehet építeni, a heti munka során ezeket a játékelemeket gyakoroltuk, hogy még magabiztosabban tudjuk alkalmazni a mérkőzéseken.

A védekezés már hetekkel ezelőtt összeállt, elöl viszont hiányoznak a gólok, az FTC és az MTK ellen sem találtak be a diósgyőri játékosok az ellenfél kapujába. Mi a góllövés titka? - szegeztük a kérdést a DVTK vezetőedzőjének.

- Alapvetően nem a helyzetek kialakításával van gondunk, hanem azok értékesítésével, hiszen az FTC és az MTK ellen is többször is nagy helyzetbe kerültünk - világított rá Zoran Zekić. - Ennyi ziccer általában elég szokott lenni a győzelemhez, de most még az ötösről is kimaradt minden. Hiába jó képességű egy támadó, minden egyes kihagyott helyzettel csökken az önbizalma, amit csak góllal lehet visszanyerni. Mirko Ivanovski nagyon jól játszott az MTK ellen a mezőnyben, kivette a részét a csapatjátékból, sokat futott, bemozgott a védelem réseibe, gólt mégsem szerzett, pedig a támadót elsősorban az minősíti.
Bízom benne, hogy hamarosan megfordul a tendencia, és nem csak elvesz, hanem ad is a labdarúgás nekünk. Ha nem megy szépen felépített támadásból, akkor van a csapatban több olyan játékos is, aki egy villanással be tudja venni az ellenfél kapuját. Az lenne a legjobb, ha rögtön az első lehetőséget kihasználva előnybe kerülnénk, mert az megkönnyíti a folytatást. Ennek érdekében nem csak a támadóktól, hanem az egész csapattól azt várom, veszélyeztessék többet az ellenfél kapuját, pontrúgások után akár a védők is eredményesek lehetnek.

A sűrű program miatt tavasszal hetente kétszer lépett eddig pályára a DVTK, most viszont csak szombaton játszik. Gyakorolta a csapat a góllövést, egyáltalán, lehet gyakorolni a góllövést? - érdeklődtünk.

- Igen, a versenynaptár ezúttal egy teljes hetet adott a felkészülésre, így belefért az egy az egy elleni játék és a befejezés gyakorlása is, persze sokkal hatékonyabb lett volna a munka, ha még több idő áll rendelkezésre - árulta el a horvát sportszakember. - Ugyanakkor a kapu előtti helyzet kihasználása sok összetevős képlet. Megfelelő fizikai és mentális állapotban sincs garancia a gólszerzésre, éppen ezért nehéz is edzésen felkészülni rá. Volt olyan edzőm, akivel pont emiatt soha nem is gyakoroltuk a gólszerzést, mégis sorra betaláltam a mérkőzéseken. Én azt vallom, a tét miatt egészen más egy edzés- és egy meccshelyzet, a jól begyakorolt mozdulatok mégis magabiztosságot nyújtanak. A modern labdarúgás rendkívül gyors, sokszor nincs idő a kapu előtt gondolkodni, ilyenkor jól jönnek az automatizmusok.

Az ellenfél kispadján az egykori diósgyőri labdarúgó és vezetőedző, Horváth Ferenc ül, aki játékosként szintén csatárt játszott.

- Azok a stábtagok, akik már dolgoztak együtt Horváth Ferenccel mesélték, hogy milyen eredményesen motiválja a csapatát, és ez meg is látszik a teljesítményükön - mondta a vezetőedző. - A legutóbbi mérkőzésen az utolsó percben kapott góllal szenvedtek vereséget, és ugyan az edzőváltást követően elkezdték gyűjtögetni a pontokat, de még nem érezhetik magukat teljes biztonságban, ezért rajtuk is biztosan lesz nyomás.

Akkor az lesz a döntő, melyik csapat hogyan kezeli a rá nehezedő nyomást?

- Miként az életben, a futballpályán is minden fejben dől el - reagált Zoran Zekić -, mennyire készülsz fel a mérkőzésre, hogyan lendülsz át a holtpontokon. Biztos lesznek a találkozónak olyan szakaszai, amikor többet támadunk, de olyan is, amikor védekezésből indítunk gyors ellentámadásokat. Éppen ezért A-, B- és C-tervvel is készülünk, de ha úgy alakul a találkozó, meccs közben is tudni kell változtatni. Bízom benne, mi jövünk ki jobban a fordulópontokból, és megszerezzünk a számunkra létkérdést jelentő három pontot.

A DVTK-ban eltiltott játékos nincs, a sérültek közül Luka Marin jár legközelebb a visszatéréshez, Vinko Soldo és Molnár Gábor játéka erősen kérdéses. Polgár Kristóf bizonyos feladatokat már a csapattal együtt végez, hamarosan ismét teljes értékű tagja lesz a keretnek.

A találkozó zárt kapus, kérjük szurkolóinkat, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt ezúttal is a képernyő előtt drukkoljanak!