Beharangozó 2020. november 21., szombat

"Hatékonyan kell kihasználni a helyzeteket"

Nem elég helyzeteket, ziccereket kialakítani, azokat értékesíteni is kell - hívta fel a figyelmet Feczkó Tamás a Fehérvár - DVTK mérkőzés előtt.

"Hatékonyan kell kihasználni a helyzeteket"


A DVTK legutóbb Kisvárdán lépett pályára, mert az Újpest elleni találkozó elmaradt, mivel a vendégek nem tudtak elutazni Diósgyőrbe. Elsőként azt kérdeztük Feczkó Tamás vezetőedzőtől, hogy mivel telt a legutóbbi három hét.

- Valójában csak két hét volt, mert utolsó pillanatig bíztunk benne, hogy játszani fogunk az Újpest ellen, ennek megfelelően készültünk - reagált a sportszakember. - Csak csütörtök este tudtuk meg, hogy mégsem lesz mérkőzés, amit nagyon sajnálunk, a pályán szerettünk volna megszerezni a három pontot. Ennek megfelelően tulajdonképpen a válogatott mérkőzése miatt tartott bajnoki szünetben készültünk a Fehérvár ellen. 
Többen kisebb sérülés és betegség miatt hiányoztak, néhány foglalkozáson csupán 10-12 mezőnyjátékos dolgozott. Mostanra majdnem mindenki utolérte magát, a válogatottjaink is visszatértek, az a legfontosabb, hogy a felkészülés hajrájára kiegyenesedtünk.

Az igazoltan hiányzó Hysen Memolla az albán, Florent Hasani a koszovói, Szűcs Kornél pedig a magyar U21-es csapattal készült.

- Örömteli, hogy a sérülten hazautazó Hysen a sorsdöntő, Belarusz elleni találkozót már végigjátszotta, mi több, az első gól az ő beadása után született. Florent a három meccsből kettőn szerepelt, és már nyolcszoros válogatott. Nem győzöm hangsúlyozni, azért nagy szó mindkét játékos szereplése, mert komoly bajnokságokban szerepelnek a posztriválisaik. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a DVTK saját nevelésű játékosának, Szűcs Kornélnak is gratulálok a bemutatkozáshoz az U21-es válogatottban. Végigjátszotta az első győztes mérkőzést, és a tehetségét mutatja, hogy nem a saját posztján, hanem jobbhátvédként nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A fehérvári játékosok egy része is a válogatottal készült, Nikolics Nemanja, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Loïc Nego a magyar, Visar Musliu és Boban Nikolov az észak-macedón csapattal.

- Büszke lehet minden magyar futballrajongó a magyar válogatottra - fogalmazott Feczkó Tamás -, óriási eredmény kijutni az Eb-re, amit még megfejeltek a Nemzetek Ligájában az A ligába való feljutással. És ne felejtsük el, hogy az észak-macedón válogatott először játszik kontinenstornán, akik kiharcolták a részvételt, azok beírták a nevüket a sportág történelemkönyvébe. Minden válogatott olyan nagy érzelmi töltettel tér vissza ilyenkor a klubcsapatához, ami felülír minden fizikai fáradtságot.

A Fehérvár a forduló előtt 16 ponttal a 4. helyen állt, a Kisvárda elleni találkozót jövőre pótolják. Négy győzelem mellett négy döntetlent játszottak, és legutóbb, az MTK ellen elszenvedték első vereségüket. Hogyan lehet legyőzni őket?

- Már beszéltünk a válogatottakról, de a többi fehérvári játékos is jól képzett labdarúgó - válaszolt a DVTK vezetőedzője. - Sokkal erőszakosabban kell játszani, és folyamatosan nyomás alá helyezni az ellenfelet, hogy hibára kényszerítsük őket. Ennek szellemében készültünk a mérkőzésre. Kulcskérdés, hogy labdaszerzés után gyorsan végigvigyük az ellentámadásokat, és minél többet birtokoljuk a középső, valamint a támadó zónában a labdát. Az utolsó lejátszott mérkőzés hajrájában olyan támadójátékot mutattunk be, amire lehet építeni, még akkor is, ha Kisvárdán először fordult elő ebben a bajnokságban, hogy nem lőttünk gólt. A mérkőzés tanulsága, hogy nem elég ziccereket kialakítani, azokat értékesíteni is kell. A sikeres mérkőzéshez legalább olyan hatékonysággal kell kihasználni a ziccereket, mint azt a PAFC ellen tettük.

A találkozó a 484/2020 (Xi. 10.) kormányrendelet értelmében zárt kapus, kérjük szurkolóinkat, ne induljanak útnak!

A másik kispad

Márton Gábor nyáron vette át a székesfehérvári csapat irányítását. A korábbi 20-szeres válogatott labdarúgó játékos-pályafutását Pécsett kezdte, majd Belgiumban, a Honvédban, Franciaországban és Izraelben is szerepelt. Edzőként korábban irányította a Pécset, majd dolgozott Kozármislenyben, Kaposvárott és Siófokon, a ZTE kispadját hagyta ott idén nyáron.

- Nehéz két héten vagyunk túl, hiszen a játékosok túlnyomó része csak a napokban érkezett vissza a válogatottakból - nyilatkozta Márton Gábor. - A válogatottban elért sikerek természetesen pozitív töltetet adnak az egyes játékosoknak és így közvetlenül az egész csapatnak. Az év hátralévő részében már csak a bajnokságra kell koncentrálnunk, bízom benne, hogy ennek meg is lesz az eredménye. A következő bajnoki mérkőzésig rendelkezésre álló időben az a legfontosabb, hogy maximálisan fel tudjunk készülni az aktuális ellenfél játékából. Kielemeztük a Diósgyőr játékát, tudjuk, hogy milyen taktika lehet célravezető ellenük, tudjuk, hogy milyen játékot szeretnénk játszani, de mindez csak akkor ér valamit, hogyha képesek vagyunk átvinni az elméletet a gyakorlatba a pályán.