Beharangozó 2021. január 23., szombat

"Az eredmény a legfontosabb"

Zoran Zekić győzelemmel mutatkozott be a DVTK kispadján. Azonban nincs idő ünnepelni, mert vasárnap újabb idegenbeli mérkőzés vár a csapatra Pakson.

"Az eredmény a legfontosabb"


A télen újjáalakuló DVTK teljesítette a szurkolók álmát, és szerda este 1-0-ra győzött az FTC otthonában. Egy mondás szerint a győzelmek építik leghatékonyabban a csapatot.

- Sokat beszélhetünk taktikáról, filozófiáról, azonban a foci nagyon egyszerű játék: az eredmény a legfontosabb, a mi esetünkben ráadásul ez az egyedüli fontosságú dolog - szögezte le Zoran Zekić, a DVTK vezetőedzője. - Az első lépést megtettük, és minden meccs után erősebbek leszünk, azonban még néhány találkozóra szükségünk van ahhoz, hogy a játékosok igazán megismerjék egymást.

Az önbizalomnak biztosan jót tett az FTC legyőzése. Joggal mondható, az a csapat, amelyik idegenben tud nyerni a bajnoki címvédő ellen, az bárkit le tud győzni.

- Néha az a legegyszerűbb mérkőzés, amikor az utolsó játszik az első otthonában, mert senki nem vár semmit. Szerdán letettük a névjegyünket, most már mindenki figyelni fog ránk - reagált a horvát sportszakember.


Ezek szerint a Paks kedvezőbb helyzetben van, mint az FTC? Ráadásul ők egyszer már látták játszani is az “új” DVTK-t - kérdeztük.

- Nem látok bele a paksi edzők fejébe - válaszolt. - Azt viszont tudom, hogy egy FTC - Dinamo Zagreb mérkőzésről készült elemzéssel a kezemben érkeztem Diósgyőrbe, a kezdetek kezdetén jobban ismertem a budapesti csapatot, mint a sajátomat. Most fordul a kocka, mi a szerda esti siker után tértünk rá a Paks elleni meccsre, míg ellenfelünk hetek óta erre a találkozóra készül. Már Budapesten elvégeztük a regenerációt, másnap pedig elkezdtük a Paks elleni felkészülést, szinte csak frissítésre és a taktikai elemek újbóli átvételére marad időnk.

Némi párhuzam látható a tavaly december közepén lejátszott Paks - FTC és a szerdai FTC - DVTK mérkőzés között: a hazai csapat támadott, míg a vendégek többnyire védekeztek, mégis elvitték a pontokat.

- Ne felejtsük el, hogy arról az FTC-ről beszélünk, amelyik az OTP Bank Ligában valóban támad, viszont a Bajnokok Ligájában megmutatták, tudnak védekezni is, ráadásul gyors átmenetet követően veszélyesek a kontráik. Mi is hasonlóan szeretnénk játszani.
A paksi csapat gyors, agresszív, sokat mozognak labda nélkül. Nekünk fel kell készülni arra, hogyan támadunk, hogyan védekezünk, mert jelenleg nem tudjuk 90 percen keresztül nyomás alatt tartani az ellenfelet, és már az ő térfelükön letámadni. Pontosan tudni kell, mit kell tenni a gólszerzés érdekében, de azt is, hogy mi a válasz arra, ha hat emberrel támadnak le a paksiak. Ráadásul a mérkőzés képe egyfolytában változik, és másként kell reagálni arra, ha mi szerezzük meg a vezetést, mint ha az ellenfél kerül előnybe.


A DVTK nem csupán legyőzte az FTC-t, hanem szintén elsőként ebben a bajnokságban megőrizte kapuját a góltól. Ez lehet egy jó alap vasárnap is?

- Ez nem csak a kapus és a közvetlen védelem dicsérete, hanem a teljes csapaté - hívta fel a figyelmet a január elején kinevezett vezetőedző. - Mindenki fegyelmezetten tette dolgát, anélkül biztosan többgólos vereséget szenvedtünk volna. Többször említettem már, hogy Eszéken hasonló helyzetben vettem át a csapatot. Akkor is először a védekezést tettük rendbe, majd a bajnokság második felében már több gólt szereztünk, mint a Dinamo Zagreb. Pakson is mindenek elé helyezem a kompakt védekezést.

A Paks jelenleg a tabella 6. helyén áll 16 meccsen 21 pontot szereztek (6 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség). A legutolsó felkészülési mérkőzésüket múlt szombaton játszották, a bajnokságot vasárnap kezdik.

- Ilyen rövid felkészülés után nem tudunk néhány napon belül ugyanazzal a csapattal kiállni, de az esetleges változtatás nem feltétlenül azt jelenti, hogy elégedetlen voltam valakivel, hanem előfordulhat, hogy a Paks elleni sikerhez más játékosra van szükség - vetítette előre a rotáció lehetőségét Zoran Zekić.

Marko Malenica és Luka Marin minden papírja megvan, és Hysen Memolla is csatlakozott társaihoz, de még nincs olyan állapotban, hogy beálljon. Molnár Gábor viszont továbbra is érzi korábbi sérülését, és a többi sérült esetében sincs változás.

Az FTC ellen 4-3-3-as felállásban játszott a DVTK, de a két szélső támadó, Stefan Dražić és Mirko Ivanovski a védekezésből is jócskán kivette a részét.

- Mindketten jó erőben vannak, sokat tudnak futni, és fegyelmezetten játszottak. Maximálisan alárendelték magukat a csapat érdekének, amivel teljesen elégedett vagyok - dicsérte a két játékost.

Asmir Suljić viszont mindössze öt percet töltött a pályán, ennyi idő elég volt eldönteni a mérkőzést. Most mennyit szán neki Zoran Zekić?

- Vezetőedzőként csapatban gondolkodom, és az eredmény elérésért dolgozom. A kispad előtt pillanatok alatt kell döntést hozni, az Üllői úton úgy éreztem, egy magasabb, jól fejelő játékos többet tehet az előny megtartása érdekében. Asmir ugyanolyan fontos, mint a többi játékos, szükségünk van rá, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kezdőcsapatban kap helyet. Néha becseréljük, néha lecseréljük, máskor nem is játszik, vagy éppen 90 percet kap, ahogy az a legjobb a csapatnak. Beszéltem vele, tudja mi miért történt az FTC ellen. De általánosságban mondom, ha hozzuk az eredményeket, akkor nem bánom, ha valaki mérges, mert nem játszik, sokkal jobb, mintha mindenki elégedett, csak a pontok száma nem gyarapodik. Az a legfontosabb, hogy bennmaradjunk, ezért meg kell érteni, nincs nincs idő egyéni érdekekre, a csapat az első - hangsúlyozta Zoran Zekić.