Beharangozó 2021. március 16., kedd

EK: Valencia - Aluinvent DVTK 80-57

Az Európa Kupa nyolcaddöntőjében Spanyolországban lépett pályára az Aluinvent DVTK a házigazda Valencia gárdája ellen. A piros-fehérek ezúttal is remekül harcoltak, és sokáig méltó ellenfelei tudtak lenni a klasszisokkal felálló hazaiaknak, akik azonban a záró negyedre felőrőlték Kiss Angelikáékat, és megérdemelten győztek 80-57-re.

EK: Valencia - Aluinvent DVTK 80-57


A házigazda kezdte jobban a találkozót, játékosai gyorsan szórtak hat pontot, mire Mokango egy szép középtávoli dobással jelezte, hogy ellenfél is van a pályán. Aho Nina gyorsan összeszedett két faultot, Pusztai Petra váltotta. Allen hármasával folytatódott a találkozó, majd Kiss és Hayes céloztak jól, máris jobb képet mutatott az eredményjelző (9-6). A diósgyőri lányok ezután sem nyugodtak meg, ezt érezte Földi Attila vezetőedző is, aki Gülich és Casas közelijei után időt kért. A játékmegszakítás azonban túl sok változást nem hozott a játék képében, a narancssárga mezesek lendületben maradtak. Ebben a periódusban ugyan Pusztai és Medgyessy is betalált, de közben tíz pont fölé duzzadt a Valencia előnye (21-10).

A második negyed első percében egy ártatlannak tűnő szituációban Megyóra fújtak sportszerűtlen hibát a játékvezetők, Romero értékesítette a büntetőket, a másik oldalon Aho csak az egyiket dobta be. A következő percekben aztán Medgyessy és Mokango triplakísérlete is sikeres volt, így ezúttal a hazaiak állíttatták meg az órát (23-17). A remek széria a timeout után is folytatódott, hiszen Mokango erőszakossága és Megyó tempója eredményezett újabb két-két egységet a piros-fehéreknek, igaz, közben Gomez és Gil révén a hazaiak is magukra találtak (28-21). Két Gil-büntető után sem zökkentette ki a DVTK játékosait, akik egy nagyszerű rohammal zárkóztak fel, sorrendben Medgyessy, Kiss és Hayes céloztak pontosan (30-27). Ruben José Burgos Lopez időkérése jótékonyan hatott az övéire, négy hazai pont után a szenzációsan játszó Medgyessy talált be újfent, igaz erre Gülich gyorsan reagált (36-29). A szünet előtti szűk két percbe jó néhány hiba mellett már csak egy Hayes-bünti fért bele, ezt a játékrészt a vendégek nyerték (36-30).

A második félidő nyitányaként Allen labdája hullott a gyűrűbe, amelyre Hayes válaszolt egy csont nélküli tempóval, majd ismét Allen növelte a pontjai számát a büntetővonalról. Medgyessy duplájával és büntetőivel azonban tartotta a lépést az Aluinvent DVTK (40-36). Teljesen nyílt volt a találkozó, és kisvártatva vált csak igazán azzá. Történt ugyanis, hogy Gülich kettesét követően Pusztai és Hayes és megvillantak, törvényszerűen jött is a hazaiak időkérése (42-40). A negyed felénél jártunk ekkor, Trahan-Davis brusztolt be egy palánk alólit. A piros-fehérek is időt kértek, de a spanyol csapat előrenyomulását nem sikerült megakadályozni, előbb Romero szórt egy triplát, majd Casas értékesített egy büntetőt, ezzel lélegzethez jutott a Valencia (48-40). Gomez büntetői után lett újra "közte tíz". Bő két perc volt hátra a negyedből, a diósgyőriek játéka kissé szétesővé vált, így a Valencia némiképp még növelni is tudta az előnyét (55-42).

A záró felvonást Megyó nyitotta meg egy közelivel, de ezután sorra záporoztak a hazai kosarak, Allen hármasa után végleg megnyugodhattak a hazai drukkerek (61-44). A folytatásban húsz pont fölé nőtt a különbség, nagyon kellettek Hayes duplái (67-48). Chanel Mokango 2+1-esével folytatódott a játék, Quintana válaszolt a túloldalon, majd Hayes góljára pedig Ouvina. A német Gülich közelije után ismét időt kért az Aluinvent DVTK (73-53). Bő három perc volt hátra a találkozóból, de a lényegi kérdés már korábban eldőlt. Kiss és Pusztai dupláival csalta a távolságot a Diósgyőr, de a hajrában a Valencia előbb visszaállította a húszpontos előnyt, majd Juškaitė hárompontosával feltette a koronát a ma esti teljesítményére (80-57).

Női Kosárlabda Európa Kupa, nyolcaddöntő

Valencia Basket Club SAD - Aluinvent DVTK 80-57 (21-10, 15-20, 19-12, 25-15)

Valencia, Pabellon Fuente San Luis, 150 néző. Játékvezetők: Csender (román), Mouton (luxemburgi), Wolzfeld (luxemburgi).
Valencia: Allen 14/9, Casas 7, Ouvina 2, Trahan-Davis 6, Gülich 12. Csere: Carrera Quintana 6, Gil 12, Juškaitė 3/3, Gómez 7/3, Romero 11/9, Pina Tolosa, Segura Moreno. Vezetőedző: Ruben José Burgos Lopez.
DVTK: Medgyessy 17/3, Aho 1, Kányási 2, Hayes 15, Mokango 10/3. Csere: Pusztai 6, Kiss A. 6, Vukov, Tóth F., Frindt. Vezetőedző: Földi Attila.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva olvasható. 

Edzői értékelés

Földi Attila: - Amíg erővel és koncentrációval bírtuk, kifejezetten jó mérkőzést játszottunk. Elég sokáig, a harmadik negyed végéig partiban tudtunk lenni. Sajnos ezután minden téren elfáradtunk, rossz döntéseket hoztunk, és felőrölt minket a Valencia. Ellenfelünk nagyon erős csapat, hozta a papíformát. Annyit sajnálok csak, hogy ilyen nagy különbség alakult ki a végére. Azt gondolom, annál nagyobbat harcoltunk, mint amit a végeredmény tükröz.