Beharangozó 2021. augusztus 22., vasárnap

“Nyomás alatt is bátran kell játszani”

A Merkantil Bank Liga 5. fordulójában a DVTK hétfő este a szintén veretlen Szolnok vendégeként játszik. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

“Nyomás alatt is bátran kell játszani”


A bajnoki rajt alkalmával készült interjúban azt nyilatkozta Kondás Elemér, hogy lépésről lépésre kell haladni, az elején a pontgyűjtés a legfontosabb, az majd magával hozza a játékot is. Hogyan látja az előrehaladását négy forduló után a DVTK vezetőedzője? - kérdeztük.

- A pontszámmal sem vagyok elégedett, mert nagyon hiányolom a siófoki győzelmet, azt a találkozót meg kellett volna nyerni - kezdte válaszát Kondás Elemér. - A játékban a KTE ellen több olyan jelenetet láttam, amiből még többet szeretnék a jövőben, és nem csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan. Szerda este domináltunk, többet birtokoltuk a labdát, bár számomra a labdabirtoklás nem egy mindenek felett álló cél, sokkal fontosabb a minőségi támadó futball. A KTE ellen a korábbinál sokkal gyorsabban ment előre a labda, többször váltottunk oldalt, ami még még akkor is pozitívum, ha az ellenfél kapujától húsz méterre beadás helyett inkább visszafordultunk, és elölről kezdtük a támadást.

Mi szükséges a további előrelépéshez? - vetettük közbe.

- A javulás elsődleges feltétele, hogy bátrabban játsszunk, és a győzelem érdekében kockázatot vállaljunk - osztotta meg a vezetőedző. - Meg kell mutatni a tudásunkat, mert a felkészülési mérkőzéseken láthattuk, van a csapatban minőség. Bátran kell játszani nyomás alatt is. De ezen nem lepődhet meg senki, mindenki tudja, hogy Diósgyőrben teljesíteni kell, ez nem újdonság.
Azon dolgozunk, hogy aki inkább a biztonsági megoldást választja, arra ráerőltessük - észszerű keretek között - az előre játékot. Már legutóbb is kevesebbet adtuk haza a kapusnak a labdát, mert annak semmi értelme nincs, hogy félpályáról visszapasszoljuk a labdát.
Ezen kívül jobb egyéni teljesítményeket várok. Ki kell bontakoztatni a képességeket, mert ha ez sikerül, azzal együtt a csapat játéka is javulni fog.

A Szolnoki MÁV szintén veretlen, két győzelemmel és két döntetlennel kezdték a bajnokságot. (Az ellenfélről itt lehet bővebben olvasni.)

- A kecskeméti csapathoz hasonlóan hétfői ellenfelünk is öt védővel áll fel, ebben a hadrendben játszottak már az előző bajnokságban is - vázolta Kondás Elemér. - Hazai pályán veszélyes csapat, a megszerzett labdával egyből az ellenfél kapuját támadják. Sokat futnak, nem ismernek elveszett labdát. Kielemeztük a játékukat, és megmutattuk a csapatnak, hol lehet megbontani az ellenfél védelmét, úgy készülünk, hogy pontokat kell gyűjteni, mert minden pontra szükségünk van.

A legutóbbi bajnoki mérkőzés után csatlakozott a kerethez a 19 éves Kocsis Dominik.

- Az mindig jó, ha bővül a választási lehetőség, különösen akkor, amikor többen is hiányoznak. Dominik ráadásul 2002-es születésű, tehát a fiatalok között is tudok számolni vele. Szombaton már pályára lépett a DVTK tartalékban az Eger ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen.

A hétközi fordulóban a korábban hiányzók közül Zsemlye Balázs eltiltása letelt, Szatmári Csaba a kezdőcsapataban kapott helyet, Szűcs Kornél csereként állt be, és Bokros Szilárd is leülhetett a kispadra. Ugyanakkor Zsemlye Balázst sérülés miatt kellett lecserélni.

- Zsemlye Balázs sérülése nem súlyos, együtt edzett a csapattal - tájékoztatott a sportszakember. - Ugyanakkor Szeles Tamás és Zsolnai Richárd sérülése még nem jött rendbe, és biztosan nem játszhat Molnár Gábor sem, aki kapott egy rúgást a KTE elleni mérkőzésen. Makrai Gábor pedig betegség miatt nem tud elutazni Szolnokra.

A találkozó hétő este nyolc órakor kezdődik, és az M4 Sport televízió élőben közvetíti.